Kamila Valijeva
Kamila Valijeva; Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Peking je u ovom trenutku centar sportskog sveta jer su u toku Zimske olimpijske igre, ali se mnogo više od sportskih dostignuća priča o brojnim problemima i skandalima.

Još u najavi Igara moglo se naslutiti da će nesportske stvari biti naslovi u medijima.

PROČITAJTE JOŠ

Danima su mediji širom sveta napadali Kinu zbog slučaja Šuaj Peng. Verovalo se, a veruje se i sad da je kineska teniserka u kućnom pritvoru protiv svoje volje jer je optužila visokog državnika Kine za silovanje. Iako je sama Peng to demantovala, niko ne veruje da to nije uradila bez prisile.

Činilo se da će onog trenutka kada su krenule borbe na snegu i ledu sve to ostati u zapećku, ali tada su tek počeli problemi.

Preopasne skijaške staze i uslovi zbog kojih su otkazivani treninzi bili su se tek delić problema. Nekoliko stvari posebno su uzdrmale samo takmičenje.

Rusko čudo od deteta i doping skandal koji je uništio najlepšu priču Igara

Kamila Valijeva
Kamila Valijeva; Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Kamila Valijeva je istovremeno najlepša i najružnija priča Igara u Pekingu. Ruskinja koja ima svega 15 godina je zadivila svet kada je na ekipnom takmičenju u kojoj je njena zemlja osvojila zlato izvela nešto što niko nije pre nje.

Ona je postala prva klizačica u istoriji koja je izvela potpuni četvorostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Valijeva je izvela dva četvorostruka skoka, pokušala je i treći, ali je pala.

Učinak Valijeve na Ravelov „Bolero“ nagrađen je sa 178,92 boda, što je oko šest bodova manje od njenog svetskog rekorda.

Ipak, posle priča o spektakularnom potezu, usledila je i vest o skandalu.

Ruskinja je koristila zabranjeni lek za srce, a trimetazidin je pronađen u njenom uzorku nakon timskog takmičenja u umetničkom klizanju. U pitanju je zabranjeni lek za srce, koji se koristi za anginu pektoris, odnosno bol u grudima uzorokovanom koronarnom arterijskom bolešću. Ovaj lek umanjuje simptome vrtoglavice, ali i povećava protok krvi. Usled toga ima više kiseonika u krvi, pa se poveća izdržljivost sportista, tačnije više vremena prolazi dok dođe do umora.

Još uvek nije poznata njena sudbina, a veruje se da će ponedeljak biti dan kada će pasti odluka jer već u utorak kreću pojedinačna takmičenja.

Loša smeštaj, još gora hrana

Mnogi su kritikovali loš smeštaj u Pekingu, a hrana se ispostavila kao još gora.

Ruska biatlonka Valerija Vasnetsova požalila se na Instagramu zbog loše hrane koja se servira sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Ona je objavila fotografiju sa serviranim jelom, na kojem se vide makarone, umak, nekoliko krompira, rebarca, kao i nešto što podseća na kuvanu piletinu.

Ruskinja ističe da je ovo jelovnik koji dobija za doručak, ručak i večeru i da je to dobijala pet dana zaredom.

„Boli me stomak, jako sam bleda i imam velike podočnjake. Gotova sam. Svaki dan plačem, tako sam umorna“, napisala je Vasnetsova.

Objava Ruskinje je ubrzo obrisana, Foto: Printscreen Instagram

Organizatori su odmah promenili odnos prema njoj i počela je da dobija obroke koji su količinski veći.

Ova njena objava izazvala je brojne reakcije, a zbog toga je dobila čak i bizarne pretnje.

Kada je video fotografiju hrane u Pekingu reagovao je i Aleksandar Tihonov (75), četvorostruki olimpijski šampion, koji je kritikovao sunarotkinju.

„Odsekao bih Vasnecovoj jezik za takve pritužbe. Na Olimpijskim igrama 1980. živeli smo u Americi kao u zatvoru i niko se nije žalio. Unosi nemir svojim pritužbama. Te probleme u timu morate da rešavate, a ne da se žalite na internetu. Zbog nje je raspoloženje u timu na najnižem nivou“, rekao je Tihonov.

Kada je reč o smeštaju, najviše je zamerki bilo na uslove nakon što sportisti završe u izolaciji zbog koronavirusa koje su poredili sa gulagom.

Navodi se da su sobe isuviše male za vežbanje i treninge. Testovi na sportistima se vrše svakog dana, a oni zaraženi se odvajaju od ekipa. Neki su to teško podneli i zbog toga su i zaplakali.

Skandal na skijanju, radnik izašao na stazu usred trke

Eva Vukadinova, bugarska skijašica, po prvi put u karijeri doživela je da na svojoj koži oseti koliko skupo može da košta propust organizatora. Na njenu nesreću spoznala je to na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu na trci za koju se pripremala četiri prethodne godine.

Bugarskoj skijašici je san o čudu na Igrama potpuno izbledeo zbog jednog radnika koji je izašao na stazu i potpuno je izbacio iz ritma, ali je i udaljio od mesta gde je trebalo da prođe u alpskom skijanju.

Ostala je bez koncentracije jer se on opasno približio u trenutku kada se ona spuštala velikom brzinom, pa na kraju nije ni završila trku. Zaustavila se nasred staze i podigla ruke u neverici šta je upravo doživela.

Dobila je priliku da ponovi vožnju, ali to nije bilo isto jer je sav fokus bio na prvom slalomu.

„Naravno, dolazim iz male skijaške nacije u poređenju sa ostalima koji se takmiče. Ali reći ću šta mislim. Iako sam dobila reprizu trke, svi znamo da to nije isto. Ne kada morate da se spustite do žičare, idete gore, spustite se na start i počnete skoro odmah. Naravno, možda nisam vrhunska skijašica niti se borim za podijum, ali sam takođe mnogo radila da bih stigla ovde.

Apokaliptični prizori

Iako nije skandal u smislu regularnosti ili uslova, možda su najveću pažnju izazvale slike skakaonice za skijanje slobodnim stilom iz Pekinga koje kao da su uzete iz nekog filma o apokalipsi koja pogodi planetu.

Bizarne fotografije skakonice koja se nalazi na zapadu Pekinga odmah do nuklearne elektrane obišle su čitavu planetu.

Bela konstrukcija vidno dreči u odnosu na ostatak krajolika koji predstavlja prva državna fabrika koja je povela Kinu ka vodećem mestu po proizvodnji čelika.

Kina je uoči Olimpijskih igara 2008. godine zatvorila ovu fabriku. Ostale su zgrade i mašine između kojih se nalazi travnjaci, ribnjaci i druge otvorene površine.

Deo zgrada preuzele su prodavnice, firme i muzeji.

„Ovo je virtualni svet, kao video igra“, dodao je Nik Geper, još jedan od takmičara koji izvode nestvarne vratolomije. Ipak, u prvom planu su sada i ispred takmičara ogromni dimnjaci.

Pored svega ovoga, zabeležen je i veliki broj padova tokom skijaških takmičenja od kojih su se mnogi završili povredama, a takmičari su se žalili na opasne staze i loše uslove zbog kojih su se te stvari dešavale.

Igre će trajati do 20. februara, pa ostaje da se vidi da li ćemo biti svedoci novih skandala ili će se u nastavku pričati isključivo samo o sportu.

BONUS VIDEO Vukičević nije uspeo da završi spust na Olimpijskim igrama – njegovi utisci

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar