Navijači Crvene zvezde, Foto: Starsport

Neverovatno je koliko štete i posle tridesetak godina može da pravi samo jedna rečenica, naročito kad se izgovori na sportskom događaju.

Kao što je bilo nešto skoro kad su navijači Zvezde počeli da vređaju Pazarce na rukometnoj utakmici, tako se i sad za klupski vaterpolo čuje uglavnom kad se desi neki incident ili glupost.

PROČITAJTE JOŠ:

A nije teško prepoznati šta je ono što su navijači Zvezde uradili doskorašnjem treneru svog vaterpolo kluba Mirku Vičeviću.

Pokazali su i dozu licemerja pride. Jer, sećamo se kako su se kleli u Roberta Prosinečkog? Šta je Robi drugačiji od Vičevića u suštini?

Ovaj slučaj je došao do predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u petak uveče probao da objasni kako je Zvezda uglavnom težila da nema toliko drugih nacionalnosti u svom timu.

To nije neko opravdanje da se treneru posveti transparent „Šiptar, Hrvat, balija nisu moja bratija“. Nema potrebe. Ali, Vičević nije jedini na kog su se okomljavale „delije“ tokom godina.

Relativno svež je još i slučaj Alena Omića. Košarkaš slovenačkog pasoša došao je u Zvezdu 2018, a etiketiran je jer mu je otac bio snajperista.

To je kao ono kad isti nastavnik kinji jedno dete jer pamti mu je otac bio loš đak. Omića je dočekala ista poruka kao i Vičevića.

Skandirali su mu i „Omiću, odlazi“, poručivali: „Hvala upravi za radost i titule, dok igra ko ne treba, na nas ne računajte“. On im je posle utakmice sa Olimpijakosom odgovorio diplomatski.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

„Došao sam da igram košarku i da se borim da boju dresa. Zvezda ima najbolje navijače na svetu i to je sve. Došao sam zbog njih, da se borim za njih. Nisam video transaprente. Bio sam skoncentrisan na teren i da pomognem ekipi da pobedi“, kazao je Omić.

Navijači su najavili bojkot utakmica i da neće dolaziti na mečeve Evrolige dok je Omić u ekipi. Posledica je brzi odlazak Slovenca, koji se zadržao jedva šest, sedam meseci.

Kad su to navijači počeli da se pitaju ko sme, a ko ne sme da igra i je li to normalno? U redu je da daju svoj sud jer oni plaćaju karte, ali svi znamo da u Srbiji stvari ne funkcionišu baš tako.

Ko god je išao na utakmice viđao je povremeno scene ispred kapija stadiona, gde ide grupa nabildovanih likova koja razgrće sve ostale i ulazi na tribinu kao da ju je kupila.

Na rukometnoj utakmici u oktobru je takođe okačen sporan transparent, Foto ilustracija: Printscreen Youtube / Facebook

Takvi dobijaju ulaznice fraj, a busaju se najvećom ljubavlju prema klubu. Nisu to svi, daleko bilo, ali grupice takvih formiraju atmosferu mržnje koju smo videli i prema Vičeviću i prema Omiću.

Slično je prošao i Elmedin Kikanović, nešto dalje unazad. Pre 15 godina su navijači bojkotovali klub zbog njega. Neki od njih su postavljali i uslov – Kikanović ili navijači.

Da vaterpolo i košarka ne budu usamljeni, „delije“ su se potrudile i kada je reč o fudbalu.

Pre oko dve godine, Mario Jurčević je treblo da dođe iz ljubljanske Olimpije i problem je što je Slovenac hrvatskog porekla.

Mario Jurčević (desno) Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Tada ništa nije značilo ni što je Jurčeviću majka Srpkinja (slično kao i u slučaju sa majkom Roberta Prosinečkog).

Još je veći problem što uprave nijednog kluba, kada navijači urade ovako nešto, ne izađu javno i kažu: „Sram vas bilo“.

Idu uz dlaku, tako je lakše. Igrač dođe i prođe, a budale ostaju. Iste one su sprečile i da Brazilac Samir dođe u Zvezdu.

Igrao je za Dinamo i reprezentaciju Hrvatske. Čim su saznali za to, pregovori su prekinuti. Kao da sad svakog dana treba da se gledamo preko nišana sa Hrvatima zbog nečega što većina tih nazovi navijača Zvezde ni ne pamti da se desilo.

Foto: EPA/MAST IRHAM EDITORIAL USE ONLY

Jedino ako su svi stariji od 40, 45 godina, te su za vreme rata bili deca, pa im je ponešto ostalo u glavi, onako kroz maglu.

Možda je magla bila i na bazenu Milan Gale Muškatirović pre neki dan, pa Viktor Jelenić nije dobro video šta piše na transparentu, jer je rekao da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje.

Ima, ali postoje i određena zakonska ograničenja. Ustav i zakoni su medalja sa dva lica, u njima su sadržana i prava i obaveze.

To što predsednik Vaterpolo saveza ne deli ljude na vere i nacije, ne znači da ne treba da istupi i kaže da je sramota da ovakvu retoriku vrtimo decenijama.

Ako hoćemo da se mrzimo, onda dajte još takvih transparenata, dajte da se poubijamo jednom zauvek i da nas više nikad nema. Nikom normalnom to nije ni na kraj pameti, a valjda normalnih i dalje ima više.

BONUS VIDEO: Navijači Crvene zvezde vređali Sašu Obradovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare