Kamila Valijeva Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je detalje u vezi odluke da se ruskoj umetničkoj klizačici Kamili Valijevoj dozvoli nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

CAS je odluku doneo 14. februara, a za takav ishod okrivili su laboratoriju u Švedskoj, koja je kasno reagovala i saopštila da je 15-godišnja takmičarka bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin.

PROČITAJTE JOŠ:

Rezultati testa postali su poznati tek tokom ZOI, uprkos tome što je njen uzorak urina stigao u laboratoriju u Stokholmu 29. decembra. Kao razlog za kašnjenje u laboratoriji su naveli pandemiju koronavirusa.

Detaljna presuda na 41 stranici objavljena je rano ujutru, dan pošto je Valijeva posle grešaka u slobodnom programu zauzela tek četvrto mesto u pojedinačnoj konkurenciji.

Valijeva je dobila dozvolu za nastup hitnom presudom CAS-a, nakon žalbenog saslušanja, koje je počelo u nedelju uveče.

Žalbu su uložili Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svetska antidoping agencija (WADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU), a nakon odluke Ruske antidoping agencije (RUSADA) o ukidanju privremene suspenzije.

„Jednostavo rečeno, sportisti ne bi trebalo da budu izloženi riziku od ozbiljne štete, koja može biti izazvana neuspehom antidoping organa da efikasno funkcionišu na visokom nivou i na način koji je osmišljen da zaštiti integritet funkcionisanja Igara“, navodi se u presudi.

Advokati ruske klizačice sugerisali su da je ona bila pozitivna, pošto živi sa dedom, koji je koristio trimetanzin posle operacije srca.

Oni su rekli da se to moglo dogoditi preko posuđa koje su koristili ona i njen deda, poput ispijanja iz iste čaše.

Po svetskom antidoping pravilniku Valijeva je imala status „zaštićene osobe“, pošto je maloletna. Standard dokazivanja za zaštićenu osobu je niži nego za punoletno lice.

Valijeva je prethodno u ekipnoj konkurenciji osvojila olimpijsko zlato u Pekingu, da bi u četvrtak posle vodećeg mesta u kratkom programu završila na četvrtoj poziciji.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da je „jako uznemiren“ posle njenog nastupa i ponašanja njenih trenera.

„Videti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava da završi svoj program, bilo je zaista teško. U svakom pokretu, govoru njenog tela mogao se videti veliki stres… A kako su je prihvatili oni oko nje dok je silazila sa leda. Bilo je ledeno, umesto da joj pomognu i uteše“, rekao je Bah.

BONUS VIDEO: Zimske olimpijske igre u Pekingu dočekale prvi sneg

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)