Marko Vukićević i Nevena Ignjatović Foto:OKS

Srbija je doživela pravi fijasko na Zimskim olimpijskim igrama. Samo dvoje sportista je uspelo da obezbedi uopšte plasman na igre u Pekingu. Odmah je bilo jasno da nešto nije u redu.

I mnogo je tu otvorenih pitanja, ali jeste činjenica da je ovo bio najgori nastup Srbije na Zimskim olimpijskim igrama u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, put Pekinga su otišli samo skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, a to je samo nastavilo trend koji traje punih 12 godina.

Na prvim Igrama na kojima je Srbija učestvovala kao samostalna zemlja 2010. u Vankuveru smo imali deset predstavnika, četiri godine kasnije u Sočiju osam, da bi do Pjongčanga 2018. godine samo četvoro izborilo plasman. Na kraju smo došli do samo dva predstavnika. Ukoliko se trend nastavi u Milanu ćemo za četiri godine imati jednog ili nijednog.

Daleko od toga da smo mi zemlja koja je imala uspehe u zimskim sportovima, uostalom i bivša Jugoslavija ima samo jednu medalju u istoriji i to kada su igre organizovane u Sarajevu 1984. Jure Franko je tada ispisao istoriju, klicalo mu se „Volimo Jureka više od bureka“.

Ipak, jeste zabrinjavajuće da su jedina dva takmičara već prekaljeni asovi koji su kroz karijeru prošli kroz niz povreda. Verovatno mogu da budu pravi mentori mladim sportistima jer je Ignjatović učestvovala na svim Igrama na kojima se Srbija pojavila od osamostavljenja.

Marko Vukićević i Nevena Ignjatović Foto: TANJUG/ OKS/ IVICA VESELINOV

Nemaju kome da predaju štafetu, a teško da ih treba kriviti jer su kroz karijeru imali velikih problema sa povredama. Pripreme nisu bile idealne, pa je Ignjatović morala da se dovija da bi otišla na Igre, njeno pismo izazvalo je reakcije.

„Ovom prilikom ću preći preko sebe i kazaću. U situaciji sam da nakon 25 godina treninga, tri učešća na Olimpijskim igrama, rezultata u Top 7 najboljih na svetu, ispaštam po ko zna koji put zbog Skijaškog saveza i kao takva ne dobijem ono što mi na osnovu mojih rezultata pripada, sve to u u olimpijskoj godini koja mi je naravno najbitnija. Na kraju još imam utisak da sam ja nešto kriva. Nakon ovoga što čitate, nastaviću da radim, ćutim i verujem. I naravno, pobeđujem. A vi znajte da nije sve kao što vidite ili pak čujete.

Datum: 19.11.2021 – dva meseca pre Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine.

U potpisu Nevena Ignjatović – koja trenutna svoje pripreme finansira sama.“

Nevena Ignjatović
Nevena Ignjatović; Foto: Screenshot Instagram lulu_bagz

Ignjatović nije uspela da ostvari plasman u alpskoj kombinaciji jer je diskvalifikovana. Ona je nakon spusta bila na 22. mestu, da bi u slalomskoj trci napravila grešku u gornjem delu, posle koje se nepravilno vratila na stazu.

Pre toga je takmičenje u spustu završila na pretposlednjem, 30. mestu. Ignjatović je ostvarila vreme 1:40,73 minuta, što je bilo dovoljno za pretposlednju poziciju u plasmanu, dok je za pobednicom zaostala 8,86 sekundi.

„Užasno se osećam. Teško mi je palo ovo što se dogodilo. Dala sam sve od sebe. Sa svim što je bilo i što se dešavalo, danas mi je bilo veoma teško i fizički sam se veoma umorila. Ja više od ovoga nisam mogla. I najboljima su se dešavale greške, kao što ste videli“, rekla je Ignjatović posle takmičenja, iako je možda bila i prestroga prema sebi.

„Htela sam da se borim i vratila sam se nakon pada, ali pod adrenalinom očigledno to nisam uradila pravilno. Na kraju, s obzirom šta sam sve postigla do sada u svojoj karijeri, ja znam ko sam i šta su moje mogućnosti. Dala sam sve od sebe i žao mi je što nisam zablistala danas, ali tako je to u sportu. Hvala svima na podršci, to mi je mnogo značilo“, zaključila je Ignjatović.

Vukićević nije uspeo da ostvari plasman na svojoj premijeri u Pekingu u alpskoj disciplini, obzirom da je u gornjem delu staze izgubio kontrolu nad skijama što je dovelo do pada i odustajanja.

Ova trka je prvenstvo bila najavljena za dan ranije, ali je otkazana zbog uslova na Igrama zbog čega je Vukićević istakao da je „psihički iscpljen„.

Nakon toge je zauzeo poslednje, 34. mesto u trci superveleslaloma. Vukićević je ostvario vreme 1:29,45 minuta, zauzeo je poslednje mesto u plasmanu, a za pobednikom je zaostao 9,51 sekund. Srpski takmičar ovom trkom završio je nastup na Zimskim olimpijskim igrama, a ovo mu je ujedno bila jedina završena trka, pošto je u spustu ostao bez plasmana.

„Moj glavni cilj je bio da završim trku, obzirom da u alpskoj disciplini nisam uspeo da završim trku spusta. Ova postavka staze je za mene bila previše zahtevna, imajući u vidu moju trenutnu formu koja je uslovljena i problemima koje imam sa povredom noge. Danas osećam i bolove u nozi koji su posledica većeg opterećenja koje su noge trpele prethodnih dana na treninzima i trci spusta. Mnogo je bilo ispadanja (drugih takmičara) danas i ja sam imao želju da stignem do cilja i da imam rezultat na ovim Olimpijskim igrama“, poručio je Vukićević.

Srbija mora da stane iza zimskih sportova, da se napravi prava baza i da se radi sa mladim asovima. Iako se ovo doživljava kao fijasko, barem u nekoj meri jer je dvoje sportista poslato u Peking bez ikakvog pritiska, očekivanja ili zahteva, prava katastrofa bi bilo da Srbije ne bude za četiri godina na Igrama u Italiji.

Biće kasno misliti o tome za godinu, dve ili tri, reakcija je potrebna odmah.

Za kraj evo i društva u kom se nalazi Srbija kada je u pitanju broj sportista, koja svedoči da je greška sistemska.

Srbija je imala samo dvoje sportista isto koliko i Azerbejdžan, Bolivija, tzv. Kosovo, Lihtenštajn, Luksemburg, Madagaskar, Malezija, Mongolija, Portoriko, San Marino i Trinidad i Tobago.

Po jednog predstavnika imaju Albanija, Samoa, Kipar, Istočni Timor, Ekvador, Eritreja, Gana, Haiti, Indija, Kazahstan, Malta, Maroko, Nigerija, Pakistan, Peru, Filipini, Saudijska Arabija, Uzbekistan i Devičanska Ostrva.

Više od Srbije predstavnika imaju Severna Makedonija i Crna Gora (sa po tri), Jamajka ima tri puta više predstavnika, baš kao i Bosna i Hercegovina (6). Hrvatska je izbrojala do 11, a Slovenija koja beleži sjajne rezultate sa dva zlata, tri srebra i dve bronze ima 44 predstavnika. Mađarska ima 14 sportista. Ubedljivo najviše imaju Sjedinjene Američke Države sa 224, Kanada je brojala do 215, a Rusija do 212.

BONUS VIDEO Nevena Ignjatović posle alpske kombinacije: Užasno se osećam

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare