Lamont Džejkobs
Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash)

Deveti dan Olimpijskih igara doneo nam je obaranje nekoliko rekorda, dok nas je Ivana Španović zagrejala za finale u skoku udalj.

PROČITAJTE JOŠ

Posle gorke subote, u kojoj je najjači utisak peh Novaka Đokovića u singlu i dublu, došlo je vreme za nove izazove srpskih olimpijaca.

U boksu, Nina Radovanović nije imala sreće, dok je Ivana Španović skokom od sedam metara potvrdila spremnost da napadne medalju koja joj je i dalje najveći san.

Naša najbolja skakačica nije zadovoljna bronzom iz Rija, hoće najsjajnije odličje u Tokiju, za koji se prilično dugo spremala, i to u Španiji.

Prevazišla je povrede, fokus je bio samo na Tokiju, sve u sezoni podređeno je nastupu u Japanu, a početak obećava. Nedelja je donela i novi rekord Evrope u sprintu na sto metara, kao i dodelu dve zlatne medalje u skoku uvis.

Fer-plej potez takmičara iz Katara, ali i veoma nezavidna situacija atletičarke iz Belorusije obeležili su nedeljni dan u Tokiju i sve to ste mogli da ispratite u blogu na portalu Nova.rs.

18.00 Drama atletičarke i pokušaj nasilnog povratka u Belorusiju

Kristina Timanovskaja, beloruska sprinterka kritikovala je rad svog stručnog štaba u Tokiju i zbog toga je stigla direktiva da bude vraćena u Belorusiju pre takmičenja. Ona je odlučila da ne ide nazad i zatražiće azil u nekoj drugoj zemlji, a nedelju je povela na aerodromu u Tokiju.

17.00 Dodeljena i dva zlata u istoj disciplini

Mutaz Esa Baršim iz Katara i Đanmarko Tamberi iz Italije preskočili su 2,37 metara i dobili po zlato u skoku uvis. Tamberi je skočio u zagrljaj svom rivalu za jednu od lepših slika i predstava fer-pleja, jer je Mutaz Esa Baršim prethodno pitao sudiju da li mogu obojica takmičara da dobiju zlato za isti rezultat i dobio potvrdan odgovor.

16.25 Raspored nastupa srpskih sportista u ponedeljak

ODBOJKAŠICE, 5. KOLO

Srbija – Južna Koreja 02.00

KAJAK

Milica Novaković (200 metara) kvalifikacije od 2.58

Bojan Zdjelar (1.000 metara) kvalifikacije od 03.45

STRELJAŠTVO

Milenko Sebić (50 metara trostav), od 4.30 do 11.10

Milutin Stefanović (50 metara trostav), od 4.30 do 11.10

RVANJE

Mihail Kadžaja – Trejsi Ganđelo Henkok, osmina finala, oko 5.00

VATERPOLISTI, 5. KOLO

Srbija – Crna Gora 07.00

16.21 Ekvadorka podigla 263 kilograma za zlato

Ekvadorska dizačica tegova Nejsi Dahomes osvojila je danas zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u kategoriji do 76 kilograma.

Dahomes je ukupno podigla 263 kilograma, 14 više od drugoplasirane Amerikanke Kejt Naj.

To je drugo zlato za Ekvador na Igrama u Tokiju nakon što je biciklista Ričard Karapas osvojio zlato u drumskoj trci, a tek četvrta medalja za ovu južnoameričku naciju u istoriji.

Na treći stepenik pobedničkog postolja popela se Meksikanka Aremi Fuentes koja je osvojila bronzu s podignutih 245 kilograma.

15.58 Košarkašice u četvrtfinalu

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrfinale Olimpijskih igara u Tokiju, pošto je pobedila selekciju Južne Koreje sa 65:61 (17:10, 15:14, 18:20, 15:17), u utakmici trećeg kola Grupe A.

Srbiju je do druge pobede u grupi vodila Aleksandra Crvendakić sa 15 poena i sedam skokova, tri poena manje dodala je Ivon Anderson, dok je Jelena Bruks meč završila sa 11 poena.

Srbija će u četvrfinale sa drugog mesta u grupi, a ime protivnika će saznati u ponedeljak posle žreba.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall)

14.53 Kakva trka, Evropljanin u istoriji

Lamont Marsel Džejkobs je postavio novi evropski rekord sa 9,80 sekundi i osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Ovaj Italijan je iza sebe ostavio Freda Kerlija (9,84) i Andrea de Grasa sa 9,89.

Pre Italijana je poslednji put jedan Evropljanin u ovoj disciplini uzeo zlatnu medalju 1992. godine, bio je to Linford Kristi koji je osvojio zlato u Barseloni. Prvi koji je prekinuo dominaciju trkača iz Amerike bio je Armin Hari stigao do zlata i tako postao prvi čovek van Amerike koji je stigao do najsjajnijeg odličja.

Poslednja tri zlata osvojio je Jusein Bolt, pre toga su slavili Džastin Gejtlin i Moris Grin (SAD), te Kanađanin Donovan Bejli.

14.33 Svetski rekord!

Julimar Rohas postavila je novi svetski rekord skokom od 15,67 metara u poslednjoj seriji. I do tog momenta je bila u vođstvu, ali je sada na sjajan način obeležila osvajanje zlatne medalje. Isprva nije shvatila šta je uradila, pa je tek nakon gledanja na semafor shvatila šta je uradila.

Sjajan atletski dan na Olimpijskim igrama, od 14.50 nas čeka prava poslastica i trka muškaraca na 100 metara.

14.05 Kineski atletičar oduševio svet

Kineski atletičar Bintjan Su i Amerikanac Roni Bejker ostvarili su danas najbolji rezultat u polufinalu trke na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Su i Bejker su ostvarili isti rezultat – 9,83 sekunde.

Treći najbolji rezultat od 9,84 sekunde ostvario je italijanski sprinter Marsel Džejkobs.

Finale je na programu u 14.50.

13.08 Kakva trka!

Džasmin Kamačo-Kvin oborila je olimpijski rekord u trci na 100 metara sa preponama sa rezultatom 12,26 sekundi već u polufinalu! Prethodni je držala Sali Pirson sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine (12,35).

Svetski rekord je u ovom trenutku 12,20, pa bi već u finalu mogli da vidimo novo najbolje vreme svih vremena u ovoj disciplini.

12.10 – Veliki podvig, Slovenija prva u moćnoj grupi

Španija je pala sa 95:87, uz 22 poena Čančara! Dončić je imao 12 poena, 14 skokova i devet asistencija, igrao je „pod ručnom“ od 1. deonice zbog tri brza faula.

12.00 – Slovenija vodi!

Drama, Španija gubi sa 88:85 od Slovenaca!

11.37 – Zlato za Zvereva

Zverev je pobedio sa 6:3, 6:1. Deklasirao je Hačanova sa 6:3, 6:1, ni trunku nade nije dao rivalu, potvrdivši da je samopouzdanje na vrhuncu posle Novaka.

11.32 Kako je samo malo falilo!

Srbija je nakon velike borbe poražena sa 3:2 u pobedama od Brazila, pa će ekipa iz Južne Amerike nastaviti takmičenje u četvrtfinalu.

Odlučujući poen Brazilu doneo je Vitor Iši koji je sa 11:6, 11:6, 14:12 uspeo da savlada Dimitrija Levajca. Srpski igrač je pokazao dobru igru, ali nije mogao da isparira favorizovanom rivalu, a meč je trajao 25 minuta.

11.04 Šteta!

Nastavlja se drama u meču Srbije i Brazila. Hugo Kalderano uspeo je da savladala Žolta Petea sa ssa 11:9, 4:11, 11:9, 11:9, 8:11. Malo je nedostajalo da Srbija osvoji odlučujući poen već tada, ali će prolaz u četvrtfinale doneti peti susret.

Odlučiće će poslednji meč koji će igrati Vitor Iši i Dimitrije Levajac.

11.01 Zverev na set od zlata

Aleksander Zverev je za 44 minuta uspeo da osvoji prvi set protiv Karena Hačanova u finalu sa 6:3. Nemac je dva puta napravio brejk, te spasao jednu brejk loptu za rivala.

Aleksander Zverev
Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

10.52 Sjajno!

Žolt Pete uspeo je da izjednači na 2:2 u setovima, pa mu još samo jedan set nedostaje da donese trijumf Srbiji, koja ukupno vodi sa 2:1. Ovaj set i trijumf bi joj doneli plasman u četvrtfinale! Po prvi put naša selekcija učestvuje na Olimpijskim igrama u ekipnoj konkurenciji, a na pragu je i prve pobede.

10.51 – Zverev vodi

Brejk Zvereva viđen je za 2:1, trenutno vodi sa 4:3, bio je blizu brejka i Hačanov u šestom gemu, ali nije uspeo.

10.43 – Dončić u problemu

Tri lične je napravio već u 1. deonici, ali i pored toga, Slovenija parira, gubi sa 24:23.

10.34 – Tom Dejli je hit

Olimpijski šampion i skakač u vodu, Tom Dejli, paralelno je pratio žensko finale u disciplini 3m, uz heklanje na tribini.

10.25 – Dva spektakla počela!

Jedan meč je bolan za nas, Zverev i Hačanov počeli su finale u tenisu.

U košarci, Španija vodi protiv Slovenije sa 14:10.

10.20 – Sjajna igra!

Marko Jevtović pobedio je meč u singlu i tako doveo Srbiju do vođstva nad Brazilom sa 2:1. Očekuje nas još jedan singl meč, u kojem će igrati Pete Žolt.

10.05 – Zatvara se teniski turnir, Čehinje osvojile zlato u dublu

Barbora Krejčikova i Katerina Sinijakova osvojile su zlato na Olimpijskim igrama u konkurenciji ženskog dubla.

9.15 – Poraz Levajca

9.12 – „Tata, kad je Srbija u pitanju…“

Srđan Đoković sugerisao je sinu da ne ide na Igre, posle iscrpljujućeg nastupa na Vimbldonu.

Novak je odmorio nekoliko dana u Crnoj Gori, gde je prelomio i odlučio da se odazove.

U jednom intervjuu, Srđan je pročitao emotivnu poruku koju je dobio od Novaka.

8.22 – Pobeda Srbije u stonom tenisu

8.03 – Nina ponosna: Visina presudila, napadam medalju u Parizu

Srpska bokserka Nina Radovanović eliminisana je u četvrtini finala Olimpijskih igara. Nina je, kao i tokom celog turnira, prikazala odličnu borbu u četvrtini finala i pokazala da su ispred nje velike stvari, što i ona sama napominje – najavila je medalju u Parizu.

8.00 – Istorija se ispisala

Ispisana je istorija Olimpijskih igara u Tokiju, u noći između subote i nedelje prva zvezda bila je Ema Mekion.

Australijska plivačica osvojila je svoju sedmu medalju u Tokiju, pa je tek druga žena sa sedam medalja na jednim Igrama, izjednačen je rekord Marije Gorokovskaje iz 1952. godine, ima 11 medalja ukupno, a sve detalje možete pogledati ovde.

6.30 – Poraz Nine

Srpska bokserka Nina Radovanović poražena je u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Tokiju od Huanh Hsio-Ven iz Kineskog Tajpeha.

Njoj bi pobeda donela sigurnu medalju jer se dodeljuju dve bronze u boksu, ali je ispuštena prilika za odličje.

6.25 – Raspored srpskih takmičara

6.15 – Ivana najavila zlato

Španovićeva je „oduvala“ konkurenciju, imala je najbolji skok sa 7 metara, a njene reči posle nastupa dodatno hrabre.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar