Milica Mandić, Foto: Reuters

Milica Mandić je još u Londonu ušla u istoriju srpskog sporta jer je samostalnoj Srbiji donela prvo olimpijsko zlato, a veličanstvenim trijumfom u Tokiju je svoj status učinila legendarnim.

Ona je drugim osvojenim zlatom postala prva sportistkinja u istoriji Srbije koja je uspela dva puta da osvoji najsjajnije odličje. Pored nje su još samo tri sportistkinje uspele da osvoje dve i više medalja.

PROČITAJTE JOŠ

Jasan Šekarić je osvojila ukupno šest odličja – jedno zlato, tri srebra i dve bronze, a po dve medalje imaju i Tijana Bogdanović i Aleksandra Ivošev.

Tako su tekvondo i streljaštvo postali naša dva najuspešnija sporta.

Kada se njen uspeh uporedi sa takmičarima u muškoj konkurenciji, samo su dvojica uspela da stave dva zlata oko vrata. U pitanju su Aleksandar Šoštar i Dragan Andrić koji su uzeli najsajnije medalje u vaterpolu na igrama 1984. u Los Anđelesu i 1988. u Seulu.

Osim u istoriji Srbije Milica Mandić je ispisala i istoriju ženskog tekvondoa jer je samo sedmoro njih računajući i žene i muškarce uspelo da uzme dva zlata na Igrama. Poslednja je to uradila Džej Džons koja je spojila dva zlata u Londonu i Riju.

Zbog svih tih podataka, ovaj uspeh Milice Mandić postaje još veći, gotovo epski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare