Srbija basket 3x3 basketaši Srbije
Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Roberson

Dušan Domović Bulut, zvanično najbolji i najtrofejniji basketaš svih vremena, stigao je u Ameriku, gde će igrati Big3 ligu.

Posle bronze na Olimpijskim igrama, Bulut je direktno otišao u Ameriku, gde su ga dugo čekali Ajs Kjub i Big 3 organizacija, kojoj je trebalo da pristupi još 2019.

Ipak, FIBA je tada stopirala nastup na Olimpijskim igrama, ukoliko se zaigra u Big3, a Bulut to nije želeo da dopusti.

PROČITAJTE JOŠ

Rešio je da dođe u Big3 i zaigra tek posle Igara, a to mu je omogućeno, pa će u mesec dana ostvariti dva velika karijerna sna.

Čak je i čuveni Njujork Tajms odao priznanje Bulutu.

„Sve je počelo filmom ‘Belci ne umeju da skaču’. Dušan Bulut je bio devetogodišnji dečak koji je tokom prebacivanja televizijskih kanala u svom domu u Novom Sadu naišao na film sa Vudijem Harlesonom i Veslijem Snajpsom. Dok je paralisano gledao u ekran, doneo je odluku da želi da postane dobar u basketu. Od tog trenutka pa nadalje, Bulut je svoj život posvetio basketu 3 na 3, koji je u Tokiju debitovao na Olimpijskim igrama. Obratite pažnju na sledeće dostignuće – od 2012. godine FIBA je organizovala šest Svetskih prvenstava. Srbija je osvojila četiri – u Grčkoj, Kini, Francuskoj i na Filipinima. Bulut je najveći deo svoje karijere proveo kao najbolji basketaš sveta“, pisao je Njujork Tajms.

Posebno je Njujork Tajms istakao čveni dribling koji je krajem devedesetih popularizovao Gad Šemgad, a kasnije ga dovršio i naš Dejan Bodiroga, da bi ga na korak iznad digao upravo Bulut na turniru u Amsterdamu.

„On je poput psa. Neko ko ima srce, ko je neumoran, ko pokušava da iskoristi trenutak. Igra sa ponosom. On je pobednik“, rekao je komentator Kajl Montgomeri.

Bulut je u Ameriku krenuo dan posle bronze, utisci su se slegli i postao je svestan šta ga čeka dalje.

„Istorijski je uspeh, najvažnije je da smo na kraju odlikovani olimpijci, jeste da smo imali veći cilj, ali ne možemo da budemo nezadovoljni. Ovo je velika stvar, donosili smo medalje KSS-u, sada smo i OKS-u“, rekao je Bulut posle pobede nad Belgijom za bronzu.

Ove godine, Bulut je bio treći pik Big3 drafta, iza Ajzee Ostina i Erla Klarka, iza njega je na draftu ostao i Ron Artest, koji je menjao dva puta ime, pa je sada Meta Sandiford Artest.

Biće u ekipi sa Katinom Moblijem, Rojsom Vajtom, Džoom Aleksanderom, Derikom Bajarsom, Glenom Dejvisom, osvajačem jedne NBA titule.

Ekipa će igrati pod trenerskom palicom Nensi Liberman, koja je prva žena ikada u muškom profesionalnom sportu. Članica je Nejsmitove Kuće slavnih i uz nju je zaokružena lepa priča o prekookeanskoj basketaškoj avanturi, koju je Bulut zaslužio posle svega u karijeri.

Ona ga je i među prvima dočekala u Americi, a Big 3 je pridao veliku pažnju Bulutu i na zvaničnim nalozima.

Već 31. jula, u 21.50 po našem vremenu, Bulut će debitovati protiv „Killer 3’s“ ekipe, za koju igraju Frenklin Sešn, Donti Grin, Džoš Pauel, osvajač dve NBA titule, igraju još Mo Šarlo i Si Džej Votson, iza kog je 10 NBA sezona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram