Novak Đoković Novak Djokovic Žastin Enan, Justine Henin
Žastin Enan i Novak Đoković Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Bestimage / Mike FREY / AFP / Profimedia

Nekada najbolja teniserka sveta, Žastin Enan, jedna je od najpozvanijih da govori o pritisku koji imaju oni koji se nalaze na vrhu. Ipak, čak ni sama se nije susrela sa ovakvim kafkijanskim procesom kroz koji prolazi Novak Đoković.

Žastin Enan, komentatorka Eurosporta, je za Nova.rs pojasnila da srpski šampion sigurno prolazi kroz pravi pakao, ali je i istakla da je on jedan od retkih koji ima snagu da se na ovakav način bori za pravdu.

PROČITAJTE JOŠ

Belgijanka je osvojila sedam grend slem titula i dugo je bila dominantna u vrhu, ipak samo jednom je trijumfovala na Australijan openu, 2004. godine. To deluje potpuno ludo kada se zna da je Novak Đoković čak devet puta podigao ovaj trofej i da želi da stigne do 10. trofeja.

„Moram reći da znam Novaka dugo, nismo bliski, ali bili smo na Turu u isto vreme. Kada je bio veoma mlad, imala sam priliku da ga gledam kako trenira na terenu pored mene, već je tada bio na vrhu. Ovo je mnogo teško vreme za njega, noćna mora! Došao je do same granice. Situacija je veoma komplikovana, Australija ima jaku poziciju i to ne mogu da komentarišem. Svi živimo već dve godine u veoma teškom svetu“, kaže Enan, inače komentatorka „Eurosporta“.

Slavna teniserka je provela 117 nedelja na vrhu WTA liste, ističe da bi možda najbolje bilo da Novak sam odustane, što se neće dogoditi.

„Izgleda da navijači i ljudi iz Australije ne žele Novaka tamo, ali nastavlja da se bori za pravdu i to mogu da razumem. Poštujem to. Pitanje koje se često pojavljuje, čak i da je broj jedan, je da niko ne može da bude iznad zakona i pravila. Novak Đoković ili bilo koji drugi igrač mora da poštuje pravila. To se i sada dešava. Ima mnogo stvari za kojima se žali pred ovaj Australijan open, ja volim tenis, strast igre, a svi ovi novi elementi zbog pandemije nameću nova pitanja. To je veoma teško za Novaka, on ili neki drugi igrač moraju da imaju isti tretman. Postoje pravila i Novak zna svoju poziciju, možda je najbolje da ne igra“.

Istakla je još jednom snažnu ličnost Đokovića, koji se odlučio na borbu iako mnogi to ne bi uradili.

Žastin Enan u razgovoru sa našim novinarom Miodragom Dimitrijevićem; Foto: Privatna arhiva

„Nikada nisam bila u ovakvoj situaciji, ali samo možemo da zamislimo kako mu je. Novak je mentalno izuzetno snažan i voli da se bori, to je u njegovoj ličnosti. Zato i radi to što radi na Turu toliko godina, ali mora da je mnogo teška situacija kroz koju prolazi tamo. Mogao je da donese odluku da se ne bori na ovaj način, ali je odlučio da se bori za sebe i svoju situaciju.

Enan je poručila i da nije sigurna u kojoj će meri sve ovo ostaviti posledice, kako na Novaka, tako i na tenis.

„Ponekad izgleda izuzetno komplikovano, izgleda kao da nema olakšanja, da nije u dobroj situaciji da igra Australijan open iz više razloga, verovatno se i ne oseća dobro. Prošao je kroz teške stvari i tokom života i tokom karijere, teško je odrediti kakav će to ostaviti utisak na njega, on je jak momak, ali sve zavisi od odluke koju će doneti Australija. Teško je komentarisati ovu situaciju, koja se nikome ne dopada“, završila je Enan za Nova.rs.

BONUS VIDEO Žastin Enan za Nova.rs o borbi Novaka Đokovića protiv Australije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare