Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Nema ni nedelju dana kako je Vimbldon počeo, a već imamo situaciju na koju uopšte nismo navikli.

Uvertira za turnir već je bila sporna odluka Engleza da Rusima i Belorusima kažu „njet“, i otkažu im dolazak zbog rata u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednako sporna uvertira je bila i odluka ATP i WTA da skine bodove turniru, čime se nije udarilo na organizatore turnira, već na igrače i igračice.

Dok su Englezi hteli da kažu: „Evo, vi nam skinuli bodove, a svi najbolji dolaze da igraju“, iz ATP bi možda uzvraćali: „Svejedno će da budu ljuti na vas“.

Ok, igra se za titulu i novac, kad već ATP i WTA bodova nema i tu više ništa nije nepoznato.

Ali, jeste kad prođu jedva tri, četiri dana, a u glavnom žrebu su ostali Novak Đoković, Rafael Nadal, Stefanos Cicipas i Karlos Alkaraz od prvih deset na svetu.

Medvedev i Rubljov izbačeni, Aleksandar Zverev povređen, Kasper Rud ispao, Ože-Alijasim i Hubert Hurkač isto.

Mateo Beretini se povukao zbog korone, Marin Čilić takođe, Karenjo Busta predao Lajoviću zbog povrede, Bautista Agut korona, Dijego Švarcman eliminisan, Denis Šapovalov, prošlogodišnji polufinalista, spakovao kofere u drugom kolu.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Bacimo pogledamo prvih 20, većina ih više nije tu, a onako sa dozom zebnje možemo da konstatujemo da se Nadalu volšebno otvara put do polufinala gde ga možda sačeka Cicipas.

Novak pred sobom ima teži put i na njemu Tima van Rajthovena posle Kecmanovića, koji je pobeđivao neka ozbiljna imena prethodnih nedelja.

Svejedno, čovek je došao na turnir kao 104. na svetu i eto ga među 16 najboljih.

Svedoči to i o kvalitetu turnira koji, de fakto, jeste devalviran, pošto je prošlo i više nenosilaca prilično daleko.

Spomenuti Holanđanin je jedan od njih svakako, ali i Liam Broudi, Danijel Galan Riveros, Brendon Nakašima, Stiv Džonson, Ugo Umber, hajde David Gofan je ozbiljan igrač čak i kad nije više među 10, 15 najboljih.

Tomi Pol igra ubedljivo, to su ljudi koji bi mogli da doguraju do polufinala.

Karenjo Busta predao Lajoviću zbog povrede, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Karlos Alkaraz za osminu finala igra sa Oskarom Oteom, Džek Sok ide na Džejsona Kublera i jedan će u osminu finala, gde se ukrštaju sa Tejlorom Fricom i Aleksom Molčanom.

Pulen Marijana Vajde ima možda nikad bolju šansu da se nađe među osmoricom najboljih na turniru, koji poimence deluje kao da je iz kategorije 250, eventualno 500.

Jedino što se igra na tri dobijena seta, pa onda bude ponekad preokreta.

Molčan se nada šansama da iznenadi u desetkovanoj konkurenciji, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Međutim, pazite sad ovo – Lorenco Sonego, pa Rišar Gaske ili Botik van De Zandšulp i eto Nadala u čevrtfinalu.

Na mestu gde se očekuje da stižu oni najbolji. Uporedimo li to sa prošlom godinom kada su četvrtfinale igrali Đoković, Hačanov, Šapovalov, Beretini, Ože-Alijasim, Federer i Hurkač, vidi se razlika.

Jedino pravo iznenađenje tada je bio Novakov rival Marton Fučovič, a u toj fazi turnira bi možda bio i Rafa, da nije propustio čitav drugi deo prošle godine.

Niko nije za potcenjivanje, ali Nadal „voli“ da „čisti“ slabije, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Zato je opravdano pitanje: šta se ovo dešava? U redu je da uvek bude iznenađenja (Bautista Agut je bio u polufinalu 2019, Anderson dogurao do finala 2018), ali da bude ovakvih obrta, stvarno je neobično.

Đokoviću kao jednom od favorita može da bude i teže i lakše. Teže zato što više voli da igra protiv kvalitetnijih rivala jer je tada više motivisan, lakše zato što bi trebalo brže da stigne u završnicu turnira.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Nisu za potcenjivanje ni Alkaraz, ni Janik Siner koji je i dalje tu, kao ni Džon Izner koji servira munje, a ne loptice, ali samo je Alkaraz od njih top teniser.

Pa i on je to postao naprečac za manje od godinu dana. Imajući sve to u vidu, Đoković je svestan da mu je sada „moranje“ da osvoji turnir, tim pre što ne zna hoće li moći na US Open i kojim čudom.

Rafa će verovatno nastaviti da se žali na povredu i paralelno pobeđuje, te da koristi sve ono što mu se nudi kao od početka godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Tako je otišao na 22 grend slema i pobegao srpskom asu, pa nije zalud u četvrtak rekao: „Više nemam želju da se penzionišem kao pre nekoliko nedelja“.

Još kad vidi svoj žreb za Vimbldon, može samo da veruje u brojku 23, koju Novak po svaku cenu mora da spreči.

Prijatelj specijala je MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana (PROMO)

BONUS VIDEO: Novak se nije pozdravio sa sudijom nakon meča

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare