I Vilander brani Novaka: Nije on ekspert, Vlada dala dozvolu

Tenis 08. jul. 202011:59 > 13:09
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mats Vilander, nekada prvi teniser sveta i sada jedan od komentatora na "Eurosportu", stao je u odbranu Novaka Đokovića posle brojnih kritika, naročito u stranim medijima.

On je u razgovoru sa razgovoru za „Ubi Tenis“, sa novinarima Ubaldom Skanagatom i Stivom Flinkom, pričao i o situaciji u kojoj se našao svetski broj jedan posle „Adrija tura“.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan da objasni ko je kriv za sve što se dešavalo na „Adrija turu“, Šveđanin je rekao da je saglasan sa ocenom Skanagate da je „Novak velikodušan i da je u sve ušao pomalo naivno“, ali sa dobrom namerom.

„Intervjuisao sam Novaka prvog dana Adrija tura, bio je tako uzbuđen što se sve to održava. Imao je suze u očima zbog svega, pre svega te podrške sa tribina. Srpska Vlada je izdala dozvolu da se održi turnir, tako da tu sve prestaje. Odgovornost koju je imao, Novak je ispunio, ali sve su to individualne odluke, da rizikujete svoje zdravlje i drugih. Novak nije ekspert, Vlada Srbije i eksperti su ti koji su nekako loše procenili situaciju i znamo šta se dogodilo. Jako sam se loše osećao zbog Novaka kao čoveka, jer se mnogo potrudio i radio je pravu stvar sve vreme. Možda jeste bio naivan, ali istovremeno, to nije povredilo samo Novaka, već ceo profesionalni tenis. Gledamo šta će biti sa US Openom, turnir bez Novaka Đokovića? Ha! Nisam siguran da će biti uopšte US Opena, tako da mislim da je do sada bilo previše malera“, rekao je Vilander.

Na pitanje zašto Novak dobija toliko kritika, rekao je da ni njemu nije jasno zašto je tako.

„Da, vrlo je iznenađujuće da napadaju isključivo njega. Mada, možda i nije iznenađenje ako se zna da je broj jedan. On je vrlo inteligentan momak, srediće on sve to. Rećiće, momci, nije u redu da bude samo moja greška, vi ste ipak došli. Svet je nekorektan, on je broj jedan i možda završi i kao najveći teniser u istoriji, tako da to zaista nije fer. Ta odluka da održi sve je bila kritična u ovom trenutku, ne samo iz ugla igrača, već i kao predsednika ATP Saveta igrača. Ipak, treba mu odati priznanje, jer on bar pokušava nešto da uradi. Lako možete da se krijete i ne radite ništa, mnogi igrači baš to sada rade, to je njihov način. On ima razlog da izađe sa svojim idejama i rizikuje, da pomogne velikom broju populacije, daje im rekete, znači mnogo u odrastanju dece. Ponekad je sve dobro, ponekad loše, ja mu čestitam na pokušaju, i svako treba da promisli dva puta pre nego što nešto kaže. On ovde nije imao sreće“, smatra Vilander.

Njega su pitali i da li misli da Đoković treba li da odstupi sa pozicije predsednika ATP saveta igrača. Mats smatra da je bitno šta Novak sam želi.

„Ja sam bio potpredsednik ATP Saveta igrača 1988. i 1989. I mi smo tada napravili čuven potez kada samo sa Grand prija prešli na ATP tur. Sećam se pres konferencije na US Openu 1988. Tada u grupi nije bilo top igrača, bio je tu Amerikanac Tim Mejot, ja… Meni je važno da je Novak zainteresovan, da je spreman da ga kritikuju, po svaku cenu. Dopada mi se što su i Rodžer i Rafa rešili da doprinesu, da budu deo grupe. Mislim da su zainteresovani. Da li bi Novak trebalo a podnese ostavku? Ne, ukoliko to sam ne želi. Ako je većina u toj grupi protiv njega, onda u redu, ali ja za tako nešto nisam čuo. Igrači koji dolaze iz tog dela sveta, sa Balkana, Istočne Evrope, treba im neko ko ima snažan glas, a on je iz te regije. Njih trojica su neverovatna, ne želim da se sukobe, nego da izraze svoje mišljenje. Zamislite da trojica najboljih svih vremena sede u istoj sobi. To se nije dogodilo 1988. Ivan Lendl, Džon Mekinro, Boris Beker, ti momci nisu bili tu. Dopada mi se što svi pokušavaju da se čuje njihov glas, ali da slučaju i druge igrače“, rekao je između ostalog bivši broj jedan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar