Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Četiri grend slem turnira, kao i WTA i ITF pružaju punu podršku Asocijaciji teniskih profesionalaca (ATP) u svetlu najavljenog osnivanja nove unije igrača, PTPA.

Tokom dana je najavljeno da će grupa igrača, predvođena Vasekom Pospišilom i Novakom Đokovićem formirati novo, nezavisno telo, koje će zastupati njihove interese van Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP).

PROČITAJTE JOŠ:

„Njujork Tajms“ je preneo da su Đoković i Pospišil dali ostavke na svoje pozicije u ATP Savetu igrača (Pospišil je to uradio i zvanično, Novak još ne).

PROČITAJTE JOŠ: Novak dao ostavku, pravi novu uniju igrača

Među igračima je poslednjih dana kružio dokument u kojem je istaknuto da je neophodno kreiranje tela koje će štititi interese tenisera.

„Cilj PTPA nije da zameni ATP, već da pruži igračima samoupravnu strukturu nezavisnu od ATP i tako omogući direktno reagovanje na potrebe i brige igrača koji su članovi“, naveodi se u dokumentu prosleđenom igračima.

Nekoliko sati kasnije reagovali su združeno iz ATP, WTA, ITF i četiri grend slem turnira.

Oni su zajednički potpisali dokument u kojem daju punu podršku ATP.

„Nezapamćen izazov izazvan pandemijom koronavirusa nastavlja da ima uticaja na naš sport, način života, na način na koji to nismo mogli da zamislimo. Naše misli su uz sve one koji su pogođeni ovim širom sveta“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se i ovo:

„Kako bismo odgovorili na ovu neobičnu krizu, naš sport i mnogi u njemu – igrači, treneri, administrativci, zvaničnici, partneri, brodkasteri – udružili su se. Neumorno smo radili da obezbedimo siguran povratak takmičenju, obezbeđujući fleksibilnost i fer uslove kroz prilagođavanje pravila i finansijsku podršku onim kojima je najpotrebnija. Sad više nego ikad nam je potrebna saradnja i jak odnos, u potpunosti podržavamo ATP u njegovoj ulozi predstavljanja najboljeg interesa igrača u ovom procesu“.

Na kraju, teniske organizacije pozivaju još jednom na zajednički napor da se pobedi kriza.

„Naša je odgovornost da obezbedimo da naš sport izađe iz ove krize na snažnim osnovama koje možemo da izgradimo. Vreme je za veću saradnju, ne za podele; vreme je da se ponašamo u najboljem interesu sporta, sad i ubuduće. Kad radimo zajedno, jači smo sport“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar