Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlično je započeo pohod na 18. grend slem titulu. U prvom kolu US Opena, Novak je bio bolji od kolege iz Bosne i Hercegovine, Damira Džumhura, 6:1, 6:4, 6:1.

Tačno 118 minuta igre bilo je dovoljno trostrukom šampionu turnira u Njujorku da završi posao u meču u kom je pokazao da je u odličnoj formi.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je to zaista dobar meč i bez obzira što je Đoković slavio u tri seta, treba odati priznanje i Džumhuru, koji je igrao odlično, ali jednostavno nije mogao ništa protiv raspoloženog protivnika sa druge strane.

PROČITAJTE JOŠ: Sjajni Krajinović bez milosti na startu US Opena

Bio je to 24. trijumf srpskog tenisera od početka godine, niz pobeda se nastavlja i ono što je najvažnije, Novak u ovom meču nije pokazao ni najmanji zdravstveni problem.

Prošle nedelje u Sinsinatiju mučio ga je vrat, sada takvih problema nije imao, kretao se besprekorno, stizao je sve loptice, jednostavno, bilo je uživanje gledati ga kako igra.

Početni set je bio maestralan, dobio ga je posle svega 24 minuta igre iako je u prvom i petom gemu bio suočen sa brejk loptama.

Novak je napravio brejkove u drugom i četvrtom gemu, posle 5:0 je izgubio gem a potom u narednom iskoristio prvu set loptu.

Za razliku od prvog, sasvim drugačija slika u drugom. Džumhur je proigrao, gledali smo odličan tenis, sijaset dobrih poena.

Nekoliko dramatičnih maratonskih gemova, koji su trajali i desetak minuta, u jednom od njih bila su čak 23 poena i šest brejk lopti za Novaka, ali tad ih nije iskoristio.

Napravio je Novak brejk u trećem gemu, poveo sa 2:1 a onda je došlo do verbalnog duela sa sudijom Damijanom Dumusuom, koji nije obavestio igrače o promeni pravila o peškirima i računanju vremena.

Novaka je to prilično izbacilo iz takta, pa je Džumhur vratio brejk (2:2), a onda smo gledali žestoku borbu do kraja seta.

Konačno, Novak je načinio brejk za 5:4, potom je odservirao za set i vođstvo od 2:0.

Odmah na startu trećeg seta, napravio je novi brejk poveo potom sa 2:0 i već tad je bilo jasno da je blizu pobede.

Do kraja, uspeo je da napravi brejk za 4:1, potom je dobio nova dva gema u nizu. Iskoristio je treću meč loptu i tako se plasirao u drugo kolo u kom ga čeka okršaj sa Kajlom Edmundom iz Velike Britanije.

Sve detalje meča između Đokovića i Džumhura mogli ste da pratite uz naš blog uživo.

TOK MEČA, TREĆI SET:

6:1 – KRAJ MEČA! Novak je u drugom kolu

Dve meč lopte nije iskoristio Novak u ovom gemu. Treću nije propustio! Novak je u drugom kolu i igraće sa Kajlom Edmundom!

5:1 – Siguran gem

Odličan gem za Novaka, na putu je ka pobedi.

4:1 – NOVI BREJK! Novak sve bliži drugom kolu

Već poznat teren, zar ne? Novi brejk za Đokovića koji sada vodi sa 4:1 i dva gema ga dele od plasmana u drugu rundu.

Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

3:1 – Novak čuva servis

Džumhuru je ukazana pomoć u pauzi između dva gema, očigledno ga nešto muči. Opet je bilo problema, na 30:30 usledila je nova dupla greška za brejk šansu za Džumhura, koji je poslao lopticu u aut.

„Ajdeeee, čoveče, brate mili…“, otelo se Novaku.

Dobio je naredni poen, potom još jedan servis viner i Novak vodi sa 3:1.

Usput poznato je i sa kim će se sastati pobednik meča u drugom kolu. Kajl Edmund je pobedio Aleksandera Bublika sa 2:6, 7:5, 7:5, 6:0.

2:1 – Džumhur smanjio 

Damir je odigrao sasvim dobar gem, uspeo je da zaustavi Novaka u naletu i ne dozvoli mu novi brejk, 2:1.

2:0 – Potvrđen brejk!

Na 30:15 Novak je izvukao Damira na mrežu, a onda je usledio sjajan pasing-šot iz bekhenda za 40:15. Dobar poen za kraj i potvrdu brejka.

1:0 – BREJK! Savršen početak seta

Tako šampion počinje set, brejkom! Još je Novak nervozan zbog onog duela sa sudijom zbog peškira i računanja vremena između dva servisa, ali igra odlično. Odmah ima brejk. Sve ide po planu.

DRUGI SET:

6:4 – SET ZA NOVAKA!

Sjajan drop šot na koji Džumhur nije ni krenuo, doneo je Novaku dve set lopte. Prvu nije iskoristio, bila je to dupla servis greška, potom je dosuđen aut iako je Novak bio ubeđen da je bila linija.

„Sudija u stolici ništa ne radi, ništa ga ne zanima, samo izgovara rezultat“, komentariše Srđan Đoković.

Potom je Damir odigrao užasan smeč, promašio je teren, pa bekhend paralela koja je završila u autu i gotov je i drugi set – 2:0!

5:4 – BREJK! Novak u prednosti

Sasvim drura priča. Sada je lako došao do 0:40 i tri brejk lopte, prvu nije iskoristio, ali onda opet poklon protivnika, dupla greška i Novak ima brejk. Servira za osvajanje drugog seta.

4:4 – Srđan: Ajmo Noksa, vreme je za brejk!

Posle onakvog gema, najvažnije je bilo lakše dobiti svoj servis. Posle super servira, rutinski forhend, pogodio je Novak liniju, 4:4

Srđen Đoković bodri sina: „Ajmo Noksa, ajmo, vreme je za brejk!“

3:4 – Maratonski gem, sjajan tenis

Dvadeset i tri odigrana poena, šest brejk lopti za Đokovića…I Džumhur je to izdržao! Maratonski gem, borba u drugom setu se rasplamsala.

Foto: Tanjug/AP/Frank Franklin II

3:3 – Dug gem, Novak ga dobija

Opet pomalo „čupav“ gem u kom je morao da spašava brejk lopte. Prvu je neutralisao, do druge je Džumhur stigao duplom greškom Novaka, a posle sjajnog poena, volej Džumhura je završio u mreži!

Počela je nervoza, Džumhur se ljutio na sebe, a grešili su i jedan i drugi u ovom najdužem gemu od početka meča. Dva dobra servisa za kraj gema, koji je trajao nešto duže od osam minuta. Novak je izjednačio u drugom setu.

2:3 – Novi gem za tenisera iz Sarajeva

Dva uzastopna gema za Džumhura koji sada vodi sa 3:2. Da li je onaj razgovor sa sudijom malo poremetio Novakovu koncentraciju? Moguće je. U svakom slučaju, imamo veću borbu u ovom setu.

2:2 – RIBREJK! Džumhur uzvratio

Novak se ljutio na sudiju koji ga je upozorio zbog ostavljanja peškira. Ima nekih nejasnoća, pokušao je Novak to da raspravi sa sudijom.

„Hvala što ste nas tek sad obavestili“, rekao je broj jedan.

Dumhur je posle toga bekhend volej udarcem došao do brejk šanse. Usledio je dug poen, greška Đokovića iz forhenda i opet imamo ravnotežu u setu.

Foto: Printscreen/Eurosport

2:1 – BREJK! Katastrofalan gem Džumhura

Damir ne pomaže sebi, posle jednog dobrog servis gema, usledio je očajan. Izgubio je sva četiri poena, taj poslednji duplom servis greškom.

1:1 – Lak gem za Novaka

Tri laka poena na startu servis gema, potom je Džumhur uspeo da osvoji jedan poen, ali servis… Savršeno, 83 odsto ubačenog do sada. Novak igra odlično na početku turnira.

0:1 – Džumhur kreće drugačije

Za razliku od prvig seta kada je prvi servis gem izgubio, Džumhur sada set počinje osvajanjem gema.

PRVI SET:

6:1 – SET! Savršeno

Ukupno 24 minuta igre u prvom setu, Novak vodi. Još jedan sjajan gem u kojem je pokazao svu snagu svoje igre. Bio je odličan i na mreži, besprekorno se kreće i namešta na loptu, sve ide kako treba.

„Perfekcionista, na majku“, kaže Srđan Đoković.

5:1 – Prvi gem za Džumhura

Damir je konačno dobio jedna gem. Na 40:0, pogodio je Đoković liniju za 40:15, ali onda dobar servis Džumhura, potom jak forhend posle riterna Novaka, sada je 5:1.

Foto: Printscreen/Eurosport

5:0 – Novak opet neutralisao brejk loptu

Nova brejk lopta za Damira na 30:40.. Proklizao je… „Šta je ovo?“, upitao se Sarajlija posle greške za izjednačenje. Potom je Novak odservirao sjajan servis za prednost, onda je usledio odličan drop šot i Nole vodi sa 5:0 posle 17 minuta!

4:0 – BREJK! Novak grabi ka osvajanju seta

Prvu brejk loptu u gemu nijhe iskoristio, ali jeste drugu. Jako ozbiljno deluje Novak, nema popusta za prijatelja! Ima dva brejka prednosti i sigurno ide ka osvajanju seta.

3:0 – Ekspresan gem za potvrdu brejka

Četiri bra i kratka poena, odlični servisi, Novak je lako potvrdio brejk. Vodi sa 3:0 u početnom setu, sve za sada ide besprekorno.

2:0 – BREJK! Novak je u super ritmu

Odličan početak za broja jedan. Posle 30:30, dve greške Džumhura, Novak je u odličnom ritmu i odmah pravi brejk.

1:0 – Novak spasao brejk loptu na startu meča

Odličan gem za početak meča. Džumhur se odlično držao, došao je i bekhend volej udarcem do brejk lopte, 30:40, ali je onda Novak uzvratio takođe na mreži. Siguran forhend posle dobrog servisa doneo mu je prednost, potom je sevnuo prvi as – 1:0.

01.29 POČEO JE MEČ!

Krenuo je meč, Novak je prvi na servisu.

01.25 Šta kaže Novakov otac?

„Neuporedivo je lakše da igra nedelju za nedeljom od onog što je bilo mesecima unazad. Ogromna pauza koja je prethodila ostavila je traga na psihu svih, pa i Novaka, pošto je od šeste godine u strahovitom ritmu i tempu. Navikao je da igra, sve se to srušilo početkom godine, bilo je mnogo teško. Ovo vraćanje u normalu je prava stvar za njegovu psihu, a fizički je spreman jer je sve vreme pauze radio na svojoj spremi. Počinje, Nole, sa srećom, svi smo uz tebe“, kaže Srđan Đoković za Eurosport, za koji će komentarisati mečeve svog sina tokom turnira.

01.23 Šta kaže Vilander?

„Ima skor 23-0. Novak zna šta treba da radi na grend slemovima. Oči su uprte u njega kada nema Federera i Nadala. Kako razmišlja? Ovo je moj grend slem turnir. Nema sumnje da mora da razmišlja o turniru. Tu je to udruženje, to je atmosfera sa kojom je suočen. Ovo je prvi put da je nedelju pred grend slem odigrao turnir, ali to može da bude savršena priprema. Nije morao da se seli, već je aklimatizovan na uslove. Činjenica je da je na Artur Ešu podloga sporija, ali to mu odgovara“.

01.13 Mekinro, ali Patrik…

Šta kažu stručnjaci? Patrik Mekinro, brat Džona Mekinroa izjavio je maločas da bi „Novak bio favorit za titulu čak i da su ostali tu“. To ostali, su… Federer i Nadal.

01.06 Igra i Krajinović

Nije Novak jedini naš teniser koji igra u ovo vreme. Istovremenu, na terenu 12 Filip igra meč prve runde, a protivnik mu je Šveđanin Mikael Imer.

00.58 Meč počinje uskoro

Početak noćnog programa na „Artur Ešu“, Novak i Damir su spremni za izlazak na teren.

00.35 Dve pobede do sada

Đoković je dobio oba prethodna meča sa Džumhurom na ATP turu. Prvi u Parizu 2018. kada se Damir predao posle 6:1, 2:1, a drugi put u Dohi 2019. kada je bilo 6:1, 6:2.

00.34 Broj jedan na zagrevanju…

Novak se pre nekih sat vremena lagano zagrevao na „Artur Ešu“…

00.33 Novak je favorit

Naravno, Đoković je favorit ne samo u ovom meču, već i na turniru, koji je osvajao tri puta, 2011, 2015. i 2018.

DOBRODOŠLI!

Nema spavanja, ljubitelji tenisa. Posebno kad igra najbolji igrač sveta, Novak Đoković. On otvara svoju njujoršku misiju susretom sa prijateljem iz Sarajeva, Damirom Džumhurom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare