Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Urođeni ljudski skepticizam prema svemu apstraktnom je još jednom zasijao u svom sjaju. Kao što godinama ranije niko nije verovao u hromozome, gene, kao što se sumnjalo u silu gravitacije, kao što neki veruju da je Zemlja ravna ploča ili da vakcine mogu da izazovu ko zna šta sve ne. Ovog puta je psihičko ili mentalno zdravlje u fokusu, a svi se drže onog "Ma, nije ti ništa".

PROČITAJTE JOŠ

Od marta prošle godine i početka pandemije koronavirusa priče o mentalnom zdravlju su glasnije nego ikada ranije. Ljudi su bili mesecima zatvoreni u stanovima, kućama, pa i sobama.

Brojni sportisti nisu mogli da treniraju, a iskakanje iz rutine nisu dobro podneli. Neki su uspeli da ostanu jaki i da prevaziđu nedaće, a mnogi ne uspevaju i dalje da se izvuku.

I kada se mislilo da se svet polako vraća u normalu sa pojavom vakcina, usledio je i dvonedeljni karantin u Melburnu koji je „dotukao“ mnoge.

Koliko je to veliki problem možete i videti po rezultatima koje ukucate kada pokušate da taj pojam pretražite na „Guglu“: mentalno zdravlje u doba korone, mentalno zdravlje u Srbiji…

Jedan od najvećih primera problema, pritiska i tereta koji teniseri nose na plećima videli smo na primeru Dominika Tima i Naomi Osake.

I dok je stidljivi Austrijanac prošao gotovo neprimećeno jer se povukao i osamio, Japanka je napravila veliku buru i podelila teniski svet.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja. Ono je definisano kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom života, da može produktivno da da radi i u mogućnosti je da da doprinosi zajednici.

Tim, koji je krajem 2020. godine osvojio US Open, u ovoj godini i karantina u Melburnu prolazi kroz ozbiljnu rezultatsku krizu. U jednom momentu se aprila pojavila informacija da se ne oseća najbolje i da je sve to dovelo do frustracije i različitih mentalnih problema.

Austrijski „Krone“ je preneo početkom aprila da već dve nedelje nije uzeo reket u ruke i da planira da odmori fizički i psihički. Proveo je mesec dana u druženju sa prijateljima i psom Hugom, a to je potvrdio i otac tenisera.

„Mora da se oporavi i oslobodi mentalno od svega. Mislim da uopšte nije gledao turnir u Majamiju. Počeće da trenira tek za nekoliko dana“, rekao je tada Timov otac Vofgang.

I to je bilo to, doduše Tim i dalje ne liči na igrača koji je osvajač grend slem trofeja. Doživeo je katastrofu u prvom kolu Otvorenog prvenstva Francuske od Pabla Anduhara sa 4:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:4.

Odlučio je da se povuče u svoj austrijski dom i potpuno se isključi od spoljnog sveta. Po nekim informacijama nije čitao vesti, gledao televizor, posvetio se sebi. Dosta mu je bilo testova, zatvorenih prostora, dosta mu je bilo silnih kontrola, obaveza, napregnutog kalendara (godišnjeg i dnevnog), svih potraživanja od njega. Dosta mu je bilo svega i došao je trenutak da pritisne „reset“.

I dalje oseća posledice toga, ali se nije ogrešio ni o koga.

Sa druge strane, slučaj Osake je izazvao mnogo više polemika. Naime, Osaka je odlučila da se takmiči iako je trenutno depresivna i ima mentalnih problema, ali da to učini po svojim pravilima. Da igra tenis i ne daje nikakve izjave. Sasvim očekivano niko od zvaničnika i organizatora nije to želeo da joj dozvoli. Uostalom ili se nečemu posvetite potpuno ili odustanete od toga.

Zabrinjavajuća je orkestrirana paljba sva četiri grend slem turnira, WTA, ATP sa porukom „razumemo te, ali nas ne zanima“.

Nesumnjivo je Osaka napravila grešku što je pokušala da igra tenis i da se bori sa psihičkim problemima. Pokušala je da sama izađe iz krize, iako su se pojavile spekulacije da ovim potezima samo želi da skrene pažnju sa priče da loše igra na šljaci.

Zaista, u šta god želite da verujete, zabrinjavajuće je da se Osaki ne priznaju problemi. Obaveze moraju da se ispunjavaju, ali deluje da je teniski svet reagovao previše burno da im se ne bi desio presedan, pa da kasnije Đoković, Nadal (koji je i sam kritikovao Osaku) ili Federer odluče da igraju turnire bez izjava. Odmah joj je zaprećeno diskvalifikacijom, pa je Osaka još jednom saterana u ćošak. Naomi je odlučila da se povuče.

„Ovo nije situacija u kojoj sam zamišljala da ću se naći kada sam pisala pre nekoliko dana. Mislim da je najbolje za turnir, ostale igrače i moje zdravlje da se povučem tako da bi svi mogli da se fokusiraju na tenis koji se dešava u Parizu.

Nikada nisam želela da predstavljam distrakciju, i prihvatam to da tajming nije bio idealan i da je moja poruka mogla da bude jasnija. Još važnije, ne želim da trivijalizujem termin „mentalno zdravlje“ ili ga iskoristim olako. Istina je da se od US Opena 2018. godine borim sa napadima depresije. Svako ko me poznaje zna da sam introvertna, i svako ko me je video na turnirima je mogao da primeti da nosim slušalice jer mi pomažu da smanjim društvenu nervozu.

Iako su novinari koji prate tenis uvek bili dobri prema meni (i želim da se izvinim svim kul novinarima koje sam možda povredila), ja nisam prirodan javni govornik i dobijem veliki napad panike kad razgovaram sa medijima. Postanem nervozna, i doživim veliki stres pri pokušajima da dam najbolje moguće odgovore.

U Parizu sam se već osetila ranjivo i nervozno, tako da sam pomislila da je bolje da vežbam brigu o samoj sebi i preskočim pres-konferencije. Objavila sam to jer smatram da su pravila u svojim delovima zastarela, i želela sam to da posebno istaknem. Pisala sam organizatorima privatno, izvinila sam se i rekla da ću biti više nego srećna da razgovaram sa novinarima posle turnira, jer su grend slem turniri veoma intenzivni.

Distanciraću se od terena na neko vreme, ali kad dođe pravi trenutak, želala bih da sa Turom diskutujem o načinima na koje možemo da stvari učinimo boljima za igrače, novinare i navijače.“

I mnogi će reći od čega oni da budu depresivni, pa imaju milione, vile, kuće, brza kola, putuju svetom… Ipak, depresija ne zna šta je to novac (još jedan apstraktni pojam koji smo usvojili, to je zapravo samo parče papira kom smo dali značenje).

I mnogi će reći, pa nisu ti mediji napadali Osaku. I zaista, Japanka je pre bila miljenica dobrog dela planete i poštovana je njena sloboda govora („Black lives matter“ majice i maske). Osaka je želela da se izoluje od sveta zbog kog je trenirala čitav život, ali neka pravila nisu podložna promenama.

Nije fer sada napadati devojku kada je odlučila da se povuče sa turnira, pogrešila je jer je pokušala da prekorači svoja ovlašćenja, ali kao što reče Serena Vilijams pustite je da to reši na svoj način (pa je i zagrlite).

Naomi Osaka i Serene Vilijams
Foto: EPA-EFE/DANIEL MURPHY

Ipak, treba biti pošten i reći da će se prava istina tek saznati. Kao što smo o Lensu Armstrongu mislili da je on najveći simbol pobede (pobedio rak testisa, pa osvojio sedam Tur de Fransa), a onda shvatili da je najveći prevarant.

I niko od nas nije dovoljno stručan da prepozna mentalne probleme. Činjenica da se neko slika ovako ili onako na društvenim mrežama ne znači ništa, to što se smeje ne znači da nije u depresiji…

Bilo je i onih koji su govorili da su novije generacije „omekšale“, kako su mogli da se nose ostali sa tim. I ima istine u tome, ali to ne znači da nekog treba staviti na stub srama tek tako jer psihički problemi mogu da odvedu i u fizičku autodestrukciju…

I biće onih koji će reći da je čitava priča o mentalnom zdravlju čisto pomodarstvo, a istovremeno smo svedoci mnogih poražavajućih statistika o samoubistvima.

Najbolje je da se sada Osaka povuče iz javnosti i da reši svoje probleme, koliko god novca da joj je potrebno. U sledećih mesec dana ćemo videti da li je sve ovo bila farsa Osake ili su mnogi prerano zaoštrili pera i osuli paljbu.

I ovde nije u pitanju odbrana japanske teniserke, već samo posmatranje situacije sa obe strane medalje. Od većine zvaničnika ćete samo videti da je Osaka sebi previše dala za pravo, mnogi novinari će pogođeni rečima teniserke požuriti da napišu tekstove koji će ocrniti Japanku.

Naomi nije uspela da se postavi na pravi način, nije dobila dobar savet (ili je odlučila da ga ne posluša), ali to na kraju dana, nije naštetila nikome više nego samoj sebi. I upravo to sada uspeva i da reši.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare