Osaka napravila teniski haos, emotivna Serena je branila

Podeli:
Naomi Osaka i Serene Vilijams
Foto: EPA-EFE/DANIEL MURPHY

Naomi Osaka, druga teniserka sveta, povukla se sa Rolan Garosa zbog narušenog psihičkog zdarvlja i depresije. Ona je odlučila da napusti turniru u Parizu nakon što je bojkotovala konferenciju za medije posle prvog kola, zbog čega je kažnjena sa 15 hiljada dolara.

Četvorostruka grend slem šampionka rekla je da ne želi da razgovara sa medijima iz „mentalnih razloga“, ali Veće grend slema nije imalo razumevanja za ovaj razlog. Osim pretnje o izbacivanju sa turnira, poručilo je da će suspendovati sa ostalih velikih turnira ukoliko nastavi sa ovakvim ponašanje.

Osaka je napisala da bi mogla da uzme nešto dužu pauzu i priznala da se tri godine bori sa depresijom i anksioznošću, što joj stvara velike probleme u javnim nastupima.

PROČITAJTE JOŠ

Izvinila se medijima i dodala da je o tome pričala i sa organizatorima Rolan Garosa. Rešenje nije pronađeno, pa je odlučila da odustane od takmičenja.

Uz Osaku je i legendarna Serena Vilijams, koja je na to pitanje odgovorila sa majčinskom brigom.

„Imamo različita mišljenja. Svi smo mi drugačiji. Niko nije isti. Ja sam malo punija, neki ljudi su malo mršaviji. Različiti smo. Morate da pustite Naomi da ovo reši na svoj način, kako ona hoće. Ona misli da je ovako najbolje i neka je. Saosećam s njom i volela bih je zagrlim“, poručila je legendarna Amerikanka.

Osaka se ovako oprostila od Rolan Garosa.

„Ovo nije situacija u kojoj sam zamišljala da ću se naći kada sam pisala pre nekoliko dana. Mislim da je najbolje za turnir, ostale igrače i moje zdravlje da se povučem tako da bi svi mogli da se fokusiraju na tenis koji se dešava u Parizu.

Nikada nisam želela da predstavljam distrakciju, i prihvatam to da tajming nije bio idealan i da je moja poruka mogla da bude jasnija. Još važnije, ne želim da trivijalizujem termin „mentalno zdravlje“ ili ga iskoristim olako. Istina je da se od US Opena 2018. godine borim sa napadima depresuje. Svako ko me poznaje zna da sam introvertna, i svako ko me je video na turnirima je mogao da primeti da nosim slušalice jer mi pomažu da smanjim društvenu nervozu.

Iako su novinari koji prate tenis uvek bili dobri prema meni (i želim da se izvinim svim kul novinarima koje sam možda povredila), ja nisam prirodan javni govornik i dobijem veliki napad panike kad razgovaram sa medijima. Postanem nervozna, i doživim veliki stres pri pokušajima da dam najbolje moguće odgovore.

U Parizu sam se već osetila ranjivo i nervozno, tako da sam pomislila da je bolje da vežbam brigu o samoj sebi i preskočim pres-konferencije. Objavila sam to jer smatram da su pravila u svojim delovima zastarela, i želela sam to da posebno istaknem. Pisala sam organizatorima privatno, izvunila sam se i rekla da ću biti više nego srećna da razgovaram sa novinarima posle turnira, jer su grend slem turniri veoma intenzivni.

Distanciraću se od terena na neko vreme, ali kad dođe pravi trenutak, želala bih da sa Turom diskutujem o načinima na koje možemo da stvari učinimo boljima za igrače, novinare i navijače.

U svakom slučaju, nadam se da ste svi dobro, i da ste bezbedni. Volim vas, i vidimo se kad se budemo videli“, napisala je ona u otvorenom pismu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar