Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković, najbolji teniser planete, posle dužeg vremena otvorio je srce i rekao šta misli o aktuelnom trenutku svetskog tenisa i predstojećem takmičenju u Njujorku.

Novak će biti prva zvezda Mastersa Sinsinati i US Opena i pokušati da tamo osvoji svoju drugu, osnosno četvrti titulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak je u velikom intervjuu za „Njujork tajms“ pričao o mnogim temama, između ostalog i samoj organizaciji turnira u ovako teškim uslovima.

Prvo, Novak je izabrao da bude jedan od malobrojnih koji neće biti u hotelu za igrače. Iznajmio je stan u blizini Njujorka,okružen je zelenilom i ima apsolutan mir i uslove za odmor i pripremu.

„Uz ovo drveće i mir, pravi je blagoslov biti na ovakvom mestu. Zahvalan sam na tome, jer sam video hotel u kojem će biti većina tenisera. ne bih da zvučim arogantno ili nešto slično tome, znam da je USTA dala sve da obezbedi smeštaj i organizuje sve u balonu, tako da igrači mogu da dođu i takmiče se, ali biće žestoko za večinu igrača zbog toga što ne mogu da otvore prozor i što se kreću u hotelu sa malo prostora“, kaže Novak koji je pre uključenja u Zum kol taman završio sa sunčanjem na terasi.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković Amerikancima: Moj problem sa vakcinacijom…

Mnogo je kritikovan zbog Adrija turam ali kaže da ostaje pri svojoj odluci i da bi rado opet organizovao tako nešto.

„Pokušali smo da uradimo nešto jer smom imali dobre namere. Da, bilo je koraka koji su se mogli napraviti drugačije, naravno, ali da li će me stalno prozivati za grešku? Mislim, u redu, ako je to način, neka bude, prihvatiću, jer jedino to i mogu. Da li je to korektno ili nije, recite sami, ali znam da su mi namere bile dobre i ispravne i ako bih imao šansu da organizujem opet Adrija tur, uradio bih to ponovo“, rekao je Novak.

Podsetili su ga na izlaske u novćni klub bez nošenja maski.

„Slažem se da je to sa noćnim klubom moglo drugačije da bude. Sponzori su organizovali, pozvali igrače, osećali smo se komforno. Imali smo uspešno veče, svi su bili srećni i raspoloženi. Uradili smo sve što se od nas tražilo, od prvog dana Adrija tura smo sledili pravila“, dodao je Novak.

Novak Đoković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jasno mu je da je, nekom sa strane, sve to moglo da izgleda drugačije.

„Kad neko iz Australije ili Amerike gleda šta se dešavalo u Srbiji, pomisle, ‘o bože, dali ste ludi? Šta rade ovi ljudi?’ Tako da ih razumem“.

Ponovio je da mu je žao sbog svih koji su bili pozitivni na testu na Adrija turu.

„Ne mislim da sam bilo šta loše uradio. Žao mi je zbog svih koji su se inficirali. Osećam li se krivim zbog svakog ko se inficirao od tada u Srbiji, Hrvatskoj, regionu? Naravno da ne. Bio je to kao lov na veštice, da budem iskren. Kako možete jednog čoveka da krivite za sve?“, upitao je Novak.

Kaže da je ovo veoma bitan momenat za ceo svet. Kaže da je tokom duge pauze imao vremena da produbi odnose sa porodicom i da se pozabavi temama kao što su ekologija i zdravlje.

„Ovo je velika faza transformacije za sve nas na planeti, možda i poslednji poziv na buđenje“, podvukao je Đoković.

Tokom pandemije, Novak je bio pozitivan na koronavirus. Opisao je kako je kod njega sve to izgledalo. Rekao je da nije imao temperaturu, ali da je osećao umor, gubitak čula mirisa i da je izgubio na intenzitetu kada je posle svega počeo da trenira.

Uoči dolaska u Ameriku obavio je sve medicinske pretrage i kaže da se dobro oseća.

„Uradio sam CT skener pluća, i sve je čisto, u najboljem redu. Uradio sam nekoliko testova posle tog negativnog kai i neposredno pred put. Uradio sam analizu krvi, urina, sve što sam mogao. Činim sve u smislu preventive, možda sada više nego ikada jer stvarno ne znamo sa čim se suočavamo“, kaže Đoković.

Rekao je i da je bio veoma blizu odluke da ne putuje u SAD.

„Bio sam blizu da ne dođem. Bilo je mnogo neizvesnosti. I dalje ih ima, mnogo je stvari koje nisu jasne. Želim da igram, zato sam ovde. Ne plašim se lično da budem u zdravstveno rizičnij situaciji. Da se osećam tako, ne bih bio ovde. Naravno da sam oprezan, da moram da budem odgovoran i poštujem pravila i restrikcije kao i svako drugi. Ali stvari su nepredvidive. Svašta može da se dogodi na terenu i van njega“, zaključio je Novak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare