Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novak Đoković je pre nekoliko dana definitivno odlučio da putuje u Ameriku i igra Masters Sinsinati i US Open. Svetski broj jedan pokušaće u Njujorku da stigne do svoje 18. grend slem titule. Doduše, u pomalo neobičnim okolnostima, bez pratnje dvojice najvećih rivala, Federera i Nadala.

U ovoj „korona godini“ sve je moguće, pa i da imamo jedan turnir na kojem neće biti dvojice od trojice najboljih svetskih igrača.

PROČITAJTE JOŠ:

A lako je moglo da se dogodi i da bude bez sve trojice, da je Novak, kako je najavljivao u junu, ostao pri tome da su uslovi za igranje na Flašing Medozu i mere koje su organizatori tada najavljivali, neprihvatljivi.

Šta se u međuvremenu dogodilo i zbog čega je Novak stav prema odlasku u Ameriku promenio, može se slobodno reći u poslednji čas?

PROČITAJTE JOŠ: Novak prelomio – igra u Njujorku!

Ovo je dan kada će najbolji igrač sveta iz svoje privremene baze u Marbelji, sesti u avion i uputiti se na put preko Atlantika. Šta ga tamo očekuje to niko ne može da zna pouzdano, jer Novak, kao i mnogo puta do sada rešio je da rizikuje.

Kocka je, dakle, bačena. America, here we come!

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

PLUS ZA NJUJORK

Možete zamisliti kako bi izgledao US Open da je kojim slučajem i Đoković ovih dana prelomio drugačije i poput branioca trofeja, Rafaela Nadala, poslao zahvalnicu organizatoru uz pozdrav – „vidimo se dogodine“.

To se nije dogodilo i Novakov dolazak na terene u Korona parku biće pravi blagoslov za ovaj, slobodno možemo reći, neobičan, „krnji“ US Open.

Pre svega u marketinškom smislu, jer ako je tu svetski broj jedan, turnir samim tim dobija na snazi i privlačnosti.

Nema dileme da su pregovori dve strane do poslednjeg momenta bili napeti i nategnuti, da su mnoge stvari morale da se garantuju, da se mnoge mere ublaže, ali šta konkretno, to najbolje zna sam Novak i verovatno će nešto reći i na tu temu kada turnir počne.

PROČITAJTE JOŠ Patetični napadi na jednog šampiona, NoVaksa ĐoKovida

Ono što brine je odsustvo maksimalne transparentnosti kada je reč o uslovima koji će biti primenjeni na njujorškom grend slemu.

Postoje pitanja na koje teniski svet još nije dobio odgovor, pre svega o diskvalifikaciji igrača sa turnira ako se neki član njegovog tima zarazi koronavirusom.

Ili oko toga, šta će se dogoditi ako biološki balon „pukne“ i zarazi se veći broj igrača? Hoće li biti otkazivanja takmičenja ili ne?

Njujork je ostvario svoj cilj – održaće turnir uprkos enormnim teškoćama i višemesečnom borbom sa pandemijom koronavirusa, koja je, ne zaboravite, upravo u Njujorku imala jedno od svojih najvećih žarišta.

Slike terena na US Openu, pretvorenih u kovid bolnice, još su prisutne u mislima mnogih, ali život se nastavlja i tenis, kakav takav, gledaćamo od kraja avgusta do polovine septembra.

Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

ŠTA NOVAKA ČEKA PO DOLASKU?

Pre svega, Novaka po samom sletanju u Njujork očekuje stroga procedura koju prolaze svi pri ulasku u zemlju – testiranja na koronavirus, odlazak u hotel u kom će morati da boravi sve vreme i da odatle odlazi na turnir. Sve po strogo kontrolisanim uslovima i pravilima.

Svaka stavka će morati da se poštuje, a svako i najmanje kršenje protokola, poput onog o posetama osoba koje nisu u balonu, biće kažnjeno diskvalifikacijom sa turnira.

Takođe, svako kršenje bezbednosne procedure vezane za zaštitu od koronavirusa, biće kažnjavano na isti način.

U tom, prilično „robotizovanom“ modu, igrači će morati da se bore za svoje sportske ciljeve, a da pritom budu testirani svakodnevno, da čekaju rezultate i nadaju se da je sve u najboljem redu.

Novak je tokom juna meseca, na Adrija turu u Zadru, bio pozitivan na koronavirus, tako da je on na neki način stekao imunitet, ali će svakako morati da bude jako oprezan.

On je u objavi da će igrati u Americi takođe podvukao da je prošao sve medicinske kontrole, da je sve u najboljem redu i da je spreman da zaigra.

Proteklih dana je trenirao u svojoj bazi u Marbelji, a prema svedočenjima iz Španije, sparing partneri na poslednjim treninzima bili su mu Alehandro Davidovič Fokina i Felisijano Lopez.

Foto: EPA/PETER FOLEY

MEDIJSKA BURA

Ne treba zaboraviti da je Novak proteklih meseci bio na žestokoj meti kritičara u medijima, posebno u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji i da ga nova „oluja“ očekuje po samom dolasku na kompleks US Opena.

On će morati verovatno da odgovara na brojna pitanja vezana za njegov humanitarni Adrija tur, koji je organizovao u najboljoj nameri, što je u tamošnjim medijima gotovo redovno preskakano i kritičari su se fokusirali isključivo na negativnu stranu priče.

Drugo, on će svakako biti suočen i sa pitanjima oko toga šta je uslovilo da u roku od svega mesec i po dana promeni stav po pitanju dolaska u Ameriku? Da li je na to uticao nedolazak Nadala ili Federera, i slična pitanja, koja će mu svakako biti servirana.

PROČITAJTE JOŠ Ugrožen Rolan Garos, Pariz “zaključan” do novembra

Mnogi se sećaju prošle godine i meča osmine finala, kada su Novaku na stadionu „Artur Eš“ zviždali kada je zbog povrede ramena predao meč osmine finala Stanu Vavrinki.

Jednostavno, Novak nije omiljena figura u Njujorku i čak ni to što tamo nema Federera i Nadala neće mu pomoći da ima naklonost javnosti.

Jedina razlika je u tome što ovog puta neće imati ko da mu zviždi, jer publike neće biti. Dakle, distrakcije zbog onog što dolazi sa tribina neće biti i to može da bude samo veliki plus za srpskog tenisera.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

CILJEVI NA TERENU

Nedolazak Rafaela Nadala u Njujork nije iznenađenje. On celog leta nije uopšte trenirao na betonu i sve vreme se fokusirao na njemu omiljenu šljaku.

Uz to, kada je ATP objavio način na koji će se rangirati igrači u ovoj po svemu neobičnoj sezoni i kada je bilo jasno da će igrači moći da biraju bolji rezultat sa jednog turnira iz 2019. i 2020. godine, postalo je evidentno da Nadal i nema razloga da prelazi Atlantik.

Njemu će se tih 2.000 poena u Njujorku iz 2019. računati u najboljih 18 rezultata sve do narednog dolaska tamo, 2021. godine.

Sa Novakom je drugačija situacija. On brani svega 540 poena, 360 u Sinsinatiju i 180 na US Openu.

Šta to pokazuje? Pre svega da bi Novak popravljanjem rezultata na ova dva turnira mogao da obezbedi veću prednost u odnosu na Nadala koja sada iznosi 370 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda će u slučaju da osvoji i Sinsinati i US Open otići sa nešto tanjim čekom, jer su nagrade sukcesivno smanjivane kako se ostavaruje bolji rezultat, ali bi bodovno profitirao.

Uz to, osvajanjem 18. grend slema, prišao bi Nadalu i Federeru u trci za titulu GOAT na samo jedan, odnosno dva trofeja zaostatka.

I tu je suština, jer bi tako nastavio tamo gde je stao zimus u Australiji i Dubaiju, na seriji od 18-0.

Tako bi počelo i „odmrzavanje“ na listi nedelja provedenih na vrhu. Jednostavno, Novak bi poslao signal rivalima da je i u ovim najtežim uslovima, spreman da nastavi trku za teniske počasti. A stvorio bi sebi priliku i da godinu po šesti put u karijeri, završi na vrhu liste.

Uostalom, ko može da mu zameri na tome ako se zna da je beton njegova omiljena podloga i da je u Njujorku, uz tri osvojene titule, još pet puta igrao u finalu?

Postavlja se pitanje – da li bi se Nadal dvoumio oko toga da putuje u takvim okolnostima u Pariz, ako bi mu sve te prednosti bile na raspolaganju, čak i uz rizik?

Sportsko nadmetanje uvek nosi sa sobom rizik u izvesnom smislu. Da nije tako, možda nam i ne bi bilo tako zanimljivo.

U svakom slučaju, o ovom US Openu će se sigurno još mnogo pričati. Od Novaka zavisi iz koje perspektive će on, kada se sve bude završilo, gledati na te tri nedelje u Njujorku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar