Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Organizatori US Opena, koji bi trebalo da se održi od 31. avgusta do 13. septembra najavili su značajnu promenu ove sezone na samom turniru.

U pitanju je veoma važna stvar, a tiče se donošenja odluka u poenu, jer umesto linijskih sudija, na koje smo svi navikli, sada ćemo na velikoj većini terena imati isključivo tehnologiju poznatu odavno kao „Oko sokolovo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pandemija koronavirusa uticala je i na odluku čelnika USTA da smanje broj ljudi na turniru, pa će se to odnositi i na linijske sudije.

Tokom egzibicionih takmičenja ovog leta videli smo kako funkcioniše sistem sa samo glavnim sudijom u stolici. Tako će biti i na US Openu, držaće se distanca, neće biti rukovanja, a nećemo čuti no ono poznato „Auuuuuut“.

Šta je u pitanju? Egzibiciono takmičenje u „Grinbrir risortu“ u Zapadnoj Virdžiniji, položilo je uspešan test kada je reč o primeni ove tehnologije kod presuđivanja umesto linijskih sudija.

Zanimljivo je da je u finalu u nedelju, 2. avgusta, u sudaru dubl timova Njujorka i Čikaga, pri rezultatu 20:20 (igralo se po posebnim previlima) jedna loptica pala oko linije. Pobednički tim je počeo da se raduje, ali morali su da sačekaju da „Oko sokolovo“ presudi da je loptica sa spoljne strane zakačila liniju!

Šta to sve sada znači? Pre svega da nema ljudskog odlučivanja, samim tim igrači neće moći ni da traže čelendž i dovedu u pitanju odluku linijskog sudije, jer ga nema.

Sistem će se koristiti i na „Mastersu Sinsinati“ koji će se igrati u Njujorku pred sam US Open, a potom i na grend slemu.

Samo će se na dva najveća stadiona, „Artur Eš“ i „Luis Armstrong“ normalno koristiti linijske sudije, ali će njihov broj na turniru biti drastično samnjen, sa 350 na 100.

Inače, US Open je prvi veliki turnir koji je počeo da koristi elektronski sistem još 2006. Pre dve godine, imao ga je bukvalno na svim terenima i po tome je bio prvi u krugu grend slemova.

„Srećan sam što će Oko sokolovo koristiti na US Openu. Da li je sistem savršen? Verovatno ne. Da li je blizak tome? Da. Savršeniji je od ljudi. Stoprocentno“, kaže izvršni direktor „Vorld tim tenis“ turnira, Karlos Silva.

U svetu tenisa mnogi se plaše da elektronika ne zagospodari, što bi značilo i mnogo manje posla za sudije, pre svega linijske, a to bi značilo i stvaranje manjeg broja kvalitetnih sudija. Zato se tu ide prilično oprezno, ali kako je sada pandemija koronavirusa, druga opcija ne postoji.

Uostalom, videćemo kako će i to funkcionisati. Za sada, u Njujorku ne odustaju od turnira, a ovo će, ako ga bude bilo, biti jedna od bitnih novina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare