Foto: youtube.com

Ubaldo Skanagata, poznati italijanski teniski novinar, ponovo je u centru pažnje, ovaj put na Vimbldonu.

PROČITAJTE JOŠ

Čuveni Italijan, koji posebne simpatije ima za Novaka Đokovića, ovaj put je „zakuvao“ na konferenciji Rodžera Federera, pitavši ga šta misli o bukmejkerskim prognozama da će Srbin biti sigurni finalista, dok sa druge strane kostura takmičenja, on nije prvi favorit.

„Pod jedan, ne zanima me šta oni kažu. Pod dva, odakle su ti bukmejkeri? lz Engleske? Jesu? Kada je u pitanju Beretini, ko god uzme Kvins, on se visoko kotira na Vimbldonu. Mislim da bi i Zverev trebalo da bude bolje kotiran, igrao sam protiv njega na travi i znam kako ume da bude opasan pri servisu, Medvedev je drugi igrač sveta. Normalno je da budu tako visoko kotirani, i ja moram da budem tu negde sa svim svojim rezultatima ovde. Ne znam kako da ti objasnim, nije bitno, ali oni će verovatno staviti Đokovića u finale, on je favorit u toj polovini kostura takmičenja, da“, kroz smeh je rekao Federer, ali je delovalo da mu trenutna situacija na sceni baš ne prija, iako godine čine svoje.

Novak je bio daleko kraći i nije se opterećivao ovim pitanjem, naročito jer sa velikim simpatijama redovno dočekuje obraćanja Ubalda.

„Pa, Ubaldo, ja bih ti dozvolio da praviš predikcije, ukoliko sam ja u tom finalu. Ostaće na tome“, našalio se Novak, koji ima poseban odnos sa Skanagatom.

Italijan je posebno bio ponosan na Novaka koji je donirao sredstva bolnici u Bergamu, u najjačem udaru koronavirusa.

Ubaldo, koji je ljubiteljima tenisa u Srbiji i poznat po onoj sceni sa pobedničke konferencije za štampu Đokovića u Melburnu 2019. godine, kada je nasmejao Novaka komentarom „Not too bad, Novak, not to bad“, napisao je prošle godine kolumnu o Srbinu za sajt „Ubitennis“, čiji je osnivač i glavni urednik.

Foto: Screenshot / Youtube / Ubitennis

„Bili smo zajedno nekoliko puta, na primer kada sam pozvan na igračku zabavu u Monte Karlu, kao neko ko bi bio savetnik za komediju ili kao glumac. Moram da kažem, bez obzira dopada li se nekom njegov tenis ili ne, da je izvanredno biti svedok tog šarma, spontanosti i truda koji Novak ulaže da bi plesao, pevao, bio šoumen, što je samo pojačalo moje prve utiske u njemu kao veoma pristojnom momku, a ne nekom ko je uobražen. Otuda sam smatrao da je ponašanje publike prema njemu u poslednjem vimbldonskom finalu sa Federerom, bilo u najmanju ruku sramotno. Jedna je stvar izabrati šampiona kojeg ćete bodriti, a druga je da ne poštujete njegovog protivnika, do te tačke da mu oduzimate radost zbog pobede. Ustvari, Noletu je jedva priznat njegov uspeh. Sigurno je, duboko u srcu, bio srećan, ali neka doza gorčine je sigurno ostala i to nije bilo korektno prema njemu“, pisao je Skanagata.

Za Nova.rs, Skanagata je svojevremeno objasnio zašto Novaka vidi kao budućeg osvajača najvećeg broja Grend slemova.

„Oni su neverovatni i svaki od njih je poseban na svoj način. Mislim da će na kraju Đoković imati najviše titula. Očekuje se uvek da osvoji bar dve od četiri grend slem titule godišnje. Sampras je isto tako bio neverovatan, u onim teškim momentima, drugi servis je umeo da odigra kao da mu je prvi. Bez i da trepne. Mislili smo tad sa 14 slemova da ga niko neće stići. Ipak, Đoković je najneverovatniji atleta od svih, nikad nisam video da neko radi onošto on čini, kad pravi one špage! Rodžer može da igra sjajno, ali teško je objasniti to da je 19 ili 20 puta izgubio u mečevima gde je imao meč lopte. Sećam se u Rimu, kada je igrao protiv Emilija Sančeza i kada je izgubio posle dve meč lopte, šta mi je tada Španac rekao. Jer znate, Rodžer je oduvek želeo da meč završi elegantnim udarcima. Emilio mi je rekao, ‘da je Rafa imao te meč lopte, ne bi ih propustio’. Nadal je ubica, ne daje poklone. A Rodžer je nekad pomalo narcis“, rekao je Skanagata.

Da je odnos Novaka i Ubalda prevazišao relaciju novinara i tenisera na konferenciji, svedoči i nedavni momenat posle osvajanja Rolan Garosa.

„Novače, čestitam na neverovatnom uspehu, nemam reči, samo ću reći 84 turnira, 19 Grend slemova, 35 pobeda u pet setova, ništa izgleda ne može da te zaustavi. Želim da znam šta se dešava nakon što odeš u toalet. Jer otišao si tamo i vratio se posle Musetija sa 0:2, i postao novi igrač. Isto je bilo i protiv Beretinija i protiv Nadala, danas je Cicipas rekao da je Đoković bio drugi igrač kada se vratio sa pauze. Da li si sreo Svetog Savu, velikog sveca ii zaštitnika Srbije ili nešto slično“, pitao je Skanagata Novaka i nasmejao ga.

„Upravo tako, moji anđeli čuvari su tamo. Imam svoj poseban kutak, to je tajna, ne mogu da otkrijem tu tajnu, dokle god radi u moju korist prilično dobro“, odgovorio je Đoković, kome je simpatičan bio i poslednji momenat posle 2. kola Vimbldona.

I pri tom pitanju, Ubaldo je zapravo želeo malo značaja da prida i Mateu Beretiniju, sunarodniku i Italijanu koji ima sjajnu sezonu, ali nije uspeo ni na Rolan Garosu da sruši Novaka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar