Novak Đoković i Goran Ivanišević
Novak Đoković i Goran Ivanišević; Foto: EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL

Nije imao Nole mnogo vremena za odmor, ali to je profesionalni sport.

Novak Đoković imaće i te kako uzbudljiv početak nove sezone, pošto je od 19. decembra počela Svetska teniska liga u Dubaiju, na kojoj i on nastupa. Srbin će biti deo ekipe „Falcons“ zajedno sa Arinom Sabalenkom, Grigorom Dimitrovim i Paulom Badosom.

PROČITAJTE JOŠ

Trebalo bi da odigra najmanje tri meča i to protiv veoma jakih rivala, što je prvi od faktora zašto mu je ova egzibicija važna.

Prvi rival biće mu Aleksandar Zverev (utorak 18 sati), nedavni povratnik na teren, nakon što se mesecima mučio sa povredom noge zadobijenom još na Rolan Garosu ove godine. Nemac svakako da nije još stekao pravu radnu temperaturu, ali ima želju da svaki sekund na terenu provede u najboljem mogućem ritmu i zagreje se za ono što ga čeka u Australiji početkom godine.

Zverev se baš zbog toga čini kao najbolji protivnik za Novaka u ovom trenutku – nije na vrhuncu, ali opet može da bude veoma opasan. Iako je u pitanju egzibiconi turnir, ne treba očekivati nonšalantnu igru bilo kog tenisera, pa tako ni Novaka.

Đoković i Zverev do sada su se sastajali 11 puta, a Srbin je u sedam navrata izlazio kao pobednik. Ipak, njih dvojica nijednom nisu ukrstili rekete u 2022. godini, a Novak ima želju da mu se revanšira za bolne poraze na Završnom mastersu i Olimpijskim igrama 2021. godine.

Dan kasnije u istom terminu, Novak će odmeriti snage sa Nikom Kirjosom, koji u odličnom raspoloženju igra u poslednjih nekoliko meseci. Neuobičajeno je Kirjos pozitivan i van terena, pomirio se i sa Stefanosom Cicipasom, a sa Novakom bi mogao da „obnovi bromansu“ koju smo gledali na Vimbldonu u julu. Upravo tada su se njih dvojica poslednji put sastali, ali su održavali kakav-takav kontakt, pa će biti lepo videti ih na terenu opet.

Sigurno da će Australijanac pokušati malo više poene i dešavanja da okrene na šegu i šalu, ali ni Novak u tom polju ne kaska za njih, pa nas pored dobrog tenisa očekuje i dobar provod.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Možda i poslednji meč na turniru, Novak će odigrati 23. decembra od 18 sati, kada će mu rival biti Feliks Ože-Alijasim. On bi mogao da bude najozbiljniji rival Srbinu, pošto je u boljoj formi od prethodne dvojice. Mladi Kanađanin je Novaka pobedio na Lejver kupu ove godine na oproštaju Rodžera Federera i bez sumnje će to pokušati ponovo.

Takmičenje će biti održano u „Koka Kola areni“ kapaciteta 17.000 gledalaca, a finale će biti na programu 24. decembra. Od Novaka i njegove ekipe zavisi da li će imati meč više u Dubaiju ili će nakon tri duela završiti takmičenje.

Mečevi Svetske lige neće biti uračunati u ATP i WTA rangiranje, ali će Đokoviću poslužiti kao priprema za Australiju u koju putuje odmah posle toga. Tamo će igrati najpre na turniru u Adelejdu iz serije 250, a nakon toga na red će doći i Australijan open. Tu se krije drugi razlog zbog kog je Novak otišao u Dubai – klima.

Poznato je da je i ranije tokom karijere Đoković imao problema sa različitim vremenskim uslovima i disanjem, ali je tokom karijere usavršio razne tehnike i retko kada sada muči takve muke. Ipak, u Torinu je imao velikih poteškoća, brzo se znojio i umarao, pa je na momente izgledao fizički veoma slabo. Uspeo je tada da prebrodi sve krize, pokaže koliko je dominantan i osvoji titulu za kraj sjajne sezone, ali mu za Australiju treba više nego dobra priprema.

Klima u Dubaiju je veoma slična kao i u Australiji, u kojoj će Novak provesti gotov čitav januar, a igraće i u singlu i u dublu na turniru u Adelejde, dok će na AO pokušati da se domogne rekordne i jubilarne desete titule.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Kada smo već kod fizičkih, valja pomenuti i psihičke, odnosno emocionalne momente, koji su treći razlog Novakovog ranijeg početka sezone.

Pauzu od mesec dana Đoković je iskoristio da napuni baterije, prati Svetsko prvenstvo i odmara sa porodicom uglavnom u Španiji. Glava je pročišćenja, motori spremni, ali Novak i Australija ostali su tužna priča još od početka 2022. godine kada je srpski teniser deportovan.

To je na njega ostavile duboke posledice, o kojima je često i pričao, pa je i sam istakao da mesecima nije uspeo na pravi način emotivno da se oporavi od svega toga. Iako je sada prošlo skoro godinu dana, pa su se i pravila za ulazak u Australiju promenila, sigurno da Novaku neće biti svejedno dok ne kroči na tlo daleke zemlje i ne bude siguran da je svoj na svom. Nakon toga sledi rolerkoster emocija, a podrška će sigurno doći u velikom broju. Možda i većeg nego ikad.

Nesumnjivo da je Novak jedan od mentalno najstabilnijih sportista ikada, ali će sada količina i jačina emocija biti sigurno veće nego ikada. S tim će morati da se nosi kako sam on zna i ume, te da to kanališe i pretvara u snagu i pozitivnu energiju.

Novak Đoković Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Zbog toga će mu druženje sa kolegama i koleginicama u Dubaiju pomoći da se opusti, da pokaže zašto važi za šoumena i da u dobrom raspoloženju otputuje u Australiju. Tamo će najpre u Adelejdu imati jaku konkurenciju, ali i dobre prijatelje poput Danila Medvedeva pored sebe. Nakon toga sledi ono glavno. Svi sa nestrpljenjem to čekamo i nadamo se da će Novak do tada biti na vrhuncu na kom želi, te da će se njegov jednomesečni teniski put praktično bez odmora završiti sa 22. grend slem titulom.

Za kraj ostavljamo vam Novakovu poruku za sve navijače pred turnir u Dubaiju.

„Veoma sam uzbuđen što ću nastupiti na Svetskoj teniskoj ligi u Dubaiju zajedno sa Grigorom Dimitrovim, Arinom Sabalenkom i Paulom Badosom, radujem se jer ćemo podeliti neke sjajne trenutke i na terenu i van njega. Neka velika imena će učestvovati, i siguran sam da će biti veoma uzbudljivo za sve koji vole tenis, i siguran sam da ćemo na najbolji način pokazati šta znamo na terenu i doneti vam dosta smeha, pozitivne energije i zabave za sve navijače i novu sezonu započeti na najbolji mogući način, rekao je Đoković koji je potom navijačima poželeo srećnu Novu godinu i nastupajuće praznike“, rekao je Novak.

BONUS VIDEO I čuveni Zlatan gleda Novaka, Ibri Đoković bitniji od Mundijala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare