Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Takmičenje u Melburnu polako se bliži kraju i za vikend će biti poznato ko će biti novi, a nadamo se i stari, šampioni u obe konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ

U međuvremenu, desetog dana takmičenja bilo je suza, imali smo i najavu dokumentarnog filma u režiji najboljeg tenisera sveta, a u ženskoj konkurenciji dobili smo teniserku koja u dosadašnjoj karijeri nikada nije igrala u grend slem finalu.

Kada je u pitanju muška konkurencija, branilac trofeja Novak Đoković najavio je da će uz kokice ispratiti drugo polufinale između Danila Medvedeva i Stefanosa Cicipasa.

Očekuje se zanimljiv meč i videćemo kakav odgovor sprema ruski teniser čiju je igru Grk opisao kao „dosadnu“.

U ženskom dublu, u finalu će igrati Čehinje Barbora Krejičkova i Katerina Sinijakova koje će za protivnice imati Elisu Mertens iz Belgije i Arinu Sabaljenku iz Belorusije.

Evo i pet najjačih utisaka sa desetog dana takmičenja u Melburnu.

SERENINE SUZE

Uplakana Serena Vilijams; Foto: Tanjug/Rob Prezioso/Tennis Australia via AP

Serena Vilijams nije uspela da se domogne finala i prilike da osvoji svoj 24. grend slem.

Izgubila je sa 2:0, po setovima 6:3, 6:4 od Naomi Osake pa je propustila priliku da se bori za svoj osmi trofej u Melburnu.

Koliko je Sereni teško pao poraz pokazala je na konferenciji za štampu na kojoj nije mogla da sakrije suze.

„“Bio je ovo dan sa previše mojih grešaka. Imala sam toliko prilika, samo… Pravila sam mnogo lakih grešaka. Išla sam na sve ili ništa, i samo sam grešila”, poručila je Serena i briznula u plač prilikom obraćanja.

Dobila je pitanje da li je to samo bio “loš dan na poslu”, na šta je samo kratko odgovorila:

“Ne znam. Završila sam”, ostala je nedorečena Serena i potom uplakana napustila salu.

Jedna od najboljih teniserki svih vremena ima još tri meč lopte do kraja sezone da pokuša da osvoji 24. grend slem, ali sa 39 godina i konkurencijom koja ne prašta ostaje veliko pitanje da li ćemo je više gledati u završnicama najvećih turnira.

ĐOKOVIĆ REŽISER

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Novak Đoković rekao je da snima dokumentarac o oporavku od povrede koju je zaradio nakon meča sa Tejlorom Fricom u 3. kolu.

Ispostavilo se da je problem bio mišić, ali i da Novak nije jedini koji zbog strogih pravila karantina u Australiji imao problema sa povredom (Beretini, Lajović, Zverev, Martinez, Rud).

Zato Đoković kaže da je stoprocentno posvećen oporavku prethodnih dana, te da je pet dana proveo isključivo u tome. Zbog povrede nije trenirao pre četvrtfinala sa Milošem Raonićem, ali i pre polufinala sa Aslanom Karacevim.

“Snimam dokumentarac, sve će se to videti na ekranima, do kraja ove godine, mogu da najavim i to. Beležim dosta stvari koje doživljavam u ovom periodu, u poslednjih nekoliko meseci, pa ćete imati prilike sve to da vidite”, rekao je Đoković na konferenciji posle polufinala.

APLAUZI ZA RUSKOG KVALIFIKANTA

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Svaki grend slem turnir ima svoje iznenađenje u obe konkurecnije, a na ovogodišnjem turniru u konkurenciji muškaraca to je svakako bio Aslan Karacev.

Momak iz Vladikavkaza (27) još uvek nema nijednu ATP titulu, a svih devet trofeja koje je osvojio u karijeri su sa čelendžer turnira i fjučersa.

Ovo mu je bio prvi put u karijeri da se plasirao u glavni žreb bilo kog ATP turnira, a dogurao je do polufinala gde ga je u tri seta savladao Novak Đoković.

Karacev je samim plasmanom u polufinale Australijan opena napravio jedno od najvećih iznenađenja u modernoj istoriji tenisa, a posle meča koji je Đoković dobio sa 3:0, teniser iz Rusije je, očekivano tužan zbog poraza, krenuo ka svlačionici.

U trenutku kada je ustao sa klupe, sa tribina “Rod Lejver” arene začuo se spontani aplauz. Karacev je prošao pored Đokovića, a Novak je u tom trenutku bacio peškir koji mu je bio u rukama i pridružio se navijačima u iskazivanju poštovanja prema teniseru iz Rusije.

Svaka čast.

PRVO GREND SLEM FINALE ZA DŽENIFER BREJDI

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Slično Karacevu, ni Dženifer Brejdi nema nijednu titulu u WTA konkurenciji, ali je zato uspela da napravi korak napred u odnosu na prošlu godnu kada je igrala polufinale US opena.

Amerikanka je pobedila Karolinu Muhovu sa 6:4, 3:6, 6:4 i tako stigla do svog prvog grend slem finala i najvećeg rezultata u dosadašnjoj karijeri.

Brejdi će za trofej igrati protiv Naomi Osake od koje je izgubila u polufinalu US opena prošle godine.

„Ne osećam noge…Tresem se, srce hoće da mi iskoči – nemam reči. Očigledno sam uzbuđena što ću igrati u finalu, ovo je neverovatan uspeh“, rekla je dvadesetpetogodišnja teniserka iz Pensilvanije.

HRVATSKI OBRAČUN U MUŠKOM DUBLU

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Činilo se da će hrvatski tandem Nikola Mektić/Mate Pavić nastaviti sjajnu formu i obezbediti plasman u finale u muškom dublu.

Vezali su 12 pobeda i vodili sa 1:0 u setovima, ali je njihov zemljak Ivan Dodig u paru sa Filipom Polašekom imao drugačije planove.

Hrvatsko-poljski tandem izgubio je prvi set sa 6:4, a zatim je zasijao u drugom.

Mektić i Pavić držali su se do rezutata 4:4, a onda su izgubili pet gemova zaredom što je njihovim rivalima donelo izjednačenje u setovima i nedostižno vođstvo od 3:0 u odlučujućem trećem setu.

Dodig i Polašek su tako stigli do svog prvog grend slem finala, a revanširali su se Mektiću i Paviću za poraz u finalu ATP turnira u Antaliji, održanom u januaru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram