Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Stefanos Cicipas, trenutno šesti teniser planete, predstavlja budućnost "belog sporta", a svoj ogroman talenat dokazao je i fantastičnom partijom protiv Rafaela Nadala.

PROČITAJTE JOŠ

Grk je protiv „bika sa Majorke“ napravio preokret, od 2:0 stigao do 3:2 i obezbedio mesto među četiri najbolja tenisera na Australijan openu. Ipak, životna priča ovog sjajnog Grka je više nego zanimljiva.

Cicipas je rođen 12. avgusta 1998. godine u Atini, a tenisom je ozbiljno počeo da se bavi sa 15 godina, da bi prvi put na ATP čelendžeru nastupio početkom 2015. Već 2017. godine Cicipas je ogroman talenat potvrdio pobedom nad Davidom Gofanom u polufinalu Evropa opena u Belgiji, gde je savladao Davida Gofana, tada desetog tenisera planete.

U međuvremenu je nekim fantastičnim nastupima privukao pažnju čitave sportske javnosti, a mi vam donosimo deset najzanimljivijih stvari iz njegovog života.

Dolazi iz teniske porodice

S obzirom na to da su mu i otac i majka teniseri, i ne iznenađuje to što je Cicipas ekstremno talentovan za ovaj sport. Otac Apostolos radi kao teniski instruktor, do dok mu je majka Julija Apostoli pod devojačkim prezimenom Salnikova, inače rođena u Rusiji, bila reprezentativka Sovjetskog Saveza u Fed kupu, a kao juniorka je bila najbolja na planeti.
„Moje prvo sećanje je kada sam kao trogodišnjak udarao loptice sa tatom između njegovih časova. Sećam se i da sam gledao tenis na televizoru. Ne sećam se ko je igrao, ali sam gledao“.

Ka tenisu ga je pogurao san

Njegov otac Apostolos je ispričao da je Stefanos odluku da postane teniser doneo sa devet godina.

„Probudio me je jedne večeri i rekao mi da mora da mi kaže nešto“, rekao je Apostolos, a potom otkrio i šta:

„Želim da budem teniser. Volim takmičenja, volim izazove“, rekao mu je devetogodišnji Stefanos.

Malo je nedostajalo da pogine

Kada je kao tinejdžer išao na kupanje u Mediteranskom moru, iznenada se more uzburkalo a Stefanosa zahvatili talasi.

„Talasi su nailazili gotovo svake tri sekunde, i po prvi put u životu sam osetio da sam blizu smrti.“

Tragediju je sprečio Apostolos, koji ga je povukao na stenu, a Cicipas je otkrio da mu je to pomoglo da postane bolji na terenu:

„Bio sam mnogo opušteniji posle toga“.

Ima preko 20.000 neotvorenih i-mejlova

Jedna od zanimljivijih stvari koje krase Cicipasa jeste to što mejlove uopšte ne čita. To je sam otkrio kada je na Tviteru napisao:

„Niko se nije obogatio proveravanjem i-mejla češće“.

Prva ljubav su mu putopisi

Teniseri i profesionalni sportisti uglavnom vreme provode igrajući video-igre, ali Cicipas više voli da se bavi pravljenjem video-putopisa. Tako na svojim društvenim mrežama neretko deli veoma zanimljive snimke sa nekog od brojnih putovanja.

„Profesionalni teniseri putuju čitave godine, i ponekad nije lako, pa moramo da nosimo neke stvari koje nas usrećuju, motivišu. Tenis će uvek biti tu, ali i putovanja. Zašto onda da ne napravim hobi od njih i budem srećan zbog toga“, rekao je on u izjavi Njujork Tajmsu.

Druga ljubav mu je fotografija

Ukoliko ste na Instagramu zapratili fotografa po imenu Stiv Soko (stevethehawk), u pitanju je upravo Cicipas, koji ovu društvenu mrežu koristi da pokaže ogroman talenat za fotografisanje.

Nakon poraza se krio iza automobila

Dok je bio mlađi, Cicipas je imao običaj da se, nakon poraza na nekom turniru, sakrije iza automobila.

„Plakao sam kada sam gubio. Nekad sam reagovao još gore. Nekada bih pobegao i sakrio se od svojih roditelja negde gde ne mogu da me nađu. Bio bih posramljen zbog svojih partija… Nisam mogao da se suočim sa njima.“

Novak: „Biće jednom najbolji na svetu“

Najbolji reket sveta Novak Đoković rekao je za Cicipasa da će i on sam jednog dana doći na prvo mesto ATP liste.

Nakon susreta u finalu turnira u Dubaiju 2020. godine, Nole je imao šta da kaže:

„Sviđa mi se to što je više od igrača, što pokušava da nauči iz novog iskustva i razume nešto novo o sebi, gde može da napreduje, da se poboljša. To je za mene osobina šampiona, nekoga ko ima sve preduslove da bude prvi na svetu i osvaja grend slemove. On je jedan od najboljih ambasadora našeg sporta, ali je svetla budućnost tek pred njim. Siguran sam“, rekao je Novak tog februara.

Posebna sreća – pobeda nad Federerom

Kada je odneo pobedu nad Rodžerom Federerom u četvrtom kolu Australijan opena 2020. godine i stigao do grend slem polufinala po prvi put u karijeri, Cicipas je rekao da mu je taj trijumf posebno značio jer je Federer, kako priznaje, njegov idol:

„Mozak mi je eksplodirao“, rekao je on nakon meča.

Drugi u istoriji „okrenuo“ protiv Nadala

Cicipas je tek drugi put u karijeri uspeo da se vrati nakon što je gubio sa 2:0 u setovima protiv Rafaela Nadala. Bio je to treći ovakav poraz Španca u karijeri. U Majamiju 2005. godine je Rodžer Federer slavio nakon preokreta, dok je 10 godina kasnije isto uspeo da uradi i Fabio Fonjini na US Openu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar