Toni Nadal dok je radio sa Rafom, Foto: EPA/AlLEJANDRO GARCIA

Stric Rafaela Nadala, Toni Nadal, izjavio je da su članovi takozvane "velike trojke" najbolji i dalje jer još nemaju dostojne zamene.

Bivši Nadalov trener je u intervjuu koji je nedavno dao dok je boravio u Meksiku, rekao kako igrači mlađe generacije još nisu u stanju da pariraju Novaku Đokoviću, Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru.

„Mnogi me pitaju zašto su Đoković, Rafa i Rodžer Federer i dalje na vrhu? Zašto su i dalje tu gde jesu? Odgovor je, jer mlađi nisu dovoljno dobri da ih skinu sa trona. To je samo prvi razlog, o tome treba dobro razmisliti“, kaže Toni Nadal.

PROČITAJTE JOŠ:

On je potom dalje obrazložio svoje stavove, ali tvrdi da je glavni problem mladih to što im mnogo toga odvlači pažnju od tenisa.

„Kada je Rafa bio mlad, bili su nam važni samo reketi, loptice i sparing partner. Nekad je bilo dobro, nekad nije, ali nismo imali previše toga. Sada, da biste igrali tenis, morate da imate video analize, biomehaničke analize, statističke studije, nutricioniste i kad izgubimo, pitamo se, šta se desilo? A, pa treba nam malo i psihologije“.

„I onda se mladi pitaju, šta je bilo, šta se dogodilo? A prosto je – nisu toliko dobri. Ništa više. Pre mnogo godina, jedna devojka me je pitala zašto pravim greške? Rekao sam joj – jer nisam dovoljno dobar. Ali danas, ne, kada izgubimo neki meč odmah idemo kod psihologa, a psiholog kaže, moraš da zamisliš to i to… Neverovatno“, kaže Toni Nadal.

Po njemu, nema mnogo tajni.

„Tenis je jednostavan. Kada pravim greške, odem na trening i radim više na tome. Danas deca sa pet godina počinju da igraju, a kad dođu do 23 godine, nisu dovoljno dobri. Kad smo Rafa i ja krenuli u profesionalne vode, najbolji igrači bili su mladi. Rodik je imao 20, Federer 21, Hjuit isto, Korija, Nalbandijan takođe po 21. Huan Karlos Ferero je imao 23, Marat Safin 24. Sada su najbolji Federer sa 38, Rafa sa 33 i Novak Đoković sa 32 godine, koliko ima i Mari“.

„Šta se desilo? Pa ima mnogo toga i igrači sazrevaju kasnije. Nešto nije u redu, a to je da da igrači sada vode računa o stvarima koje nisu mnogo važne. To je istina. Danas se previše značaja daje stvarima koje to ne zaslužuju. Recimo modi i nekim drugim stvarima“, zaključio je iskusni španski stručnjak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram