Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

Stric slavnog španskog tenisera Rafaela Nadala aktivno radi na stvaranju jedne od najvećih pretnji po Rafu - usponu Feliksa Ože-Alijasima.

Dok se za Novaka Đokovića pitamo iz nedelje u nedelju gde će sve moći da igra, za Rodžera Federera kada će i hoće li se uopšte vratiti na ATP tur, a za Danila Medvedeva koliko će ostati prvi reket sveta, iz senke se sve vreme „prikradao“ talentovani Kanađanin.

PROČITAJTE JOŠ:

Familijarna veza Rafe i Tonija i njihov plodonosan rad doneo je sijaset titula slavnom španskom igraču, pa je ceo svet bio u neverici kada su prekinuli saradnju.

Ima tome već pet godina, a Rafa je dalje mogao nesmetano da nastavi i sam bez tutorstva svog strica.

Toni je u više navrata pričao da je njegov posao sa Rafom završen, pa je mogao da se posveti radu u svojoj akademiji.

„Ne može svako da bude Pau Gasol ili Rafael Nadal, ne može svako da bude veliki. Ali veroujem da svako može da bude bolji nego što jeste, uvek. Ne razumem to kad u životu radite istu stvar, na dobar ili loš način“, objasnio je Toni Nadal pre nekoliko godina.

Tokom 2021. se vratio na ATP tur i počeo je da radi sa Feliksom koji tek sad pokazuje da hvalospevi iz perioda dok je bio „next gen“ igrač nisu bili neopravdani.

Naravno, teško je očekivati da će dečko rođen 2000. godine, dostići visine Rafaela Nadala ili „velike trojke“, ali je pokazao da može ozbiljno da im „zakuvava čorbu“ dok se bore za priznanje najvećeg u istoriji „belog sporta“.

Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

„Na kraju prošle godine sam seo sa Fredom (trener prim. aut), ostatkom mog tima, roditeljima. Rekao sam sebi da ću tražiti nekoga ko je već iskusio vrhunac našeg sporta. Nekoga ko je bio tamo gde ja želim da budem jednog dana. Kontaktirali smo Tonija i ponudili da dođemo na Majorku da se sretnemo sa njim i treniramo. To smo i uradili“, objasnio je Kanađanin u avgustu.

Rafa je tada „aminovao“ odluku svog strica i poželeo mu sreću.

Pola godine kasnije neće mu biti svejedno kada se nađe licem u lice sa Ože-Alijasimom, jer Kanađanin može da se pohvali zavidnim rezultatima.

Kanada je osvojila ATP kup, Feliks je stigao do četvrtfinala Australijan opena, probio se u top 10 društvo.

Toni Nadal dok je radio sa Rafom, Foto: EPA/AlLEJANDRO GARCIA

Nije to sve. Dvadesetjednogodišnjak je uspeo da se domogne i prvog ATP trofeja.

Trebalo mu je devet poraza u mečevima za titulu, da bi iz desetog pokušaja, u finalu Roterdama, savladao Stefanosa Cicipasa.

U finalu Marseja je izgubio od Andreja Rubljova, a pobeđivao je Congu, Rubljova u Roterdamu, Marija, Norija, Čilića, Bautistu Aguta… Jedino mu Medvedev nikako ne leži.

Na početku 2022. je sve do Nadalove titule u Akapulku, bio među igračima sa najviše pobeda u sezoni (15).

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Bio je tako blizu da sruši i Danila Medvedeva za polufinale Australije, pa nema sumnje da ga je posle tog poraza Toni Nadal dobro „izribao“.

Medvedev je bio koban po Ože-Alijasima i na US openu u polufinalu turnira.

Napredak je do sada više nego evidentan u kretanju, izgradnji poena, što za momka visokog preko 190 centimetara, dugih ruku i vitke, ali snažne građe znači ogromno poboljšanje.

„On je čovek koji je prošao kroz sve u tenisu i važno mi je da imam potvrdu od njega, u stilu: ‘Radiš prave stvari. Ako napreduješ u tome i tome, mogao bi da budeš veliki igrač u budućnosti’. On je Fredu i meni dao još samopouzdanja“, rekao je Ože-Alijasim.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Za Tonija je normalno da njegov igrač stiže bar do polufinala Grend slemova, navikao je.

Ože-Alijasim tek pokušava da se navikne na to i priznaje da je morao da savlada mnoge strahove i sumnje da bi došao do titule.

Sada kada jeste, deluje rešeno da ne gleda unazad, a probijanje mentalne barijere može samo da mu koristi, posebno dok ga sa tribina bodri staložen i siguran pogled čoveka koji je od Rafaela Nadala napravio za sada najtrofejnijeg Grend slem šampiona.

BONUS VIDEO: Ključni poen u meču Novaka Đokovića i Jiržija Veselog

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar