Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Nikada nije bilo neizvesnije koje ćemo turnire zapravo gledati u novoj godini, a u ovom trenutku imamo samo potvrđene datume za turnire koji se igraju u prva tri meseca.

Koronavirus nam je u 2020. godini dosta dugo sklonio tenis sa televizijskih ekrana. Od 1. marta do 22. avgusta nismo videli prave, takmičarske mečeve, iako su se teniseri i teniserke dovijali da ostanu u formi i odigraju barem po neki meč.

PROČITAJTE JOŠ

Imali smo zbog toga priliku da u Beogradu gledamo najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, Dominika Tima, Aleksandra Zvereva, Jelenu Janković, Olgu Danilović… U 2020. godini smo videli baš premalo tenisa (ne koliko smo i navikli), a 2021. nudi potpuno drugačiji izazov za „beli sport“.

Zanimljivo da je početkom decembra bilo potvrđeno da će se održati samo sedam od ukupno 44 većih turnira koji se nalaze u kalendaru ATP organizacije. Stvari se menjaju na bolje, ali iako svakim danom saznajemo da će se neki turniri igrati, oni su obično u neuobičajenim terminima, sa mnogo pomeranja i uz čitav set pravila koje se moraju poštovati zbog pandemije.

Najbolji primer je pomeranje Australijan opena koji će umesto 18. januara početi tek 8. februara, a pre toga će igrači morati da budu najmanje dve nedelje u Melburnu kako bi prošli karantinske mere. Sezona će izgledati kao nijedna ranije, pa će i raspored biti potpuno drugačiji.

Primera radi, prošle godine nismo gledali takmičenje na Vimbldonu, pa će ove godine Britanci učiniti sve kako bi se odigrao najprestižni teniski turnir. U ovom momentu je zakazan za 28. jun, ali ostaje da se vidi da li će tada početi takmičenje na travi.

ATP je decembra objavio (tj. potvrdio) raspored za samo prva tri meseca takmičenja, a znamo da se Indijan Vels po drugu godinu zaredom neće igrati, iako je bio planiran da se odigra od 11. do 23. marta. Prvi masters turnir u godini je otkazan…

Neće biti ni turnira u Pjunu, Njujorku i Rio de Žaneiru…

Sada se sa iškeivanjem čeka Majami open koji je planiran da se održi od 22. marta do 4. aprila i to bi zapravo trebao da bude prvi masters u sezoni, tek krajem prvog kvartala!

Andrea Gaudenzi, čelnik ATP, objasnio je sa kakvim se izazovima nosi organizacija:

„Ovaj promenjeni kalendar na početku sezone 2021 predstavlja ogroman zajednički napor svih u tenisu, pod ovim izazovnim okolnostima. Zajedno sa podrškom naših turnira i igrača, partnera i Teniskog saveza Australije, uspeli smo da adaptiramo kalendar i da stvorimo uzbudljivi početak sezone. Zdravlje i bezbezdnost će nastaviti da budu parametar koji će nas voditi kroz buduće izazove i moram da zahvalim svima koji su bili uključeni i posvećeni da pronađemo način da započnemo novu sezonu“, rekao je Gaudenzi.

Dakle, ATP je potvrdio kako će izgledati samo prva dva meseca, a plan za ostatak sezone je podložan promenama. Turniri nisu zvanično zatvorili vrata, ali su retki oni koji su potvrdili da će se održati…

A ovo bi mogla da bude istorijska sezona u svetu tenisa. Mogli bismo da dobijemo prvog osvajača 21 grend slem pehara, a u teoriji bi to mogao da postane i Novak ukoliko osvoji Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open i time bi izjednačio rekord koji je postavio Rod Lejver koji je jedini uspeo to da učini u istoj kalendarskoj godini.

Novak je upravo prošle godine srušio rekord Australijanca kada je podigao osmi trofej u Melburnu, pa je plan da za samo dva meseca ovaj učinak dodatno popravi. Naredne godine nas čekaju i Olimpijske igre u Tokiju, koje će dodatno zakomplikovati već nategnuti kalendar. Ovo je možda poslednja prilika da Rodžer Federer i Đoković stignu do olimpijskog zlata u singlu, koje u doba njihove dominacija dva puta pokupio Endi Mari.

Đoković bi već 8. marta, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti i Rafael Nadal ne postane pravi teniski terminator koji neće izgubiti ni meč do tada uz kikseve Srbina, mogao da slavi 311. nedelju na prvom mestu ATP liste i po tome pretekne Federera.

Da se pozabavimo malo neverovatnim rekordima koje je Novak postavio tokom karijere. Ovo je samo deo:

– Jedini koji je držao sva četiri grend slem turnira i Završni master u istom momentu

– Jedini je osvojio 58 najvećih turnira

– Jedini je osvojio 42 turnira na betonu

– Odigrao je tri i više finala na svim najvažnijim turnirima

– Jedini je osvojio 10 velikih titula u sezoni

– Jedini je stigao do 18 velikih finala zaredom

– Jedini je stigao je do 15 uzastopnih finala u sezoni 2015

– Jedini je slavio na 30 i više mečeva protiv Top 10 igrača u jednoj sezoni (2015)

– Jedini je pobedio sve igrače iz Top 10 u sezoni (2015)

– Jedini je slavio na 72 i više mečeva na svim grend slem turnirima

– Jedini ima tri niza sa tri i više grend slem titula

– Jedini je igrao tri i vše uzastopnih finala na grend slem turnirma

– Sa Federerom deli dostignuće od osam i više polufinala na svakom grend slem turniru

– Jedini ima Zlatni masters (osvojio sve Masters turnire, dva puta!)

– Osvojio najviše Masters titula od svih igrača ikada 36

– Jedini je osvojio šest mastersa u jednoj sezoni (2015.)

– U Australiji podigao osam trofeja, u Parizu pet, u Šangaju četiri i Pekingu šest titula i rekorder je ovih turnira

Raspored ATP turnira u prvom kvartalu 2021. godine.

Delrej Bič (250 bodova): 5. – 13. januar

Anatalija open (250 bodova) : 5. – 13. januar

Australijan open kvalifikacije :10. – 13. januar

Melburn 1 (250 bodova): 31. januar – 6. februar

Melburn 2 (250 bodova): 31. januar – 6. februar

ATP Kup: 1. – 5. februar

Australijan open (grend slem): 8. februar – 21. februar

Kordoba open (250 bodova): 20. – 28. februar

Monpelje (250 bodova): 21. – 28. februar

Roterdam (500 bodova): 27. februar – 7. mart

Buenos Ajres (250 bodova): 27. februar – 7. mart

Doha (250 bodova): 6. – 13. mart

Santijago (250 bodova): 6. – 14. mart

Marsej (250 bodova): 7. – 14. mart

Akapulko (500 bodova): 13. – 20. mart

Dubai (500 bodova): 13. – 20. mart

Majami open (1000 bodova): 22. mart – 4. april

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar