Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Mečevi na teniskom turniru Sinsinati koji se održava u Njujorku neće biti igrani u četvrtak.

To je navedeno u saopštenju organizacija ATP i WTA, a tome se pridružio i Teniski savez SAD.

PROČITAJTE JOŠ

Prekid turnira je upostavljen nakon što su takmičenje u NBA ligi bojkotovali utakmice u sredu u znak protesta zbog ranjavanja Džejkoba Blejka, 29-godišnjeg Afroamerikanca koga je upucao beli policajac.

„Kao sport, tenis će zajednički zauzeti stav koji se protivi rasnoj neravnopravnosti i društvenoj nepravdi, koje su još jednom u fokusu javnosti u SAD. Teniski savez SAD, ATP i WTA su odlučile da obeleže ovaj težak trenutak tako što će pauzirati masters turnir Sinsinati u četvrtak 27. avgusta. Mečevi će se nastaviti u petak, 28. avgusta“, stoji u kratkom saopštenju.

Takva mera smatra se reakcijom na odluku japanske teniserke Naomi Osake da neće igrati polufinalni meč Sinsinatija u znak borbe protiv policijske brutalnosti u SAD.

„Imala sam polufinalni meč sutra, ali neću igrati. Ja sam sportista, ali pre svega sam tamnoputa žeta. Trenutno postoje važnije stvari od sporta na koje treba obratiti pažnju. Važnije je da vidimo šta se dešava nego da me gledate kako igram tenis. Ništa se neće promeniti što ja neću igrati, ali mogu da promenim nešto i započnem diskusiju u sportu u kojem najviše igraju belci. Umorna sam više od stvari koje se dešavaju. Muka mi je od genocida koji policija sprovodi nad crncima“, navodi se u saopštenju Osake.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare