Lejver kup 2018.
Lejver kup 2018. ; Foto: EPA-EFE/KAMIL KRZACZYNSKI

Od kada je predstavljen pre tačno pet godina mnogi ga smatraju jednim od najlepših u svetu tenisa.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Trofej Lejver kupa možda nije jedan od najznačajnijih u svetu tenisa, ali je svakako jedan od vizuelno najlepših.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, o detaljima i simbolici sa kojom je urađen se govorilo malo.

Pre svega trofej je neobično težak i to samo iz jednog razloga. Naime, pošto je u pitanju timski trofej napravljen je tako da bi trebalo da ga podigne najmanje dvoje ljude, kako bi se i na ovaj način pokazalo jedinstvo.

Sam trofej na svom dnu ima četiri kruga koji se nalaze na vrhu i na dnu postolja, a predstavljaju dve godine u kojima je Rod Lejver osvojio kalendarski grend slem (sva četiri najvažnija turnira).

Dve ukrštene šipke koje povezuju osnovu sa ostatkom su malo uvijene, a razlog je zato što rivali istovremeno postaju i prijatelji na ovom događaju i predstavlja slikoviti prikaz te neobične situacije u tenisu.

Lejver kup trofej
Lejver kup trofej; Foto: Nova.rs

Na vrhu se nalazi 200 „crtica“, a svaka predstavlja broj trofeja koje je tokom karijere osvojio legendarni Rod Lejver u čiju čast je i osnovan turnir. Na kraju, ne i najmanje bitno jeste činjenica da je sam trofej napravljen tako što je istopljena jedna titula koju je Lejver osvojio u mladosti. Dozvolio je turniru da je istopi i da od nje napravi nešto fenomenalno.

Na trofeju su već ugravirana imena osvajača (sva četiri izdanja do sada je osvojio tim Evrope u različitim sastavima), pa se tu nalazi i ime srpskog tenisera jer je 2018. godine bio deo čuvenog tima.

Đoković je tako ispisao svoje ime na ovom trofeju već ranije, a sada bi po prvi put u jednom timu mogli da imamo sve članove „Velike četvorke“ ugravirane. Otuda i ne čudi što su karte za ovaj događaj planule, a sada se prodaju po sumanutim cenama.

Sponzor Lejver kupa na nova.rs je Erste banka

.

Lejver kup Foto: TOLGA AKMEN/NEIL HALL/JUSTIN LANE/EPA-EFE, Shutterstock

BONUS VIDEO Pozdrav Novaka Đokovića i Rodžera Federera

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram