Nik Kirijos Foto: REUTERS/Toby Melville

Australijski teniser Nik Kirjos sumirao je i podelio utiske posle finala Vimbldona.

Grafika: Slađana Đermanović

U njemu je Novak Đoković izašao kao pobednik posle nešto više od tri sata tenisa sa 4:6, 6:3, 6:4 i 7:6 (3).

PROČITAJTE JOŠ:

Nik je imao svojih šansi, bio je uvek blizu, dobro je servirao, ali se u ključnim momentima „samoubio“ svojim greškama.

„Veoma sam razočaran, kad dođeš do finala uvek osećaš anksioznost, da li si dovoljno vredan da budeš tu. Odigrao sam dobar prvi set, on je neverovatno smiren. Nije uradio ništa specijalno, ali je bio toliko smiren. Nikada ne izgleda uznemireno, igrao je veliku igru, bio je to veliki meč“, rekao je Kirjos na konferenciji posle meča.

Iako je dva puta pobeđivao Novaka u karijeri, u dva meča odigrana do nedeljnog finala, sad je iskusnio šta radi Đoković kad igra u daleko boljoj formi.

„Sad sam znao šta je Novak radio drugim protivnciima i nije lep osećaj, ali on je jedan od najboljih ikada“.

U prvi plan je stavio Đokovićevu sposobnost da čita servise i odigrava riterne „do besvesti“. Zato je tokom meča imao zanimljiv komentar rekavši: „Novaku su bila potrebna dva sata da bi promašio ritern“.

„Igrati u pet setova protiv Novaka i Nadala, čak i kad dobiješ prvi set, znaš da i dalje moraš da se popneš na Mont Everest. Da sam uzeo četvrti set mogao je svako da pobedi. Pokušavao sam da igram agresivno čak i na drugi servis, ali je vratio toliko lopti“, svestan je Kirjos.

Foto: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uporedio je zatim ono što na terenu čine članovi „velike trojke“ u odnosu na ostale.

„Federer učini da se osećaš mnogo loše, Nadal i Đoković ti omoguće da igraš malo. Mislim da je najteže anksioznost, užasno sam spavao, to što nisam igrao u polufinalu me sustiglo. Uradio sam šta je trebalo taktički“, priča Kirjos.

Upravo ta hladnokrvnost je dugo bila enigma i za Novaka kada je bio u ranijoj fazi karijere, a igrao je sa Rafom i Rodžerom.

„Mislim da bismo i ja i svih ostalih 126 igrača u žrebu želeli njegovu smirenost. Kada osvojiš ovaj turnir postaješ besmrtan, stavio sam sebe u dobru poziciju kada sam uzeo prvi set, možda sam mogao i četvrti, mogu mnogo toga da unapredim“, žali se Australijanac.

Novak Đoković i Nik Kirjos Foto: REUTERS/Hannah Mckay

Dobra stvar koju je izvukao iz meča sa Novakom jeste što je svestan da nije slučajno došao do završnice turnira.

„Osećam kao da pripadam u finalu. To što sam pobedio igrača mi je dalo samopuzdanje, moj skor u finalima je dosta dobar, ali čini mi se da ima toliko iskustva. Mislim osvojio je ovaj turnir četiri puta zaredom, ta vera u sebe dolazi samo kada postignes tako nesto. Mogu da zamislim koliko je pun samopouzdanja“, veli Kirjos.

Osvrnuo se i na incident kada je tražio da jednu navijačicu izbace sa tribina. Rekao je tom prilikom sudiji da misli da je „žena popila 700 pića“.

„Pričala je mnogo sa mnom, u tom trenutku ili joj daš nagradu ili je izbaciš“, kaže Kirjos kome nije promakla ni tuča na tribinama.

„Primetio sam šta se desilo, ali me to nije omelo. Video sam dvojicu jednog na drugom i da ih izvode napolje“.

Nik Kirjos Foto: REUTERS/Matthew Childs

Kirjos se zatim prebacio na svoj odnos sa Đokovićem, sa kojim se pre meča kladio u večeru ili izlazak u noćni klub.

Dogovor je bio da pobednik plaća, a pre samo godinu, ili dve, Nik je pričao isključivo loše stvari o srpskom igraču i time ponajviše privlačio pažnju.

U januaru, dok je Đoković bio zatvoren u imigracionom pritvoru u Australiji, Kirjos je prvi stao iza srpskog asa.

„Novak i ja smo ranije mnogo trenirali u Rimu i Torontu. Kao tenisera ga mnogo poštujem, kada sam stao uz njega bio je iznenađen. Ono što sam ja uradio nije bilo lako, išao sam protiv cele Australije. Ako će neko da primi udarac u leđa za tebe, onda moraš da ga poštuješ. Sada imamo dobru vezu, počastvovan sam što sam izašao i igrao protiv najboljeg. Naterao sam Novaka da se naradi tri sata u finalu Vimbldona“, zaključio je Kirjos.

Prijatelj specijala je MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana (PROMO)

BONUS VIDEO: Novak u suzama nakon osvojenog Vimbldona 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar