foto: Marko Djokovic/Starsportphoto ©

Od prvih igračica sveta i grend slem šampionke, do nade za plasman u 100 najboljih na svetu i završnicu nekog velikog turnira. Tako se može opisati stanje srpskog ženskog tenisa.

Nekada smo svi radosno i sa nestrpljenjem čekali duele Ane Ivanović i Jelene Janković. Obe su dostigle vrhunac karijere kada su svojevremeno bile prve na WTA listi, a sada je bez njih situacija drugačija.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok svi razmišljaju ko će naslediti, makar koliko-toliko, Novaka Đokovića, pravo pitanje je gde je iščezao uspeh Srpkinja u tenisu?

Ana Ivanović u svojoj riznici čuva pehar Rolan Garosa, što joj je svakako najveći uspeh u karijeri, uz još 14 osvojenih titula. Sa druge strane, Jelena Janković nije uspela da se domogne grend slem trofeja, već samo finala US Opena 2008. godine, ali zato ima 15 titula.

Nakon njih dve na scenu su stupile naše mlade nade poput Nine Stojanović, Olge Danilović i Aleksandre Krunić. Međutim, sportske visine koje su dosegle Ana i Jelena, bar za sada ostaju daleko za Ninu (114. na svetu), Aleksandru (127. pozicija) i Olgu (135. igračica sveta).

Ipak, treba imati u vidu da su Olga i Nina još uvek mlade, te da imaju vremena da stiču iskustvo koje im i te kako fali. Danilovićeva je uspeh karijere napravila sa 17 godina kada je „bljesnula“ osvojivši turnir u Moskvi, ali nakon toga nije uspela da nastavi sa titulama.

Olga Danilović Foto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ona koja je već prošla mlade igračke dane je Aleksandra Krunić, ali do sada u karijeri ima samo po jednu titulu i finale na WTA turnirima. Titulu je osvojila u Hertogenbošu u Holandiji pre tri sezone, dok je nadomak trofeja bila u Gvandžuu 2017. godine.

Što se tiče dublova tamo je nešto uspešnija, pa je trenutno na 46. poziciji, a 2021. godine uspela je u paru sa Ninom Stojanović i da osvoji turnir u Beogradu.

Ove godine odigrala je 52 meča, a trijumfovala je 35 puta. Ipak, na većini velikih turnira se nije našla ni u glavnom žrebu. Aleksandra je u ovoj sezoni odigrala više mečeva i od Nine i od Olge, a teško je reći koja je od njih bila naj(ne)uspešnija. Što se tiče grend slemova, domet je bio drugo kolo glavnog žreba i to samo tri puta.

Na Australijan openu, Krunićeva je ispala pred sam kraj kvalifikacija, dok su Nina i Olga učešće završile u drugom kolu turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

U Parizu na Rolan Garosu sve tri su učešće završile u prvom kolu, s tim da je Olga ispala u kvalifikacijama. Krunićeva je imala šansu i za više, ali je nakon velike borbe izgubila od Koko Gof, koja je bolje rangirana na WTA listi, ali je 2004. godište.

Vimbldon je bio najslabiji što se učinka Srpkinja tiče. Nina Stojanović je bez kvalifikacija bila u glavnom žrebu, ali je odmah završila takmičenje, dok su Olga Danilović i Aleksandra Krunić okončale učešće u kvalifikacijama.

Aleksandra se nije našla ni na US Openu, dok je Olgu zaustavila povreda pred jedan od najvećih mečeva u karijeri protiv Naomi Osake u drugom kolu i taj meč je predala pre početka, a ne može se reći da nije imala šansu, s obzirom na to da je Osaka imala psihičke probleme u drugom delu sezone, te nije bila u najboljoj formi.

Nina je na poslednjem grend slemu sezone bila nadomak najveće pobede u karijeri, ali je Arina Sabalenka bila bolja nakon velike borbe i tri seta.

Šansu sezone imala je Nina na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali nažalost viša sila je odlučila da ostane bez medalje. U paru sa Novakom Đokovićem činila je čuda u dublu. To je za nju sigurno bio veliki ispit zrelosti, ali su polufinala muškog singla i mešovitog dubla bila presudna za nju.

Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Protiv favorizovanog ruskog dubla Vesnina-Karacev, Đoković i Stojanović držali su se do samog kraja. Pali su nakon dva icrpljujuća seta sa 7:6, 7:5.

Nakon toga Novak je izgubio i u singlu od Zvereva, pa je emotivno i fizički istrošen odlučio da odustane od dubla. Možemo samo zamisliti koliko je to Nini teško palo, a ko zna šta bi za nju značilo da je osvojila bilo koje odličje na Igrama ove godine i to u paru sa jednim od najboljih tenisera u istoriji.

U singlu je očekivano ispala u drugom kolu u Tokiju pošto je bolja od nje bila Marija Sakari, trenutno šesta igračica sveta.

Sa druge strane, Olga je kraj sezone dočekala sa povredom, pa nije nastupala od oktobra. I sve ovo ne bi bilo tako tragično da su makar na ostalim turnirima pokazale da mogu do velikih rezultata.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Krunićeva je stigla do polufinala u Klužu, Danilovićeva do četvrtfinala Palerma i Budimpešte, dok je Nina bila nešto zapaženija – šesnaestina finala mastersa u Majamiju, u kojem je Osaki morala da preda meč zbog povrede, te polufinale Notingema u kojem je imala šanse da pobedi Kontu, ali je izgubila sa 2:1 u setovima.

Sumirajući sve rezultate ovo je bila još jedna loša godina za naš ženski tenis, ali možda ne tako loša za budućnost.

Naredna sezona biće poslednji voz za Aleksandru Krunić znajući njene godine. Nina Stojanović će pokazati koliko je sazrela ove godine i u 26. godini nadamo se osvojiti neki turnir, makar serije 250. Olgi Danilović je primarno da bude zdrava, da se potpuno oporavi od povrede pred januarske izazove, a onda pokaže talenat koji neminovno poseduje.

Kada se već ne može do velikog rezultata na grend slemovima, onda akcenat neka bude na čelendžerima i turnirima slabijih serija. Tu treba da traže svoju šansu i prolaz na najveću scenu, gde se pisanje o njima više neće svoditi na ono sada već čuveno „mali skok ili pad srpskih teniserki na WTA listi“ ili „izboren plasman u glavni deo žreba“.

BONUS VIDEO Srpski komentator se „istopio“ kad je video dečaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare