Foto: Screenshoot Youtube/NBA, Netflix, Movieclips Indie

Dokumentarni filmovi se sve češće bave sportskim fenomenima koji su imali veliki uticaj na društvo i kulturu. Od početka 21. veka smo imali nekoliko filmova koij su napravili pravu revoluciju u ovom polju, ali se među njima ističu ovih pet.

Priče koje su se godinama zataškivale, krivična dela, ubistva, mračna strana sporta – sve ove stvari su konačno dobile ekraniziciju i svaki od ovih filmova napravio je svojevrsni bum u ovoj grani umetnosti. Pa, krenimo redom.

PROČITAJTE JOŠ

Nismo često kroz istoriju mogli da vidimo da jedan dokumenatarac o sportu pokupio toliko nagrada širom sveta poput „Ikara“ („Icarus“).

Zanimljiva igra rečima iz originalana nam daje priču o junaku iz grčke mitologije Ikaru koji je leteo preblizu Suncu i na kraju je ostao bez krila, pao u vodu i udavio se. Naglašen je i deo „rus“ koji označava glavne junake ovog dokumentarca.

U pitanju je zapravo neka vrsta hronike Brajan Fogela koji želi da sistematski koristi doping kako bi video da li će to pomoći da postiže bolje rezultate. Tu se u priču uključuje Grigori Rodčenkov, bivši šef Ruske laboratorije za antidoping, a kako se njihov rad razvija, tako je Rus otvoren da mu oda niz tajni o tome kako je velika nacija sistematski varala na Olimpijskim igrama.

Da ne bi bilo onih pravih „spojlera“ zaustavićemo se na ovome, a ne momente će vas oduševiti kako je antiutopijsko delo Orvela „1984“ inkorporirano u samu priču.

Za sve ljubitelje košarke, pogotovo u našem podneblju, nezaobilazna stvar je čuveni dokumentarac ESPN pod nazivom „Jednom braća“ („Once brothers“). Vlade Divac se na dirljiv način podseća velikog prijatelja Dražena Petrovića, koji je prerano poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Priča govori o njihovom velikom prijateljstvu, te kasnijem razdvajanju, između ostalog, zbog posledice raspada Jugoslavije. Divac će razgovarati sa mnogima iz Draženovog okruženja i po prvi put posetiti grob velikog prijatelja. Ovo je zapravo priča o dva prijatelja koju su prokrčili put stranim igračima u NBA ligi, ali je i daleko više od toga.

Veliki broj poznatih sagovornika poput Tonija Kukoča, Dina Rađe, Medžika Džonsona, Lerija Birda, Biserke Petrović učinili su da ovaj film iz 2010. godine postane pravi klasik.

Te 2010. godine je svetlost dana ugledao i dokumentarac o životu Ajrtona Sene.

Sena“ govori o čuvenom vozaču Formule 1 (osvajaču tri titule šampiona), a prati njegov razvoj od debija na Velikoj nagradi Brazila 1984. godine, pa se do trke u San Marinu deset godina kasnije kada je tragično poginuo.

Sa posebnim osvrtom na rivalstvo koje je imao sa Alanom Prostom ovaj dokumentarac pokazuje dinamičan život i ličnost Brazilca.

Porodica je za potrebe dokumentarca dala prava da se koristi nekoliko snimaka, a iz arhive je prikazano i nekoliko retkih snimaka. Dobio je nekoliko nagrada, a gotovo bez izuzetka mu je publika dala veliki broj glasova.

Dva Eskobara“ („The Two Escobars“) je još jedan film koji nam dolazi od ESPN koji nastavlja da pomera granice na poljima sportskih dokumentaraca.

Ovo je priča o Andresu Eskobaru igraču koji je na Svetskom prvenstvu 1994. godine postigao autogol protiv SAD koji ga je koštao života. Nalogodavac tog ubistva bio je njegov poznatiji prezimenjak Pablo, narkobos koji je u naponu snage u šaci držao čitavu državu u šaci.

Govori o tome kako kriminal i politika utiču na sport i kako je, za neke, sport mnogo više od igre. Još jedna mračna strana koja će vam potpuno urušiti nevino posmatranje fudbala.

Šta se dešava kada priča o najvećem pobedniku u istoriji ispadne najružnija laž u koju ste verovali godinama?

Čovek koji je pobedio rak bio je najdominatniji biciklista koji se ikada pojavio sa čak sedam pobeda na „Tur d Fransu“, a onda smo shvatili da koristi supstance koje su pospešile njegov učinak.

Od najvećeg heroja je Lens Armstrong postao izdajnik, a godinama je javno negirao da koristi bilo koju od ovih supstanci. Početkom 2013. godine je otišao kod Opre i priznao grehe, a onda odlučio da se obrati režiseru Aleksu Gibniju koji je dao jednu od najzanimljivijih biografskih priča koje ćete pogledati.

Da sve bude još neverovatnije rad na dokumentarcu je započet 2009. godine, kada je Armstrong lagao i Gibnija. Onda je upravo kod njega otišao da pokuša „da se opere“.

Bonus filmovi

Ove godine se posebno istaklo jedno ostvarenje. U pitanju je dokumetarni film „14 vrhova: Ništa nije nemoguće“ („14 Peaks: Nothing is Impossible“) koji govorio o nestvarnom podvigu Nimsdaja Purdže koji je za sedam meseci uspeo da se popne na svih 14 vrhova na planeti koji imaju više od 8.000 metara.

Ovo je pre njega uspeo da uradi samo jedan čovek Rajnhold Mesner, ali mu je za to bilo potrebno sedam godina!

„To je ono što radim. Ovde sam da rušim granice ljudskih mogućnosti, da prevaziđem granice napora- baš to je moj posao“, rekao je Purdža nakon podviga koji je trajao 189 dana.

U slučaju da želite da odgledate još neke filmove savetujemo vam da bacite pogled na „Rusku petorku“ („The Russian Five“) koja govori o tome kako su Detroit Red Vingsi napravili revoluciju u NHL dovođenjem relativno nepoznatih igrača iz Rusije nedugo nakon završneg Hladnog rata. U pitanju je priča o sreći, ali i tragediji koja je zapravo zauvek promenila ove momke.

Odlazak Dijega Armanda Maradone krajem ove godine potresao je sve ljubitelje fudbala. Dokumentarac koji je snimljen nedavno o njemu, originalnog imena „Dijego Maradona„, pokazao je zbog čega je za neke bio legenda, a drugi su ga se gnušali.

Fudbalski mađioničar bez sumnje, ali i čovek sa, u najmanju ruku, burnim privatnim životom.

Naravno, nezaobilazna je čitava dokumentarna serija koja traje 10 sati i nosi naziv „Poslednji ples“ („The Last Dance“). Niz dosad nepoznatih snimaka koje je iz arhive izvukao ESPN, sa gotovo svim sagovornicima iz tog doba (bez Karla Melouna), učinio je da poslednja sezona Majkla Džordana u Čikago Bulsima dobije potpuno drugi ugao.

„Mimovi“ i montaže iz ove serije su prepravile internet, a biće vam jasno zbog čega se „Njegovo leteće visočanstv“ sve češće citira.

Procenjuje se da je svakog dana u prvih sat vremena po objavlijvanju epizode pokrenuto više od milion puta gledanje ovog sadržaja, a to su podaci koji govore samo o zvaničnim kanalima. Upoznajte i naličje šampionske ekipe.

Ne možemo da ne pomenemo i priču o najvećem bodibilderu svih vremena Roniju Kolemanu koji je kasnije završio u invalidskim kolicima („Ronnie Coleman: The King), dokumenatarac o najbržem čoveku svih vremena Juseinu Boltu (I am Bolt) ili čuveni dokumenatarc o košarkaškim počecima „Hoop Dreams“.

BONUS VIDEO Maljković: Novak je nacionalno blago, ne može Srbiji da kaže „ne“, moj kapiten me ostavio zbog njega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar