Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Marijana Veljović spada u red najvećih sudijskih zvezda, a sticajem okolnosti, i pre Australijan opena, privukla je veliku pažnju u Melburnu.

PROČITAJTE JOŠ

Suđeno je Marijani da bude u žiži u dalekoj Australiji. Ovaj put, i sama je bila iznenađena pre nekoliko dana, kada je sudila na jednom od pripremnih turnira za Australijan open.

Bilo je to na meču Sorane Kirstee protiv En Li, Rumunka je na kraju izgubila sa 6:3, 6:1.

Na jednoj od pauza, Sorana je tražila od Marijane da ućutka trenera Karla Maesa.

„Možete li da mu date upozorenje? Ne prestaje da priča, a rekla sam mu deset puta da umukne“, rekla je 30-godišnja Rumunka Kragujevčanki, koja je bila u čudu.

Prvi put u karijeri, igračica joj je tražila da udalji sopstvenog trenera, a morala je da objasni Sorani da bi to automatski značilo upozorenje za nju, a ne za trenera.

„Znam, ali recite mu da umukne. Ne mogu više od deset puta da mu ponavljam“, bila je ljuta Sorana, a ta situacija bila je potvrda koliko su teniseri bili na ivici nerava zbog dve nedelje provedenih iza „brave“.

Inače, iako je u teniskim krugovima odavno poznata i afirmisana, globalnu slavu dobila je prošle godine baš na Australijan openu, kada je „prevaspitala“ Rodžera Federera.

U meču protiv Sandgrena, nervozni Federer je počeo da psuje, a Marijana mu je stavila do znanja da se to ne toleriše. Ovako je i tekao razgovor.

„Kršenje koda, verbalne vulgarnosti, upozorenje, gospodine Federer“.

„Šta sam ja to rekao?“

„Ne smem to da ponovim“.

Rodžer je posle uzeo pauzu, a bio je tek kasno svestan da ga je čuo linijski sudija. Upravo u konekciji sa linijskim sudijom, Veljovićeva je i odreagovala, a posle celog dijaloga, preostalo joj je da se nasmeje.

Na konferenciji posle meča, Rodžer je priznao da je potcenio Marijanu.

„Mislim, ne znam. Razumem, na kraju krajeva, osećao sam se da mogu da pričam sa linijskim sudijama, oni su mi rekli idi pričaj sa glavnim sudijom. U redu, prešao sam teren i otišao sam da pričam sa sudijom. Iskreno bio sam frustiran zbog jednog poena, ne znam, 15 sati igre ovde, mislim da je normalno. Shvatio sam to malo teže, ispalio sam neke teške reči, ceo stadion je čuo, ali nema problema, prihvatam to“, pravdao se Federer, koji je probao da „predribla“ sudije.

„Bio je to miks jezika, ali izgleda da i ona priča više jezika, nisam znao to“, rekao je tada Švajcarac.

Van Australije, Marijana je pre Federera imala zanimljivo iskustvo sa Dijegom Švarcmanom, kog je takođe znala da primiri na Rolan Garosu.

Jedan od upečatljivijih momenata karijere imala je pre tri godine, kada je sudila Hrvatima na Dejvis kupu protiv Francuske. Bilo je 3-1 za Hrvatsku, a kada se završavao meč Čilića sa Pujom, sa tribina se začula pesma.

„Marijana, slatka mala Marijana, ja ću te čekati, dok ne svane dan. Marijana, slatka mala Marijana“, zapevali su joj s tribina oduševljeni Hrvati, a ona je kasnije rekla da joj je taj gest bio jako simpatičan.

Inače, Marijana je rođena 1987, prvu nacionalnu licencu je stekla 2008. u Beogradu, a kruna karijere joj je suđenje ženskog finala Australijan opena 2018, odnosno Vimbldona 2019. godine.

„Nikad nisam očekivala da ću živeti od ovoga, tenis je uvek bio moja strast, volim sport, igrala sam tenis kao mala, a nadala sam se da ću biti deo Vimbldona bar kao gledalac. Kada sam izabrana da sudim, to je bilo nešto neverovatno, i danas se sećam tog dana i osećaja kada sam shvatila da ću proći kroz kapije Vimbldona prvi put. Mislila sam kako ne postoji ništa bolje od mogućnosti da budem deo Vimbldona sa najbolje pozicije na stadionu“, rekla je svojevremeno Marijana.

Ona se bori i za prava žena u sportu.

„Neverovatno je dobiti šansu da sudiš finale Gren slema, u našem sportu je uobičajeno da se pitaju da li sam dovoljno dobra za to jer sam žena. To nije fer i mislim da nema dovoljno žena sudija, tri i po puta ih je manje. Zato sam održala i jedan trening u Pragu gde sam govorila o idejama da privučem više devojaka suđenja, to je u svakom slučaju i velika ideja ITF-a.“

Svojim suđenjem i izlaskom u susret kriznim situacijama, pokazala je da ni Grend slem finale u muškoj konkurenciji nije toliko daleko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare