Teniska reprezentacija Srbije
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U okršaju s Britancima ključan će biti duel drugih reketa u singl mečevima, jer rival "orlova" ima odličan dubl i ne bi bilo dobro da taj meč odlučuje pobednika.

Teniseri Srbije su predvođeni entuzijazmom Novaka Đokovića došli u Malagu sa najvećim mogućim ciljem – da drugi put u istoriji osvoje „salataru“ i tako ponove istorijsku 2010. godinu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, put do ostvarenja tog cilja neće biti nimalo lak, pa po mnogim prognozama upravo okršaj Srbije i Velike Britanije u četvrtak ne pre 16.00 može da predstavlja i okršaj favorita za trofej.

Srbija je stigla u punom sastavu, a gotovo svi koji su bitni u teniskom svetu Srbije stigli su u Malagu. Stručni štab je pojačan Ilijom Bozoljcem i Jankom Tipsarevićem, a sa timom je otputovao i Filip Krajinović koji pokušava da pronađe način da se vrati na ATP tur (verovatno preko čelendžera početkom sledeće godine). „Orlovi“ su stigli sa nikada većim stručnim štabom kako igračima ništa ne bi nedostajalo i kako bi svi mogli da pokažu maksimum.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Srbiju će predvoditi Đoković, ubedljivo najbolji teniser ove godine sa osam titula, a nakon pokoravanja Pariza (jubilarni 40. masters) i Torina (Završni masters) stigao je najvažniji trenutak u ovom delu sezone.

Novak je više puta najavljivao da želi da osvoji titulu u Dejvis kupu, a poznato je koliko mu znači da igra u dresu sa državnim grbom.

U okršaju sa Velikom Britanijom će ključni biti duel drugih reketa. Očekuje se da Srbiju tu predstavlja Laslo Đere ispred Dušana Lajovića, Miomira Kecmanovića i Hamada Međedovića, koji su takođe u konkurenciji.

Pred svaki meč je Đokoviću unapred upisan trijumf (retko kada se dešavalo da podbaci), ali je najveći problem dubl.

Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Srbija nema pravog dubl igrača (Nikola Ćaćić nije pozvan), a očekuje se da Srbiju predstavljaju Đoković i Miomir Kecmanović koji su nastupali u dublu i u Parizu.

Ipak sa druge strane će biti Džo Salisburi (osvojio Završni masters sa Radživom Ramom) koji je trenutno sedmi na svetu i Nil Skupski koji je godinu završio kao deveti na ATP listi (pao za šest pozicija).

„Reprezentacija je čast i privilegija za sve nas, nadam se da ću moći da doprinesem pobedama našeg tima, znam da se oslanjaju na mene, to mi prija, navikao sam, format je takav, da se sve brzo dešava. U dublu smo malo kratki, sve reprezentacije imaju nekoga iz vrha, mi nemamo, igrali smo malo Kecmanović i ja, dobro smo se osećali na treningu, imali smo neke treninge, moramo da poradimo i nadam se da ćemo pobediti Britance posle singla, to je drugačiji osećaj, imaš veću odgovornost, sediš na klupi, selektor, cela ekipa je tu, izazov je održati svoje rutine. Imamo sjajnu hemiju, atmosferu“, rekao je Đoković.
Novak će igrati protiv Kamerona Norija koji je nesportskim ponašanje u Rimu (namerno napucao Đokovića lopticom) učinio da Srbin ima dodatni motiv da ga savlada. Do sada su igrali tri puta i svaki put je slavio srpski as, a trenutno 18. teniser sveta će želeti da proba da napravi senzaciju jer je od poraza u finalu Vimbldona Novak pretrpeo samo jedan poraz (od Janika Sinera), ali je i tada osvojio turnir.

Sve ovo navodi na zaključak da Srbija ima najviše šansi u dva singl meča, a Đere će morati da sruši Džeka Drejpera koji je imao sjajan kraj sezone i tako stigao do 60. mesta na svetu.

Do sada nisu igrali jedan protiv drugog, a Đere kom u poslednje vreme odgovara da igra na betonu u zatvorenom sada igra protiv Britanca koji je osvojio čelendžer u Bergamu i stigao do finala turnira u Sofiji (serija 250).

Sve ovo znači da će biti to sve samo ne lak zadatak za srpskog asa, ali je favorit u ovom duelu kao 33. igrač planete.

Srbija igra u četvrtak ne pre 16.00, a do tada će već saznati potencijalnog rivala u polufinalu jer će okršaj završiti Italija i Holandija.


Sastavi reprezentacija

Srbija

Novak Đoković 1. na ATP listi
Laslo Đere 33.
Dušan Lajović 46.
Miomir Kecmanović 55.
Hamad Međedović 111.

Velika Britanija

Kameron Nori 18. na ATP listi
Džek Drejper 60.
Lijam Brodi 103.
Nil Skupski 9. na dubl listi
Džo Salisburi 7. na dubl listi

BONUS VIDEO Novak Đoković u finalu Završnog mastersa pobedio Janika Sinera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar