Novak Đoković i Viktor Troicki
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Srbija. Italija. Subota. 12.00. To su ključne reči i razlog zbog čega će televizori u Srbiji raditi tokom čitavog dana. Barem do 16.00 u slučaju da posao bude završen u dva ekspresna susreta, ali realnost je da bi to moglo da bude neuporedivo teže.

Srbija je preživela izuzetno tešku prepreku u vidu Velike Britanije (koja je doduše bila osakaćena povredama braće Marej i Danijela Evansa), a činjenica je da su prognoze govorile da bi pobednik ovog četvrtfinalnog para upravo mogao do samog trofeja. Ipak, posao nije gotov, pa su Srbiji potrebne još četiri pobede da bi po drugi put u istoriji podigla „salataru“.

PROČITAJTE JOŠ

Od kada je 2010. Srbija postala svetski prvak u tenisu (što, složićete se, ipak mnogo bolje zvuči od osvajača Dejvis kupa) taj san tinja u svim igračima. Kockice nikako nisu uspevale da se sklope (često su ključni igrači bili povređeni), nedostajalo je i malo sreće kako bi se prebrodile neke prepreke, ali bilo kako bilo deluje da je sada vreme za pisanje istorije.

To su osećali svi igrači, ali je postalo jasno nakon čuvene poruke Novaka. Kada je „ako“ zamenio sa „kad“ i potvrdio da se iz Malage ne vraća bez osvojenog pehara. Nakon što su čekirane karte Džeku Drejperu i Kameronu Noriju koji su mogli već u četvrtak uveče da napuste Španiju, već su se svi okrenuli ka Italiji.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Mnogo je nepoznatih u ovom trenutku, a jedino je izvesno da ćemo gledati meč Novaka Đokovića i Janika Sinera (4-1). To nam garantuje vrhunski spektakl jer su u Torinu odigrali najpre u grupnoj fazi, a onda i u finalu sjajan meč. Ipak, i dalje sve zavisi od Đokovića, kome bi ovo potencijalno mogao da bude i najveći izazov na putu ka tituli u Dejvis kupu.

I Srbija je tu ubedljivi favorit, ali za razliku od susreta sa Britancima sada Italijani nemaju dominantni dubl. O tome najbolje govori što je Janik Siner zaigrao (umesto Simonea Bolelija) sa Lorencom Sonegom u dublu i tako pokazao koliko mu znači da nosi dres reprezentacije. Ipak, činjenica da taj dubl nije uigran čini da će u tom susretu odlučivati trenutak inspiracije, a ne godine zajedničkog iskustva. Tu bi Srbija potencijalno mogla da traži šansu u dublu sa Đokovićem i verovatno Kecmanovićem sa kojim je igrao zajedno na mastersu u Parizu.

Meč drugih reketa će još jednom biti izuzetno bitan, ali ne u meri kao u prethodnoj rundi. I sada se tu postavlja pitanje da li će Italijani opet sudbinu poveriti u ruke mladom Mateu Arnaldiju ili će se odlučiti za drugačiji pristup. Da se igra na šljaci prvi izbor bi bez dileme bio Lorenco Museti, ali ovog puta će drugi Lorenco verovatno dobiti priliku. Sonego ima pozitivan skor protiv Lasla Đerea (3-2, jedini put na betonu slavio srpski as), ali i negativan protiv Kecmanovića (2-1) koji je takođe uspeo da ga savlada na betonu.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ta činjenica da su oba Lorenca prvenstvo šljakaši otvorila je vrata Arnaldiju kome je nadimak već par godina „Novi Novak“. Arnaldi bi mogao da se nađe na velikoj prekretnici, a ostaje da se vidi da li će selektor imati poverenje u njega. Defitinitno ima najjače udarce od ostalih igrača Italije koji se bore za to drugo mesto, samo je pitanje da li može psihički da iznese taj teret.

„Radujem se što smo ponovo u polufinalu, ali smo fokusirani na meč sa Italijanima. Olakšavajuća okolnost je što imamo dan odmora. Momci će moći da se spreme. Italija je odličan tim, ima sjajne singl igrače, ali imamo i mi. Spremni ulazimo u meč i nadamo se najboljem“, poručio je Viktor Troicki, selektor reprezentacije.

Da li će se Srbija odlučiti za napad sa agresivnim Kecmanovićem ili na nešto defanzivniju opciju sa Đereom ili pak Dušanom Lajovićem ostaje da se vidi. Troicki je doneo već jednu hrabru odluku kada je na teren poslao Kecmanovića koji je u tom trenutku imao četiri poraza zaredom, pa je sebi kupio dovoljno kredita da i protiv Italije izvede nekonvencionalan potez.

Srbija želi da se plasira u finale, a dobra stvar je što ovog puta ne mora da se oslanja isključivo na Đokovića. Ovog puta ima pravu podršku, a čitav tim je „zarazio“ neverovatnim optimizmom i samopouzdanjem. To je moglo da se vidi i preko TV ekrana.

BONUS VIDEO Novak Đoković doneo pobedu Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar