(AP Photo/Ng Han Guan)

Neće biti lako, ali motiva ima na pretek

Novak Đoković napunio je baterije tokom skoro jednomesečnog odmora u Crnoj Gori i spreman je da u narednih nekoliko nedelja bude posvećen samo tenisu, jer su pred njim tri velika poduhvata.

Prvi od njih je Masters u Sinsinatiju, koji ima posebnu važnost za Đokovića u ovom delu sezone i to iz više razloga.

Srpski teniser prošle godine nije imao pravo ulaska u Ameriku, pa je zbog toga propustio veliki broj turnira, ali sada je sve to ostavljeno u prošlosti i Novak gleda samo napred.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Đoković priliku da se pobedom u finalu Vimbldona vrati na prvo mesto na ATP listi, ali u tome nije uspeo, pa je Karlos Alkaraz sačuvao tron i nagovestio da će u budućnosti biti konkurent za največe rekorde u istoriji tenisa.

Međutim, već u Sinsinatiju bi Srbin mogao da se vrati na tron, pošto zaostaje tek 600 poena za mladim Špancem. Novak ne brani niti jedan ATP poen ni u Sinsinatiju ni na US Openu, dok Alkaraz brani četvrtfinale Mastersa i titulu u Njujorku.

Tek nakon US Opena Novak će imati daleko više bodova da brani od Alkaraza, ali to je sada daleka budućnost.

Đoković je trenutno na 389 nedelja koje je proveo na prvom mestu ATP liste i uskoro bi taj rekord mogao da se poveća, a više ni granica od 400 nedelja nije nedostižna.

Drugi veliki motiv za srpkog tenisera biće odbijanje naleta mlađe generacije, iz koje se trenutno izdvajaju Alkaraz, Janik siner i Holger Rune. Španac ima skor 2-1 sa Novakom, kao i Rune, dok je Siner nedavno trijumfovao u Torontu, što mu je bila prva masters titula u karijeri.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Volim takve bitke. Sviđa mi se što znam da mogu da izgubim, ali mogu i da se oporavim u isto vreme. Naravno da uživam u borbi protiv jedne od legendi sporta, protiv Novaka. Osećam da sam mu najveći rival. Za mene je to potpuno ludo, pokušavam da uživam u tome“, rekao je Alkaraz nedavno.

Mnogi teniski stručnjaci su Alkarazovu pobedu u finalu Vimbldona protumačili kao i definitivnu smenu generacija, ali Novak je i dalje tu i nikako ga ne treba otpisivati, pogotovo iz razloga što je bio na korak daleko do toga da osvoji sva tri grend slema u ovoj godini.

Pored pomenute trojice, najveća pretnja Đokoviću na betonu mogao bi da bude Danil Medvedev, koji nije u najboljoj formi, ali sada ide deo sezone koji mu najviše prija.

Turnir u Sinsinatiju pomoći će Novaku da se što bolje pripremi za četvrti grend slem u sezoni, na kojem je titulu osvajao „samo“ tri puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da je Đoković poprilično proredio raspored turnira na kojima nastupa u proteklih nekoliko sezona, pažljivo bira gde će igrati i sada će imati i više nego dobru proveru pred US Open, koji se čini kao glavni cilj u drugom delu sezone.

Žreb nije bio baš naklonjen Srbinu ove godine, a rival u prvom kolu u sredu biće mu ili Alehandro Davidovič Fokina ili Tomas Martin Ečeveri. Sa njegove strane žreba su i Medvedev, Rune, Siner, Zverev, Fric…

Možda neće odmah moći Đoković da upali sve motore u Sinsinatiju, ali definitivno da nema mnogo vremena za dizanje forme, a rivali jedva čekaju njegov malo slabiji dan i priliku za iznenađenje.

Novak će u predstojećim nedeljama imati priliku da podeblja i rekord na betonu kada je reč o pobedama. Naime, Novak je rekorder po broju pobeda na tvrdoj podlozi kada je reč o aktivnim igračima. Đoković ima 670 pobeda na betonu do sada (prvi na večnoj listi Pančo Gonzales sa 813, iza njega Federer 783 pobede), dok je prvi iza njega Rafael Nadal sa 516 trijumfa.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Da je Đoković glavni favorit na turnirima koji slede govore i sledeći podaci: on je igrač sa najvećim procentom pobeda na betonu u poslednje 52 sedmice. Imao je 34 pobede i samo tri poraza. Dakle, 91 odsto uspešnosti.

Najviše titula na betonu u istoriji ima Rodžer Federer (71), dok je Novak trenutno na 67, pa bi i tu uskoro mogao da prestigne nekadašnjeg velikog rivala.

Titula u Sinsinatiju podebljala bi i Novakov rekord po broju masters titula, kojih trenutno ima 38. Prvi iza njega je Nadal sa 36 i verovatno nikada neće uspeti da se probije do samog vrha, dok Đoković i dalje važi za favorita na velikim turnirima.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji, ne i najmanje važan faktor za Đokovića u Sinsinatiju je dubl, koji igra sa Nikolom Ćaćićem. Upravo taj dubl mogli bismo da gledamo i u Dejvis kupu, koji se igra posle US Opena, a Novak je najavio da će igrati za Srbiju, koja je u grupi sa Španijom, Češkom i Južnom Korejom.

Novaku je uvek bilo važno da igra za Srbiju, ali sada je dodatni motiv i to što mora da obezbedi uslove kako bi igrao na Olimpijskim igrama naredne godine. Naime, teniseri moraju da imaju najmanje dva nastupa za reprezentaciju u okviru jednog olimpijskog ciklusa, od čega jedan treba da bude ove ili naredne godine do leta.

Dakle, Đoković će ove godine obezbediti uslove da igra u Parizu, gde će pokušati da se domogne prvog olimpijskog zlata u karijeri.

BONUS VIDEO Posle Đokovićeve posete, svi žele da jašu konje na Durmitoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar