Foto: Tanjug/AP Photo/Tertius Pickard

Samo što je počeo, a uzbuđenja je već na pretek

Prvi dan poslednjeg grend slema u sezoni doneo je mnogo uzbuđenja ljubiteljima tenisa, a oni koji su na kladionici igrali na favorite nisu se proslavili.

PROČITAJTE JOŠ:

Od ukupno 32 nosioca u muškoj konkurenciji čak šest je okončalo takmičenje već prvog dana.

Najviše pažnje privukla je očajna partija Stefanosa Cicipasa, koji je poražen od Kolumbijca Galana Riverosa sa 3:1, po setovima 6:0, 6:1, 3:6, 7:5.

Vrhunski teniser, kakav je Cicipas, je dozvolio da mu 94. na ATP listi uzme 11 gemova zaredom. Grku ništa nije polazilo za rukom, mušilo ga je i rame, pa mu spasa nije bilo.

Ovo je bio samo još jedan pokazatelj da Cicipas ni igrački ni mentalno nije dorastao tome da „zasedne“ na vrh ATP liste. Da je u Njujorku osvojio titulu mogao bi da se domogne prvog mesta, a umesto toga će doživeti pad.

Pitanje je samo koliko će ovaj poraz uticati na njega na turnirima u bliskoj budućnosti, koji ga mogu značajno udaljiti od vrha ukoliko ne bude upisivao dobre rezultate.

Cicipas je ovim porazom nastavio niz neupeha na US Openu, pošto mu je najbolji rezultat na ovom grend slemu 3. kolo 2020. godine.

Drugo najveće iznenađenje u muškoj konkurenciji viđeno je na meču Tejlora Frica i Brendona Holta. Ovo je bio duel dvojice Amerikanaca, a pobedio je 24-godišnji Holt nakon tročasovne borbe u četiri seta. Krajnji rezultat je bio 6:7, 7:6, 6:3, 6:4.

PROČITAJTE JOŠ:

Fric je stigao u Njujork kao 12. igrač sveta, a ove sezone imao je nekoliko zapaženih rezultata poput četvrtfinala Vimbldona, titule u Istbornu i Indijan Velsu…

Ipak, nije imao rešenje za mlađeg sunarodnika, koji je u glavni žreb stigao iz kvalifikacija. Holt je 303. teniser sveta, a sada će pokušati da zaređa još nekoliko iznenađenja na poslednjem grend slemu sezone. Naredni rival biće mu Pedro Kačin iz Argentine, sa kojim sigurno može ravnopravno da se nosi.

Zanimljivost u vezi Holta je ta da je njegova majka Trejsi Ostin bila dvostruki osvajač US Opena i nekada prva teniserka sveta (1980. godine prvi put bila na čelu WTA liste).

U prvom kolu se nije proslavio ni Španac Roberto Bautista Agut, a bolji od njega bio je Džefri Džon Vulf sa 3:0, u svakom setu po 6:4. Amerikanac nijedno tokom meča nije popustio na svom servisu, a u svakom setu mu je bio dovoljan po jedan brejk da dođe do pobede.

Jedan od nosilaca koji je ispao, ali od provereno jakog rivala je Francisko Serundolo. Argentinca, inače 24. tenisera sveta, izbacio je Endi Mari, koji je još jednom potvrdio da ne razmišlja o penziji.

Mari je odneo pobedu u tri seta, iako je u prvom morao da juri zaostatak u vidu jednog brejka. Evidentno je da Britanac nije ni blizu one forme od pre nekoliko sezona kada se ravnopravno nosio sa „velikom trojkom“, ali je lepo za ljubitelje tenisa videti ga kako igra konstantno dobro.

U narednom kolu prepreka će mu biti Emilio Nava, 20-godišnji Amerikanac, pa će Mari imati izgledne šanse da na iskustvo izbori plasman i rundu dalje u kojoj bi se potencijalno sastao sa Matom Beretinijem.

Favorit koji je doživeo peh i povredu zbog koje je morao da preda je Maksim Kresi. Nije da je Amerikanac u proteklih sedam meseci imao previše dobrih rezultata, ali je osvojio turnir u Njuportu, što ga je lansiralo na 32. mesto.

Sada je u prvom kolu imao nezgodno i nepredvidivog Martona Fučoviča, kome je pri rezultat 1:1 u setovima i vođstvu Mađara 5:1 u trećem, morao da preda i tako okonča takmičenje na US Openu ove godine.

„Potop“ je doživeo Nikoloz Basilašvili, koga najverovatnije očekuje izvan 40 najboljih na sveti. Gruzijac je izgubio od Kineza Jibinga Vua, inače 174. na listi, i to sa 3:0 (6,3, 6:4, 6:0).

Basilašvili je proteklih nedelja potpuno van ritma, a mislima je verovatno više fokusiran na stvari van terena, pošto je i dalje pod istragom zbog fizičkog napada na bivšu suprugu. Ovo mu je bio šesti uzastopni poraz, a bolji dani se ni ne naziru.

Još jedno poznato ime koje je završilo takmičenje već na startu je Dominik Tim. Austrijanac je porpustio dobar deo prošle sezone zbog povrede, a ove godine pokušava da se vrati na pobednički kolosek, iako mu, bar za sada, ne ide baš najbolje.

U prvom kolu US Opena se borio kao lav, ali je ipak Pablo Karenjo Busta bio kvalitetniji rival i slavio sa 3:1 nakon skoro tri i po sata igre.

Tim je trenutno van 200 najboljih tenisera na svetu, ali je neminovno da će se kad-tad vratiti i biti konkurentan na najvećoj sceni. Ne treba zaboraviti da je Austrijanac grend slem šampion, pošto je baš 2020. godine trijumfovao na US Openu.

Što se ženske konkurencije tiče, neočekivano su ispale Simona Halep i Darija Kasatkina.

Halep je izgubila od Ukrajinke Darije Singur nakon tri seta, iako je drugi dobila sa 6:0. Imala je Rumunka šansu da se vrati i u trećem, ali su dva brejka zaostatka ipak bila previše.

Halep je krajem prošle godine doživela povredu, ali je u novu sezonu ušla sa titulom u Melburnu. Osvojila je nedavno i Toronto, a u Njujork je stigla nakon lakše povrede i predaje Veroniki Kudermetovoj u Sinsinatiju.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Izgleda da rumunska teniserka ipak nije bila na dovoljno dobrom nivou kako bi bila konkurentna na US Openu, te će sada imati nešto više vremena za trening i pripremu za naredne turnire u završna četiri meseca sezone.

Kasatkina je podbacila u duelu sa Harijet Dart, koja je tek 88. teniserka na WTA listi. Uzbudljivi prvi set pripao je Britanki u taj-brejku sa 10:8, u drugom je Kasatkina bila dominantna, pa ga je osvojila sa 1:6, ali je Dart pronašla put do pobede u trećem, koji je završen 6:3.

Ono što može da bude olakšavajuća okolnost za Ruskinju je ta da neće izgubiti mnogo bodova, pošto je prošle godine ispala u trećem kolu. To joj pruža mogućnost da i dalje ostane visoko kotirana na WTA listi (trenutno deveta), iako mnogo toga zavisi od rezultata njenih koleginica.

Od nositeljki kraj u prvom kolu doživele su i Martina Trevisan, koja je poražena od Evgenije Rodine, kao i Belen Tajhman, od koje je bolja bila Šuaj Ženg sa 2:0.

BONUS VIDEO Novak Đoković naručuje pesme Milici Todorović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar