Foto: EPA/GERRY PENNY EDITORIAL USE ONLY/NO COMMERCIAL SALES

Ako je pobožan čovek, kada je video žreb za Australijan open, Žeremi Šardi se verovatno uhvatio za glavu i zapitao "pa dobro Bože, zašto opet?!".

Ovako nešto ne treba da čudi jer je u prvom kolu prvog Grend slema sezone pored njegovog imena u rasporedu pisalo „Novak Đoković“.

PROČITAJTE JOŠ:

Njih dvojica su se sastajali do sada čak 13 puta i Francuz, osvajač jedne ATP titule u karijeri izašao je pognute glave svaki put.

Od tih 13 mečeva do sada, jedan se posebno izdvaja zbog načina na koji je Đoković „istamburao“ čoveka koji je te godine bio 25. teniser planete.

Žeremi Šardi, tridesettrogodišnji Francuz je danas 66. na ATP listi, a pre osam godina je bio na pragu 20 najboljih na planeti.

Shodno tome, posle pobeda nad Rajanom Harisonom i Jan-Lenard Štrufom, očekivanja Šardija su bila veća od lagana tri seta za Đokovića u meču treće runde Vimbldona 2013.

Taj 29. jun ostaće upamćen manje po rezultatu 6:3, 6:2 i 6:2, a više po načinu na koji je Đoković do njega došao.

Od 934 pobede koje je ostvario u karijeri, ovo je bila verovatno Đokovićeva najdominantnija, iako je gomili igrača tokom karijere duge 18 godina podelio „tonu krompira“.

Čak sat i 16 minuta je trebalo Đokoviću da u tom okršaju sa Šardijem upiše prvu neiznuđenu grešku! I to iz servisa. Puna dva seta Srbin je igrao hirurški precizno, što je frustriralo Francuza.

Novak je tada delovao kao robot koji ništa ne može da promaši. Ono kako ponekad u razmenama deluje Endi Mari kad je u top formi i kada besomučno vraća sve što mu pošaljete, tako je Đoković izgledao protiv Šardija.

Uz pravi miks napada i odbrane, Novak je dominirao i imao 38 direktnih poena. Do kraja trećeg seta imao je samo tri neiznuđene greške. Nezapamćeno.

Tokom ta prva dve seta Novak je izgubio samo po jedan poen u svojim servis gemovima što samo svedoči o tome koliko nije davao nikakvu šansu protivniku da uradi bilo šta na terenu.

Taj odnos moći i nemoći na jednom meču je teško videti čak i kad je jaz između igrača na ATP listi mnogo veći.

Foto: EPA/KERIM OKTEN EDITORIAL USE ONLY/NO COMMERCIAL SALES

Šardi je imao 16 grešaka. Tokom godina smo viđali da je Novak umeo da oscilira u mečevima, kako kada je reč o servisu, tako i o ritmu u udarcima.

Osim kada je baš raspoložen za igru i da teroriše onoga s druge strane mreže. Tog dana se preko zadesio nesrećni Šardi.

Jedino na šta je mogao da se vadi su bili servisi pa je od prvog gema u meču njima spasavao brejk lopte. U razmenama nije imao šta da traži, jer je Novakov ritern uz ostale udarce funkcionisao perfektno.

„Sve mi je išlo na ruku. Nisam izgubio mnogo poena u svojim gemovima i uživao sam. Ne dešava se baš često da na travi protiv tako snažnog servera vraćate loptice i igrate ovako dobro. Pronašao sam pravi balans“, rekao je Đoković posle meča u kom je na svoj servis ukupno izgubio šest poena.

Foto: EPA/KERIM OKTEN EDITORIAL USE ONLY/NO COMMERCIAL SALES

Iako ga mnogi pamte kao velikog sportsmena koji aplaudira rivalima posle atraktivnih poena, ili čak na svoju štetu ukazuje na greške sudija, Đoković je tog dana bio pravi predator.

„Ne mislim da treba da žalite protivnika kada ste na terenu. Hoćete da pobedite bez obzira na to šta piše na semaforu. Naravno, nije se osećao kao da može da uradi bilo šta više na terenu i to je šteta za njega. Video sam da sam osvojio skoro 100 posto poena na prvi servis i da sam ubacio skoro 80 posto tog servisa, što je neverovatno. Uživao sam od prvog do poslednjeg trenutka“, dodao je srpski as tada.

Novak je u tom trenutku redom nizao pobede protiv Francuza, Šardi mu je bio 23. takav trijumf, samo ubedljiviji od ostalih.

Foto: EPA/GERRY PENNY EDITORIAL USE ONLY/NO COMMERCIAL SALES

Nije hteo da predviđa šta će se dešavati u nastavku turnira, mada je posle ispadanja Rodžera Federera i Rafaela Nadala bio favorit da osvoji turnir.

Rafa je tada izgubio od Stiva Darsisa, Rodžer od Sergeja Stahovskog i to je otvorilo žreb ka finalu. Novak je do tamo stigao pobedama nad Tomijem Hasom, Berdihom i Del Potrom, ali je u finalu poklekao protiv Endija Marija.

Momak koji je pobedio u 286 mečeva još jednom stoji na putu Novakovim riternima i to u trenutku kada je Đoković i dalje na vrhu ATP liste, a njegov vršnjak je dobrano pao na listi.

Iako sve i dalje ide na „vodenicu“ Đokovića i ka njegovoj 14. pobedi nad Žeremijem, teško je očekivati da će da ponovi nastup sa Vimbldona 2013.

Šardi je ove godine već odigrao nekoliko mečeva i pobeđivao Fabija Fonjinija i Štrufa u Antaliji, što pokazuje da svakako nije „zaboravio“ da igra tenis.

Ali takođe ne znači da nije sebi rekao i „Bože, zašto opet Đoković“, kada je video žreb za turnir u Melburnu koji startuje od ponedeljka posle devet sati izjutra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram