Foto: EPA-EFE/SEAN DEMPSEY

Zaista neprijatne scene za rusku teniserku

Vitalija Djačenko, ruska teniserka, odlučila je da otkrije detalje skandala sa aerodroma, a problem joj je napravila poljska aviokompanija.

Atraktivna teniserka trebalo je da leti iz Kaira preko Varšave do Nice, ali je na aerodromu provela 18 sati, jer joj zaposleni u aviokompaniji „Lot“ iz Poljske nisu dozvolili da uđe u avion kada je trebalo.

PROČITAJTE JOŠ:

Razlog je bio samo taj jer je Ruskinja, iako nikakve druge probleme nije pravila. Teniserka je o svemu odlučila javno da progovori.

„Kupila sam kartu nekoliko dana unapred, na kojoj je jasno pisalo da sam Ruskinja. Zašto mi nije stiglo obaveštenje da ne mogu da letim? Kada je trebalo da uđem u avion i kada sam im pokazala pasoš, samo su mi rekli . Odmakni se! Sledeći! Pitala sam zašto. A oni su mi odgovorili, zato što si Ruskinja“, ispričala je Vitalija Djačenko u izjavi za TV stanicu „Match“.

Tu nije bio kraj njenim mukama.

„Šta je to, ako nije nacionalizan i rasizam. Pokazali su mi pravilo od deset tačaka zašto Ruse ne puštaju u avion i ja sam to slikala. Onda mi je jedan čovek uzeo pasoš, kada je video da slikam. Odneo ga je u policiju i rekao da mi ga neće vratiti jer slikam“.

Sve je trajalo satima i delovalo je kao da nema dobrog izlaza.

„Sve je to trajalo oko osam sati. Držala sam se koliko sam mogla. Bila sam u šoku i histeriji. Sve se završilo tek ujutru, kada sam dobila priliku da kupim kartu za naredni let“, objasnila je Vitalija.

Ruskinja je svim medijima u svojoj zemlji dostavila listu pravila „LOT Polish Airlines“, na osnovu kojih joj nije dozvoljen let sa presedanjem u Varšavi.

Nekadašnji ruski teniser Jevgenij Kafeljnikov zatražio je od Ministarstva inostranih poslova Rusije da upute protest, povodom cele situacije u kojoj se našla Vitalija Djačenko, kako u budućnosti ne bi dolazilo do sličnih situacija.

Teniserka se povodom svih neprijatnosti oglasila i na društvenim mrežama u opširnoj ispovesti.

„Imam sva pisma podrške od strane WTA i ITF, ali u modernom tenisu to ništa ne znači. Imala sam i pismo podrške mog oca, inače rođenog u Ukrajini, koji radi za Ujedinjene nacije. U pravilniku kompanije jasno piše da pravo da lete imaju članovi porodica ljudi koji su na misiji u UN i imaju diplomatski pasoš. Ali, izgleda da ovo pravilo više ne važi za mene.

Kao rezultat toga, zaglavila sam 18 sati na aerodromu u Kairu, noću, bez hrane, sna i mogućnosti da odletim! Jedna devojka, sama, na aerodromu, noću. Putujući kao ruski državljanin po Evropi, dobila sam poslednju vizu na samo 14 dana!

Kao profesionalnom sportisti, potrebno mi je svake nedelje da se takmičim na turnirima. Imam pravo da uđem samo u Španiju, pošto mi je ta zemlja izdala vizu. Dakle, let mora proći samo kroz Španiju!

PROČITAJTE JOŠ:

U druge zemlje, na primer gde se održava moj turnir (Francuska), nemam pravo da letim. To mi je rekla osoba zadužena za ukrcavanje na let „Lufthanse Airlines“. Druga kompanija, sa kojom sam takođe pokušala da odletim, nije htela da mi proda kartu. U stvarnosti, to znači četiri leta umesto dva.

Kraj priče. Prenoćila sam na aerodromu, tretiran sam kao građanin 3. klase (zbog nacionalnosti), izgubila sam nekoliko hiljada evra, jer nažalost nemam mogućnost da dođem na turnir. Postoje aviokompanija koje „ne voze Ruse“ i imaju ograničenja u viznoj situaciji. Na kraju krajeva, ne mogu da se takmičim na turniru i jedina opcija je da odem kući.

Igram kao profesionalni sportista, bez zastave, ne predstavljam svoju državu, volim svoj posao, karijeru, tenis… Da li je to fer prema sportistima koji nemaju veze sa ovom situacijom?

Oporavljam se od teške povrede poslednjih šest meseci, lečim se, treniram i opet ne mogu da igram posle duže pauze“, napisala je Djačenko na Instagramu.

Vitalija je trenutno 250. teniserka sveta, a ima 32 godine.

BONUS VIDEO Čišćenje murala Novaka Đokovića na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare