Novak
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Koliko puta Novak Đoković "tapne" lopticu pre servisa, zašto Rafael Nadal stalno namešta kosu i ređa flašice...

Teniska igra u centar pažnje stavlja samo jednu osobu, igrača, koji je sam sa sobom na terenu, odgovara za sve svoje odluke, ali je i svaki njegov korak pod lupom.

PROČITAJTE JOŠ

Želja da se o omiljenim igračima zna sve je navela ljubitelje belog sporta da krenu u analiziranje njihovih rituala.

Neki od njih su u razgovoru za ATP TV otkrili pojedine ustaljene radnje koje im donose mir i spokoj u momentima kada fokus mora da bude na maksimalnom nivou.

Džon Izner kaže da su pojedine stvari koje radi na terenu produkt nesvesnog delovanja.

Izner
Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

 

„Pre servisa bacim lopticu kroz noge. Ne razmišljam o tome, to je nesvesna radnja, ali mi daje dobar ritam za servis“, rekao je Izner.

Sa njegovim stavom se saglasio i Denis Šapovalov.

„Taj postupak nogama i telu daje ritam, a umu smirenost“, naveo je mladi teniser.

Novak Đoković… Šta jede, šta nosi, kako se ponaša, šta priča… Svaki potez najboljeg tenisera sveta se prati, a samim tim svaki od njih je podložan raspravama.

„Imam neke svoje rutine pre meča. Uglavnom provodim vreme sam sa sobom, meditiram, koristim tehnike disanja i stvari koje me stavljaju u zonu u kojoj mogu da analiziram igru protivnika, a i svoju igru“, otkrio je Đoković.

Cicipas
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

 

Stefanos Cicipas je oduševio svojim partijama u prethodnom periodu i najavio da ima potencijal za velika dela, a kako kaže dobru formu pokušava da produži korišćenjem istih gelova za tuširanje, te šampona i preparata za kosu.

Mnogi teniseri kažu da koriste istu tuš-kabinu, ukoliko posle izlaska iz nje stignu do trijumfa, a među njima se nalaze Roberto Bautista Agut i Fabio Fonjini.

„Ako je neko unutra? Sačekam… Ili on izađe napolje“, rekao je Fonjini uz osmeh.

Jedan od najkontroverznijih igrača današnjice je Nik Kirjos, čije ponašanje i forma su izgleda imuni na svaki ritual, pošto se od Australijanca nikada ništa normalno ne može očekivati.

„Uđem na teren u „Džordankama“, a posle obujem patike za tenis. Posle meča opet promenim patike“, naveo je Kirjos.

Kirjos
Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

 

Italijan Janik Siner ima svega 18 godina, ali već razrađenu „šemu“ sujeverja.

„Pet puta tapnem lopticu pre prvog servisa, četiri puta pre drugog“, istakao je Siner.

Uz Cicipasa, jedan od igrača koji bi u budućnosti mogao da ugrozi vladavinu „Velike trojke“ je i Danil Medvedev.

„Sve radim na pola sata, nije to stvar sujeverja, već rutine. Osećam da je tako bolje. Ako zbog nečega to mora da se promeni, ja ću sigurno zakasniti“, istakao je Medvedev.

Svoje rutine su otkrili Sten Vavrinka i Andrej Rubljev – Švajcarac voli da sluša muziku i razgovara sa trenerom pre meča, dok mladi Rus ima princip da naručuje isto jelo u restoranu sve dok traje pobednički niz.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram