Karlos Alkaraz i Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Da li je vreme da tenis bude rekonstruisan iz temelja? Da li je vreme za sledeću veliku promenu? Ukoliko pitate većinu vrhunskih igrača, ali i vlasnika turnira - čućete nedvosmisleno "da"

Poslednji put je izgled teniske sezone menjan 1990. godine, a od tada je došlo samo do manje ili više kozmetičkih promena. Sada bi sa tim moglo potpuno da se raskrsti, a sve je podstaknuto ogromnim novcem koji bi Saudijska Arabija bila spremna da uloži.

Četiri grend slem turnira i devet mastersa (uz jedan koji će naknadno biti formiran) su odlučili da se odmetnu i ozbiljno razmišljaju o ideji da preskoče ATP u hijerarhiji i uspostave sopstveni teniski eko-sistem. Ovu informaciju je prvi preneo Džon Verthajm, novinar „Sport ilustrejtida“, koji je poručio da ideja izgleda primamljivo i vrhunskim teniserima, ali i organizatorima.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, četiri grend slema i devet mastersa bi formirali „Super tur“, a uz to bi se formirao još jedan masters (odbačeno bi bilo zauvek ime „Super nine“, kako su se ranije mastersi nazivali) koji bi se igrao u Rijadu. Svi ostali manji turniri (iz serije 250, 500 i čelendžeri) bi ostali u vlasništvu ATP, ali bi se njihov značaj dodatno smanjio.

Svih 14 pomenutih turnira su u vlasništvu pojedinaca, menadžerskih agencija ili nacionalnih federacija, pa bi teorijski ovo moglo da se izvede. Uz to bi ATP ostao sa samo jednim turnirom na kom bi se takmičili najbolji igrači sveta – Završni masters u Torinu.

Igrači su nezadovoljni visinom premija koje dobijaju, jer je to samo 10 odsto od zarade turnira, a ujedno su ogorčeni i zbog toga što korišćenje loptica nije unificirano (barem za deo sezone, australijska i američka turneja, o čemu je govorio i Karlos Alkaraz), te zbog toga što je kalendar preopterećen, jer je ovo jedini sport u kom sezona traje 11 meseci. Sve ovo znači da su povrede nikada češće i odsustva nikada duža.

Ukoliko se ostvari projekat „Super tura“, od toga će profitirati najboljih igrači sveta (oni u top 100), jer će premije biti značajno povećane, a mediji bi imali apsolutni fokus na ovim turnirima. Ženski tenis bi trebalo da isprati ovu promenu.

PROČITAJTE JOŠ

„Super tur“ bi imao jedinstvena pravila koja bi se primenjivala na svim turnirima, pa ne bismo mogli da vidimo da neki turnir radi nešto na sopstvenu ruku. Tako bi barem pitanje uslova bilo isto, pa ne bi bilo stalnih promena loptica.

I tu dolazimo do ključnog faktora u čitavoj priči, a to je Saudijska Arabija. Saudijci već neko vreme pokušavaju da dođu do mastersa, a kako nisu uspeli da kupe licencu (od Majamija ili Madrida, koji su se najčešće pominjali), odlučili su da izmene sport iz korena. Rijad je rešen da dobije masters nakon što je Džeda uspela da se izbori za „Next Gen“ turnir, na kom se takmiči i Hamad Međedović.

Ideja je da se masters u ovom gradu održava već od 2025. godine, a iako ova priča i dalje nije blizu realizacije, ne bi bilo preveliko iznenađenje da se na kraju i ostvari. I tu se nalazi još jedan problem, a to je da bi igrači koji su rangirani van top 100 bili dodatno marginalizovani i o njima bi se pisalo još manje.

Uz to imamo i problem da li će ATP odlučiti da rangira poene osvojene na „Super turu“ ukoliko ovaj slučaj eskalira. Ipak, ovo je samo početna primesa, pa bi trebalo sačekati da vidimo da li ćemo zaista imati potpuno novu organizaciju ili će se sve srediti možda samo dodavanjem dodatnog mastersa…

BONUS VIDEO Vidno iznervirani Novak Đoković o doping kontroli