Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Neverovatne kritike na račun najboljeg tenisera sveta

Navikli smo da se već godinama unazad osporavaju uspesi i uticaj Novaka Đokovića u svetu sporta, ali i mnogo šire od toga.

Napadan je srpski teniser iz raznoraznih razloga nebrojan broj puta, ali je i on sam navikao na to i naučio kako da sve loše komentare okrene u svoju korist i pokaže svima ko je i šta je, kako na terenu, tako i van njega.

PROČITAJTE JOŠ:

Više Novak ne želi da se po svaku cenu dopadne svakom, čvrsto stoji iza svojih reči, odluka i dela i svakom kritičaru kad-tad zapuši usta.

Ovoga puta, bivši marokanski teniser Junes El Ajnaui, pričao je o GOAT trci, a Rodžera Federera i Rafaela Nadala je stavio ispred Đokovića, ne zbog rezultata i uspeha, već zbog ponašanja.

„Na papiru, Novak pravi sve veću razliku, gomila i gomila titula. Mislim da treba ceniti i ponašanje osobe – u tom smislu, za mene su Rafa i Rodžer iznad njega. To je lično mišljenje. Za mene nije sve u tenisu i u brojevima, treba gledati ličnost i kakvo je ponašanje u porazu. U tom smislu je Rafa broj jedan, nikad ga nismo videli da radi nešto čudno na terenu. Nikad nije slomio reket, nikada ga nismo videli da se žali ni na šta, primer je za sve koji se bave tenisom. Srećni smo što smo mogli da uživamo u eri njih trojice, Đoković i dalje igra, gradi svoju legendu. Videćemo sledeće godine dokle je došla nova generacija“, rekao je El Ajnaui za „Punto de Break“.

PROČITAJTE JOŠ:

Najbolji marokanski teniser u istoriji posebno zamera Đokoviću način na koji podnosi poraze.

„Nikad više nećemo videti igrače kao što su Rodžer i Rafa. Postoji nešto osim brojeva, to se vidi u tome kako se osoba ponaša u teškim trenucima u životu. Lako je kad pobeđuješ, svi su uz tebe, ali pravi šampion se vidi u porazu. Rafa i Rodžer su oduvek prihvatali poraz bolje od Novaka, možda je zato i više osvojio od njih. Ali nije sve u uspesima, važnija je osoba“, zaključio je El Ajnaui.

Ove izjave su potpuno bizarne, znajući da je Novak odavno naučio na gubi, uvek je sportski pružao ruku svakom rivalu i nikada nikoga nije pokušao da ponizi ili mu naudi van okvira sporta. Između ostalog, Novak je s godinama mnogo bolje naučio da kontroliše svoje emocije.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/Jorge Zapata

Nasuprot mišljenju Marokanca, koje nije baš utemeljeno na dokazima i delima na terenu i van istog, mnogi u teniskom svetu su Novaka prepoznali kao osobu koja najdostojanstvenije prihvata poraz i koja uvek oda priznanje rivalu – bilo da je reč o njegovoj generaciji ili mlađim igralima.

El Ajnaui je inače teniski trener, a radio je i na akademiji Đokovića. Bio je 14. na svetu 2003. godine, a najbolji rezultati na grend slemovima su mu četvrtfinala na Australijan openu i US Openu. U karijeri je osvojio pet titula, uz 11 izgubljenih finala.

„Novak je neverovatan, odlučuje o svakom detalju u vezi s Akademijom. Igra grend slem turnir, broj jedan je, pomaže drugim igračima, a i brine se o tome kako se rukovodi Akademijom. Ja to ne bih mogao… Čak i malo pre meča, proverava da li je sve u redu na Akademiji“, pričao je Marokanac 2021. godine.

U karijeri je imao skor 1-3 sa Federerom, dok je odmerio snage i sa Nadalom, koga je takođe uspeo da pobedi.

„Igrao sam s Federerom i Nadalom kada su oni bili relativno mladi, obojicu sam dobio po jednom. Čak sam Nadala dobio na US openu. Sva trojica su mi najbolji, iako nikad nisam igrao s Novakom. Kada je reč o samokontroli, Nadal je neverovatan – nikada ne pokazuje frustriranost, samo motivisanost. Federer je onaj sa najlepšom igrom i lakoćom kretanja. Zadovoljstvo je imati trojicu najboljih u istoj eri. Mladi teniseri bi trebalo njih da imaju za uzore. Nažalost, neki mladi igrači radije gledaju ‘hajlajte’ Pera i Kirjosa, a ja im preporučujem da gledaju Đokovićeve“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare