Rafeal Nadal
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Povratak kralja. Povratak otpisanog. Imperija uzvraća udarac. Ubacite film po želji, ali dobićete jednu od najboljih sportskih priča tokom 2024. godine.

Kako god da to želite da nazovete nema nikakve dileme da se sa nestrpljenjem čeka kako će izgledati „Kralj šljake“ nakon najdužeg odsustva u karijeri.

Šta možemo očekivati od Rafaela Nadala? To je pitanje svih pitanja.

PROČITAJTE JOŠ

Ogromna pauza od čak godinu dana bez takmičarskog meča, 38 godina, bezbroj povreda… Sve ovo je učilnilo da niko ne može da odgovori na pitanje šta i koliko zapravo može.

Nadal je najavio svoj povratak na ATP tur. Trenutno je 664. teniser planete, ali će po povratku imati zaštićeni renking. To je opcija koju svaki igrač koji je povređen 12 meseci ili više može da koristi. Može da se iskoristi na 12 turnira po izboru (prvih 12 koje odluči da igra), ali ovo ne uključuje specijalne pozivnice i direktan plasman ukoliko se ostvari dovoljno dobar renking.

Šta to znači u praksi? Nadal će moći da igra na bilo kom turniru na kom bude želeo. Loša stvar te medalje je da sa zaštićenim renkingom ne može da bude nosilac, pa bi već u prvom kolu Australijan opena mogli da vidimo okršaj protiv Novaka Đokovića.

Da, verovali ili ne, ali to bi bio njihov najraniji susret na nekom turniru u istoriji. Bio bi ovo i njihov jubilarni 60. Rafole (Novak vodi sa 30-29). To znači da bi Rafin povratak mogao da bude još trnovitiji nego što izgleda na prvi pogled, a koliko je teško vratiti se najbolje pokazuje slučaj Dominika Tima koji je uz sav vetar u leđa „tek“ 98. na svetu.

Nadal se povredio 18. januara protiv Mekenzija Mekdonalda u drugom kolu Australijan opena, a i pre toga je krajem 2022. imao velikih problema jer je vezao čak četiri poraza zaredom po prvi put u karijeri. Sve ovo navodi na zaključak da nije više onaj stari, ali ukoliko neko zna da se vrati posle povrede u istoriji tenisa to je Nadal. Doduše nikada sa ovako dugom pauzom, ali mu se dešavalo da pauzira nekoliko meseci, a onda osvoji titulu čim se vrati.

Upravo zbog toga će turnir u Brizbejnu (serija 250) od 31. decembra do 7. januara imati rekordnu gledanost jer Nadal tu kreće put ka vrhu.

Rafael Nadal
Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

„Sledeća godina će verovatno biti moja poslednja na ATP turu. To je ideja sada. Ne mogu da kažem sa 100 odsto sigurnosti da će tako biti, jer nikada ne znate šta može da se desi, ali moja ideja i motivacija je da pokušam da uživam i da kažem zbogom na svim turnirima koji su mi bili važni tokom karijere“, rekao je Nadal i tako pokazao gde je pronašao tu vatru da sa 38 godina trenira baš onako udarnički.

Od septembra se vratio na teren i počeo da trenira sve većim intenzitetom, a poslednji snimci govore da je pronašao onu staru brzinu koja ga je krasila. Ipak, pravi test za njega će biti šljaka jer čak i da izgubi na Australijan openu u ranoj fazi to neće za njega biti poražavajuće, ali ako u svojoj kući bude izgubio rano…

Ukoliko na Rolan Garosu, koji je osvojio 14 puta, ne uspe da prikaže partije kakve je pokazivao deceniju i po to će biti jasan signal da je vreme za kraj. Španac nije želeo da završi karijeru povredom, već želi da to uradi po svojim uslovima, iako sam govori da mu neće biti cilj jurišanje na titule, iako je sam priznao da je Đoković GOAT… To ne znači da ih neće napasti ukoliko oseti da to može da uradi.

Urušio je sopstveno zdravlje da bi ostao na vrhu, pa ovo vidi samo kao još jednu prepreku. Lekari navode da je problem sa kukom praktično nastao zbog promene gaza (problematična kost u stopalu), pa je od stopala krenula kompenzacija tela i urušavanje kolena (koje je operisao), ali i kuka koji ga je sada udaljio godinu dana od tenisa.

„Rekli su mi da ako se ne operišem neću moći da se oporavim čak i ako prestanem da igram dugo. Odlučio sam da se operišem i prošla je dobro“, rekao je Nadal, a on je operisan tokom juna. Spekulisalo se da bi mogao i do kraja godine na teren, ali je odlučio da ne žuri i da sve karte baci na poslednji napad početkom godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Podsetimo, još jednom pričamo o ratniku koji je prošle godine osvojio Rolan Garos pod injekcijama koje su mu umrtvile stopalo, a onda je na štakama stigao u Španiju i davao izjave medijima. Ne postoji racionalno objašnjenje za njegov prag bola koji je spreman da istrpi, pa upravo zbog toga niko ne može ni da otpiše Nadala, niti da garantuje da će biti onaj stari.

Nadal je rekao da „ne zaslužuje ovakav kraj“, a njegovo aktiviranje u medijima poklapa se sa njegovim obrascem da se pojavljuje u javnosti kada je povratak blizu. Posle gotovo 18 godina je ispao iz Top 10, pa će sada morati da se snađe u novoj situaciji. Ipak, pritisak mu sigurno neće biti nikakav problem.

Ni iz tabora Španca ne veruju u to da bi on mogao da napadne najveće titule ili je to samo prikrivanje stvarih ambicija…

Vreme je za poslednji ples Bika sa Majorke.

BONUS VIDEO Kad je Rafael Nadal leteo Centralnim terenom Vimbldona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar