Rafael Nadal
Rafael Nadal; Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rafael Nadal, osvajač 20 grend slem pehara i jedan od najboljih tenisera svih vremena, zabrinuo je navijače širom sveta. U slučaju da ne bude mogao da igra punom snagom smatra da je najbolje da se povuče.

PROČITAJTE JOŠ

Stidljivi Nadal je dao jedan od retkih uvida u ono što mu sada prolazi kroz glavu, a jedna od najvećih pitanja tenisa je kada će odlučiti da je dosta.

„Ne mogu ništa da predvidim u ovom trenutku. Pokušavam da ne mislim o svojim godinama. Ukoliko ne budem svež fizički i mentalno, povući ću se. Pitam se samo koliko će proći vremena pre nego što se to dogodi. Razumem koliko sam srećan što ovako dugo igram. Zahvalan sam tenisu na tome“, istakao je Nadal koji polako najavljuje oproštaj.

Ipak, to i dalje ne znači da neće ostati u sportu.

„Ja sam u sportskoj industriji. Imam svoju akademiju koja će me držati u kontaktu sa tenisom. Volim da pomažem mladima. Imaću više vremena za svoju fondaciju, koja pomaže decu sa problemima u razvoju. Uopšte se ne plašim života posle tenisa“, naveo je „Bik sa Majorke“ za japanski „Bunšun“.

Zalaže se za promenu pravila kako bi se igra usporila.

„Morali bi da razmislimo o servisu u nekom momentu, jer su igrači sve viši i servisi su sve snažniji. Ako ja ne mogu da nađem rešenje da vratim servis, zabrinut sam da bi uskoro mečevi mogli da se rešavaju isključivo servisima. Mislim da bi se sve pogoršalo za desetak godina. Možda bi bilo dobro da se testira nešto poput mečeva gde imate samo prvi servis. Treba testirati sve i videti kako ide. Ja sam za inovacije u tenisu. Mislim da bi bilo dobro probati tako nešto prvo na manjim turnirima“, jasan je Nadal.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Wass

Gotovo deceniju i po ga kritikuju da će mu stil igre značajno smanjiti dužinu karijere. Ipak, Nadal ih je najbolje demantovao time što je i sa punim 35 godina i dalje aktivan igrač, ali je istakao da su mu te reči često prolazile kroz glavu.

„Mnogi stručnjaci su kritikovali moj stil igre smatrajući da mi oduzima mnogo energije i očekivali su da neću dugo opstati na Turu. Ne zaboravite to. Bilo je trenutaka kada sam bio zabrinut da bi mogli biti u pravu. Dokaz da nisu je da ja i dalje igram sa 35 godina. Osvojio sam 20 grend slem titula, 13 od toga na Rolan Garosu. Kada sam postao profesionalac sa 15 godina nisam ni sanjao da ću uspeti tako nešto. Ako iskusite vreme kada ne vidite budućnost zbog toga što ste povreženi i potom se vratite na vrh posle toga, pobeživanje postaje još jači osećaj. Radujem se novim uspesima“, završio je „Kralj šljake“.

BONUS VIDEO Pobeda kojom je Đoković stigao do 20. grend slem titule

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar