Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Da li u Srbiji znamo da slavimo veličinu ili češće da nipodaštavamo one koji su direktni takmaci miljenika nacije? Sport se verovatno i dalje doživljava kao život ili smrt, ima tu mnogo emocija, burnih reakcija i mešanja svega i svačega. Ali, ne treba ni u jednom momentu pokušavati da se omalovaži ono što je neko uradio.

I kada se govori o Rafealu Nadalu to imamo iz godine u godinu, više od decenije. Kada pobeđuje – dopinguje se, kada gubi – neka se gubi u penziju. I tako ciklično godinama i godinama. Ne bi trebalo očekivati da Nadal ima neku bazu navijača u zemlji koja sada ima najvećeg tenisera planete, ali ne bi trebalo omalovažavati ono što on radi.

Tako se mnogi naslađuju zbog poslednje informacije da Nadal verovatno neće nastupati ni u Monte Karlu i čak će možda zbog nove povrede morati da pauzira još šest nedelja. To bi značilo da će igrati samo Rim pre Rolan Garosa, a mnogi dovode u pitanje da li će zapravo moći da odigra na takmičarskom nivou meč… Mnogi bi dali toliko toga da vide Nadala samo još jednom na terenu. I mnogi će dati, drugi će pak u svojoj nezrelosti ili pakosti ići do toga da mu priželjkuju da nikada više ne igra tenis. Pa i nešto teže od toga u narodu sklonom kletvama. Ako mislite da preterujemo, pročitajte bilo koju objavu vezanu za Nadala na društvenim mrežama. I vama će biti mučno.

PROČITAJTE JOŠ

I tu ima mnogo pogrdnih nadimaka, mnogo onih koji govore o njegovim ritualima pre servisa ili statusu povreda. Verujem da iz glave znate da kažete barem tri. U Srbiji je on doživeo da igra ulogu potpunog negativca. Nije njegov odnos sa Novakom Đokovićem idiličan, ali je barem pun poštovanja. Lažnog ili iskrenog to je drugo pitanje, ali poštovanje nesumnjivo postoji. Čini se da mnogi navijači nemaju baš to – ne poštuju šta je uradio Nadal.

Zašto postoji potreba da se unizi igrač koji je postavio jedan od verovatno dva večita rekorda tenisa. Teško da će iko ikada nadmašiti 420 sedmica Đokovića na vrhu sveta (može i dodatno da uveća taj saldo) i teško da će bilo ko uspeti da osvoji ijedan grend slem 14 puta. Nadal je 14 puta osvojio Rolan Garos…

Foto: PA-EFE/DARREN ENGLAND

Ipak, Nadala bez pogovora mnogi u Srbiji nipodaštavaju, kao da misle da će tako uvećati veličinu Đokovića. Neće. Istina je da će Novak biti još veći kada budemo prihvatili da je u sportu i Nadal uradio nešto izuzetno. Kada cenimo tu izuzetnost cenićemo i novi nivo na koji je Đoković sve to podigao. Možete da imate ovakav ili onakav stav prema velikanima, možete da ih idolizujete ili mrzite iz dna duše iz bilo kojih pobuda, ali bi ih trebalo barem poštovati.

Mnogi se naslađuju time što je Nadal povređen, pa zar je u tome poenta sporta? Zar je dobro za sport da Nadal bude povređen. Ironično, upravo je isto pričao i njegov stric koji je rekao da Nadal može do titule samo ako se „povrede Đoković i još petorica“. Ipak, ne bi trebalo uzimati za paramtera Tonija Nadala kada se zna da nije hteo da vodi svog igrača Feliks Ože-Alijasima protiv svog nećaka. Njemu su emocije uvek sputavale profesionalizam.

Nadal ne uspeva da se vrati da odigra barem jedan turnir na starom nivou i da potvrdi svima kakav je zapravo borac. Ipak, čini se da je to sve manje verovatno.

Rafael Nadal i Novak Đoković Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Nema dovoljno poštovanja prema Nadalu jer oni nije pokazivao poštovanje prema Đokoviću. I dok u čitavom svetu u veteranskim godinama počinju da poštuju velikane, u Srbiji se Nadal i dalje osporava.

Čak i nakon što je pokazao najveći nivo poštovanja jednog rivala drugom. Primera radi to nikada nije uradio (i teško da će ikada uraditi) Rodžer Federer.

„Brojke same govore, naravno da jeste, on je najveći u istoriji. Za mene jeste, po svemu što sam video. Nikada nisam imao nikakav ego da govorim stvari koje ne osećam. Na kraju krajeva, možemo da kažemo da sam ja bio povređen na toliko i toliko slemova, a da on nije. On je imao telo bolje od mog, ali to se takođe računa“, rekao je Nadal ranije ove godine.

Ipak čak ni to nije pomoglo da se njegov imidž u Srbiji popravi jer su navijači često okupirani time da ne vole onog ko nije njihov miljenik. Nadala možda svi znaju, ali oni koji ne poznaju tenis će uvek govoriti o tome da je dopingovan i da ne voli Novaka. Najnovije informacije neće doći do njih još dugo, dugo.

Đoković je uvek isticao da je Nadal njegov najveći protivnik u karijeri, ali to ne znači da bi ga trebalo mrzeti. Ne znači ni da ga volite. Znači da bi trebalo poštovati ono što je uradio za sport, pa čak i za samog Đokovića jer ga je pogurao da se brže razvija da bi stigao do vrha.

Nadal je stvorio Đokovića. Đoković je stvorio Nadala. I to je istina. U tu jednačinu dodajte i treću odrednicu pod imenom Rodžer.

Tenis nikada ne bio isti da nismo imali tu zlatnu generaciju. Vreme je da barem skinemo kapu. Jednom.

BONUS VIDEO Kad je Nadal morao da se presvuče na terenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar