Novak Đoković US Open
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT; JASON SZENES

Novak Đoković se u Njujorku najčešće osećao kao kod kuće, iako su mu kako organizatori, tako i publika često davali povoda da se oseti kao uzurpator. Ove godine je teren bio posebno brižljivo postavljen.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković na US Openu juri četvrtu titulu na ovom turniru (prethodne 2011, 2015. i 2018. godine), ali istovremeno i 21. grend slem trofej po čemu bi postao najuspešniji teniser u istoriji (trenutno izjednačen sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom).

Ipak, scena koja će ga sačekati u Njujorku brižljivo je postavljana gotovo godinu dana, a Srbin je trebalo da bude omiljeni negativac. Čovek koji će biti okrivljen za sve loše što se desi, pa, ipak, u samo sedam dana se klima toliko promenila da niko zapravo ne zna šta treba očekivati od publike.

Tokom godina je Đoković u Njujorku imao toplo-hladni odnos sa publikom. Nikada to nije bio animozitet koji smo videli na Vimbldonu tokom godina (pogotovo tokom finala sa Federerom), ali daleko od toga da je bio miljenik.

U SAD je u poslednjem veku i na sportskim priredbama bio najvažniji šou. Trebalo je oduševiti navijače, a sport je stavljen u službu toga. Upravo zbog toga i ne čudi što je publika gotovo kao ličnu uvredu doživela kada se Đoković 2019. godine povukao sa US Opena. Povreda levog ramena bila je jača od Novaka, pa je nakon dva izgubljena seta i 2:1 u trećem setu za Stana Vavrinku odlučio da se povuče sa turnira.

Umesto da velikog šampiona isprate aplauzima, publika je počela da mu zviždi (kao i godinama ranije kada je savladao domaćeg miljenika Endija Rodika).

To je bila logična posledica unapred stvorene predstave o Srbinu kao lošem momku tenisa, ali i činjenice da ih je razočarao jer su platili karte, a šou je prekinut sredinom trećeg čina.

Ne bi bio prvi put da Novak mora da ućutkuje Amerikance.

I taj ambivalentni odnos je često Srbinu donosio zvižduke sa tribina, pogotovo kada bi igrao protiv ostalih članova „Velike trojke“ (pa i „Velike četvorke“).

Pamti se i kada je Novak upravo u Njujorku i upravo od jednog navijača doživeo najveću neprijatnost na ATP turu. Neposredno pre meča sa Denisom Kudlom jedan navijač je toliko provocirao da je Novak prišao do ograde i u jednom trenutku rekao „Pronaći ću te posle meča“.

Ipak, ovog puta je sve začinjeno i jednom lažnom objavom koja je obišla planetu. Njen demant nikada nije imao takav odjek, pa i ne čudi ukoliko Đokovića neki navijači dočekaju prilično oštro.

Novak je govorio o pritisku sa kojim se suočava, a mnogi su to pogrešno preneli i stavili u kontekst priče o Naomi Osaki i sportistima koji imaju probleme psihološke prirode.

„Bez pritiska nema profesionalnog sporta. Ako želite da budete na vrhu ove igre, bolje naučite da se nosite sa pritiskom“, rekao je Novak, koji je govorio o svom napadu na zlatni slem i medalje na Olimpijskim igrama.

Simon Bajls
Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis)

„Ekip“, čuveni francuski list, pogrešno je to preneo uz povezivanje sa Osakom i drugim sportistima koji su odustali od takmičenja ili posustaju zbog psihičke krize.

Nije Ekip jedini, mnogi globalni mediji su napravili kiks i prenosili jedni druge bez provere kako je zaista tekla Novakova konferencija.

I opet je pogrešna pažnja bila usmerena ka Đokoviću, a izvinjenja, pa čak i ono „Ekipa“ retko ko je pročitao.

Simon Bajls je američka heroina, a nakon odustajanja u Tokiju i priče o psihološkim problemima i pritisku njen status je dobio gotovo legendarni karakter.

Mnogi Amerikanci ne dozvoljavaju da se njihov idol blati, a retko ko je kasnije pročitao i demante što se vidi i po društvenim mrežama.

Kada se uz to doda čitava lažna kampanja da je Novak antivakser, da želi da se sukobljava svima, te da je neko ko „namerno“ (iako je na svakom snimku bila evidentno da je nehotice) gađa lopticom linijske sudije ne treba se iznenaditi ako doživi salvu zvižduka zbog prvog lošijeg poteza.

Ipak, postoji i jedan globalni fenomen koji se najbolje vidi u tenisu.

Velikim igračima, pa i onim najvećim se tek u smiraj karijere priznaje sve ono što su uradili. Tek u veteranskim godinama igrači uspevaju da dobiju poštovanje koje su zaslužili. U trenucima kada na turniru nema Nadala i Federera bilo bi pravo osveženje da i Đoković dobije ovakav vetar u leđa.

Neka nas navijači na tribinama „Artur Eša“ ovog puta „nateraju“ da oduševljeno pišemo o tome kako su prihvatili po mnogim ocenama najboljeg tenisera svih vremena.

Bonus video: Đokovićeva 20. grend slem titula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare