Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Kad god je prolazio kroz teške periode i iskušenja, Novak Đoković oslanjao se na Marijana Vajdu, čoveka koji je kroz godine saradnje postao značajna potpora najboljeg tenisera sveta, a toko će biti i u Rimu.

Slovak sa kojim je Đoković počeo saradnju još 2006. godine tokom godina zajedničkog rada postao je u Srbinovom štabu znatno više od trenera.

Niz uspona i padova koje su prošli zajedno nametnuo je Vajdi ulogu oslonca i svojevrsnog anđela čuvara, pa njegov povratak u tim pred Masters u Rimu predstavlja verovatno najznačajniji faktor u restartu Novaka Đokovića posle diskvalifikacije sa US Opena.

PROČITAJTE JOŠ

Plan Đokovićevog tima i pre odlaska u Sjedinjene Američke Države bio je da posao bude podeljen između Ivaniševića i Vajde. Novakovi saradnici rasporedili su obaveze pa je sa povratkom na Stari kontinent završen ciklus uz Ivaniševića i na čelo tima vratio se Vajda.

Slovački stručnjak će uz Srbina biti u trenucima velikog psihološkog pritiska, posle izbacivanja sa grend slema na kojem je već viđen sa peharom i to zbog potpuno banalne greške.

Izazov je prilično veliki, možda i najveći do sad – ostaviti nesvakidašnji peh iza sebe i u borbi sa Nadalom na „njegovom“ terenu vratiti se na pobednički kolosek. Mir i spokoj ipak uliva činjenica da će Đoković ponovo uz sebe imati svog zaštitnika – Marijana Vajdu, čoveka koji je već sijaset puta prolazio kroz slične situacije sa Novakom.

PROČITAJTE JOŠ Novak saznao prvog rivala u Rimu: Salvatore, čuvaj se

Značaj Vajdine uloge verovatno se najbolje oslikava kroz rezultate koje Srbin postiže od ponovno uspostavljene saradnje. Naime, Đoković je sa Slovakom sarađivao u kontinuitetu od 2006. do 2017. godine, a u štab se vratio godinu dana kasnije u trenucima velike krize prvog reketa.

Kasnije se Vajda se osvrnuo na njihov odnos i obrazložio kompleksnu saradnju.

„Toliko dugo radim sa Novakom da ovo više nije stvar treninga, već poverenja i energije. Novak oseća veliku podršku od mene. Važna uloga trenera je da mentalno bude uključen u meč, da igrač vidi koliko je trener prisutan i koliko ga zanima ishod. Ja neću samo da radim treninge i da sedim… Veoma sam zainteresovan za sve, toliko da se ponekad i ja nađem na terenu“, istakao je teniski trener.

Upravo Vajdine reči otkrile su esenciju saradnje sa Đokovićem, koja je veoma važan faktor u karijeri najboljeg srpskog tenisera, pa činjenica da će Slovak ponovo biti uz Novaka ohrabruje pred turnir u Rimu.

Aktuelni trenutak posebno je važan jer Srbin juri brojne rekorde, poput broja grend slemova i nedelja na vrhu ATP liste, a već su mu dovoljno vremena oduzeli pauza zbog koronavirusa i diskvalifikacija sa US opena te će zadatak pred njim i Vajdom biti možda i krucijalan u ispisivanju teniske istorije.

Osim Đokovića, koji će svoj put krenuti od drugog kola, Srbiju na Apeninskom poluostrvu predstavljaju i Dušan Lajović, Filip Krajinović i Miomir Kecmanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare