Klaudija Teni
Klaudija Teni; Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno / POOL

Novak Đoković se još jednom našao u središtu političkih prepucavanja, ali ovog puta bi to moglo da mu omogući da igra tenis.

Koliko god paradoksalno zvuči novi politički sukobi bi mogli da odigraju bitnu ulogu da se Đoković 29. avgusta nađe na US Openu i pokuša da napadne 22. grend slem titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Klaudija Teni, kongresmenka iz Njujorka i ko predsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i drugim američkim zvaničnicima da se Novaku dozvoli da se takmiči na US Openu jer je „osoba od nacionalnog interesa“, preneo je Srpski radio Čikago.

„Dragi sekratare Blinken,

Pišem vam danas sa potrebom da dozvolite teniskoj superzvezdi Novaku Đoković, između ostalih, da uđe u Sjedinjene Američke Države da se takmiči na US Openu. Iako ima nekoliko nevakcinisanih Amerikanca koji će biti deo turnira, poznati igrači iz celog sveta, među kojima je i Novak Đoković, neće moći da se takmiče zbog vakcine protiv koronavirusa koja je obavezna u mandatu Džoa Bajdena. Snažno zahteva da izdate izuzeće zbog nacionalnog interesa za nevakcinisane članove ITF koji zadovoljavaju sve druge visoke standarde da se takmiče na US Openu…

… US Open generiše prihod od milijardu dolara godišnje. Sprečavanjem vrhunskih sportista, uključujući i Novaka Đokovića osvajač 21 grend slem titule, da se takmiči na ovim događajima visokog kvaliteta uticaće na vitalno bitan diplomatski i ekonomski uticaj, bez opipljivih benefita za javno zdravlje i bezbednost. Slučaj gospodina Đokovića, koji je već dva puta ima koronavirus, zanemaruje se činjenica da verovatno ima prirodni imunitet, kao što pokazuju kredibilne studije, stvara imunitet protiv sledećih infekcija i koji je verovatno jači od onog koji se dobija samo od vakcine“, piše u pismu između ostalog.

Ovo je nastavak pritiska koji su Srbi izvršili na Belu kuću, a prošle nedelje je to izazvalo veliku pažnju javnosti.

Postala je hit peticija podrške Đokoviću da mu se dozvoli da uđe u Sjedinjene Američke Države, a i Srbi u Americi su povukli konkretan potez.

Nebojša Jovanović, vlasnik kompanije „Sports menadžment“ koja je jedina kompanija koja se bavi promocijom tenisa u rasejanju, odlučio je da uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijanskom (SAVA) pokrenuo političku inicijativu da Đoković učestvuje u Njujorku.

Jovanović je pomenuo proklamaciju 10294 po kojoj može da se dozvoli ulazak u zemlju ljudima čiji je boravak od „nacionalnog interesa“, a to je sve napisao u pismu koje je poslao na adresu Džoa Bajdena i drugih američkih zvaničnika koji mogu da preokrenu ovu odluku, preneo je „Srpski radio Čikago“.

Naime, podčlan 3b navodi da se dozvoljava ulazak u zemlju nevakcinisanim strancima u slučaju da se proceni da je to od nacionalnog interesa. Ovo izuzeće može da dodeli nekoliko osoba Bajden kao predsednik, sekretari Blinken, Butidžedž i Majorkas ili osobe koje oni odrede za odgovorne.

US Open je najveći teniski turnir na svetu, i on neće biti ono što jeste bez Novaka Đokovića. S obzirom na ekonomsku situaciju i krizu na svim nivoima, Amerika ne sme dozvoliti da se Ju-Es Open ne odigra u svom punom sjaju i kapacitetu, što znači i dolazak Đokovića koji je tri puta krunisan na US Openu. Novak ne predstavlja nikakvu bezbednosnu pretnju, jedan je od najzdravijih ljudi na svetu zbog svog disciplinovanog života i služi kao uzor i inspiracija milionima širom sveta. U interesu je Amerike da najveći turnir sveta ugosti i najboljeg igrača sveta, posebno što je upravo osvojio sedmi Vimbldon u Londonu“ poručio je Jovanović, koji je 22. jula poslao pismo predsedniku Džou Bajdenu.

Odgovor na zahtev Jovanovića stigao je iz Bele kuće, odgovorio mu je i sekretar Butidžedž.

„Najvažniji razgovor i kosultacije nastavljamo sa republikanskom Kongresmenkom Klaudijom Teni i njenim timom, koja se jako zauzela da kontaktira predsednika Bajdena i predloži eventualnu proceduru u Kongresu.

U tome pomaže i član naše SAVA organizacije, advokat Borko Komnenović, nadgledajući moguće pravne parametre. U kontaktu smo i sa kongresmenom Frankom Mrvanom, demokratskim članom srpskog kokusa u čijem distriktu je veliki broj srpsko-američkih glasača, uključujući i sam Srpski radio Čikago. Bilo bi značajno imati saglasnost iz obe partije po ovom pitanju“, poručila je dr Olga Ravasi, predsednik i osnivač Srpsko-američke glasačke alijanse (SAVA).

BONUS VIDEO Poslednji poen za sedmu titulu Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar