Foto: Printscreen Twitter /Jonathan Reiner, EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Slučaj Novaka Đoković neretko dovodi do oprečnih mišljenja, pa tako i jedan vrhunski intelektualac pravi razliku između sadašnjeg momenta i onog što je bilo ranije. Od borbe za Novaka u SAD, brzo je krenuo na kritikovanje njegovih poteza.

Srpski teniser se trenutno nalazi u Crnoj Gori gde trenira kao da će izvesno igrati na US Openu od 29. avgusta, iako po važećem zakonu Sjedinjenih Američkih Država ne može da uđe u zemlju kao nevakcinisani stranac.

PROČITAJTE JOŠ

O ovom problemu je podkastu kod teniske legende Patrika Mekinroa govori i doktor Džonatan Rajner, jedan od vodećih američkih doktora medicine.

Rejner je sada profesor Medicine i hirurgije na Univerzitetu Džordž Vašington i smatra da bi srpskom igraču trebalo da se dozvoli da uđe u SAD.

„Kada pogledam nekog kao što je Đoković, nekog ko je zaradio stotine miliona dolara igrajući tenis, koji je živetno neverovatno srećnim životom, gledam ga kao neku vrstu simbola javne odgovornosti“, započeo je doktor Rejner razgovor sa Mekinroom u podcastu „Holding Court with Patrick McEnroe„.

Ipak, to ne znači da je propustio priliku da kritikuje Đokovića što se nije vakcinisao.

„Uprkos činjenici što mislim da bi trebalo da igra u Sjedinjenim Američkim Državama, mislim da je totalno podbacio tokom najmračnijeg časa ove pandemije gde je trebalo da bude viđen kao neko ko će postaviti primer, a on je tu podbacio. Ono što je uradio zapravo bila je predstava sebičluka, tako je bilo prošle zime – čist sebičluk.“

Zatim je objasnio šta smatra da je ideal savremenih atleta.

„Kada pogledam sportiste, gledam ih kao ljude bi trebalo da dopru do javnosti i da predstavljaju najbolje od nas. Kada klinci idu na bejzbol utakmice ili na US Open i navijaju za igrače… Tražim da mi igrač pokaže nešto zbog čega želim da dođem do višeg nivoa u životu. Neku demonstraciju hrabrosti, discipline ili žrtve“, pojasnio je ovaj lekar.

Takođe smatra da se javnost nije previše žrtvovala i da nošenje maske nije prevelika stvar.

„Mislim da tokom pandemije nošenje maske nije bila prevelika žrtva i da smo se vakcinisali da bi se zaštitili i zaštitli zajednicu, što nije prevelika žrtva po sebi. Ali to je pravi pokazatelj posvećenosti zajednici“, rekao je Rejner.

Mišljenje ovog doktora se izuzetno ceni u SAD, pa je neretko bio stručni analitičar dešavanja u zemlji na CNN i drugim velikim medijskim kućama.

BONUS VIDEO Poslednji poen za sedmu titulu Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare