Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Zahtevi Novaka Đokovića da se omogući teniserima i teniserkama da treniraju pred Australijan open odbijeni su, a nedugo zatim su se pojavile i informacije šta ih sve čeka u hotelima u Melburnu (i Adelejdu).

Komesarka za koronavirus karantin Ema Kazar objasnila je da je povećano prisustvo policajaca u hotelima, ali i drugog osoblja koje sada 24 sata nadgledaju tenisere i teniserke.

PROČITAJTE JOŠ

Razlog je činjenica da su neki igrači pokušali da napuste obavezni dvonedeljni karantin u hotelu, što je Kazarova okarakterisala kao „problematično ponašanje“ nekih igrača i članova stručnih štabova.

Podsetimo, u ovom momentu 72 igrača su bila u kontaktu s nekim ko ima koronavirus i nalaze se u izolaciji, što znači da svaki peti igrač na turniru mora da prođe kroz ovaj protokol. Pronađeno je ukupno devet slučajeva koronavirusa (po nekim navodima su to tri muškarca u tridesetim i jedan u pedesetim godinama), a tu je i jedan koji je bio deo posade u avionu na jednom od 17 do sada pristiglih letova.

Većina igrača je propustila treninge ovog ponedeljka zbog saopštenja za javnost TS Australije, a ne mogu da napuštaju sobe osim pet sati dnevno zbog treninga. Profesor na Univerzitetu Južne Australije za biostatistiku i epidemilogiju Adrijan Esterman rekao je da očekuje još pozitivnih slučajeva u narednim danima nakon što dođe još ljudi. Zbog toga su mere dodatno pooštrene, pa se dezinfikuje svaki pedalj i striktno prate protokoli.

„Ponekad kada ste upravo zaraženi nemate dovoljno virusnog materijala da to može da prepozna PCR test odmah. Sa tako visokom stopom zaraženosti u nekim zemljama odakle dolaze igrači i zvaničnici, ne bih bio iznenađen da vidimo još pozitivnih slučajeva u narednim danima. U stvari, mislim da je to veoma verovatno. Australijanci su bili veoma dobri po pitanju pridržavanja onoga što se od njih traži, ali ima mnogo igrača koji se ponašaju kao primadone. Oni žele njihovu hranu, imaju sopstvene zahteve, pa će biti potencijalni izazov da uradimo sve ono što traže“, rekao je Esterman za australijaski „Ejdž“.

I dalje nije odgovoreno na pitanja koliko će igrača i članova stručnog štaba moći da bude na treningu u Melburnu i ostaje pitanje da li u Adelejdu postoje alarmi kao u 730 kilometara udaljenom gradu. Odbili su zvaničnici za zdravlje u Južnoj Australiji da komentarišu detaljnije protokole koji se sprovode u Adelejdu u odnosu na one koji se sprovode u Melburnu. Kako su naveli iz zdravstva Južne Australije teniski karantin je privatni dogovor sa TS Australije (Savez nije želeo da komentariše ove navode).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare