Pit Sampras i Novak Đoković
Pit Sampras i Novak Đoković; Foto: EPA/STRINGER, EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Tokom odrastanja je Novak Đoković imao jednog pravog teniskog idola - Pita Samprasa. Nekoliko decenija kasnije došao je trenutak da se Amerikanac, osvajač 14 grend slem trofeja, pokloni trenutno najboljem teniseru planete.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je u ponedeljak po sedmi put držao u rukama držao trofej namenjem igraču koji završi godinu na prvom mestu ATP liste. Ovo nije pošlo za rukom ni legendarnom Samprasu koji je uspeo šest godina zaredom da bude na vrhu.

Đoković je na Završnom turniru u Torinu startovao pobedom nad Kasperom Rudom, a već u sredu od 14 časova ga očekuje megdan sa Andrejom Ruboljovim.

Legendarni Sampras smatra da je srpski teniser ispred dva najveća rivala.

„Sedam godina je bio prvi. Osvojio je 20 grend slemova, verovatno u ovom trenutku nije svestan svega, postaće tek kasnije. Dominirao je u eri u kojoj su još dvojica velikana Rodžer Federer i Rafael Nadal i u isto vreme se izborio sa novom generacijom igrača“, rekao je Sampras.

Da bi otklonio bilo kakvu dilemu rekao je tačno ono o čemu pričaju mnogi teniski navijači širom sveta.

„Novak je najbolji teniser svih vremena. Ono što je uradio u poslednjih 10 godina je za mene jasan znak. Grend slemovi, sedam godina na prvom mestu, pregršt titula sa Mastersa i drugih turnira. Zaista neverovatno.“

Istakao je šta Novaka čini tako posebnim u odnosu na ostale.

„Nema dovoljno prideva koje mogu da iskoristim. Novak je spreman da se promeni, uči stalno nešto novo o sebi, konstantno se trudi da bude bolji. Impresioniran sam njegovom transformacijom. Bio je veoma talentovan mlad sportista, mentalno ne toliko snažan i onda je postao ovo što je danas. Super je tako nešto videti, uživanje je gledati ga. Mislim da niko nikada neće uspeti sedam puta da završi godinu kao prvi.“

Povukao je paralelu u odnosu na druge sportove.

„Za razliku od timskih sportova, u tenisu ste sami na terenu. Ako vam ne ide, nema nikoga da vas zameni. Nema trenera da vam kaže šta treba da uradite. Teniseri zbog toga moraju da budu kompletni. Takođe, morate da imate taj stav i želju da ostanete prvi. Neophodno je da to hoćete i da vam smeta kada je neko drugi na tronu. Smatram da Novak ima upravo to“, zaključio je Sampras.

BONUS VIDEO Trenutak kada je Novak osvojio prvi set protiv Kaspera Ruda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar