Petra Martić
Petra Martić; Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

O svemu sa Petrom Martić. Neposredan razgovor i sa mnogo smeha, kao i uvek kada je ona preko puta. Možda (nezasluženo) ne dobija toliku pažnju, ali je jedna od najvedrijih osoba na WTA turu.

Foto: Nova.rs

Martić je jedna od poslednjih koja je završila posao u prvom kolu Rolan Garosa. U utorak uveče je savladala posle preokreta Šelbi Rodžers sa 3:6, 6:3, 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

„Što je meč odmicao, sve sam bolje igrala. Sporo sam startovala. Razočaran sam malo zbog tog prvog seta. Probala sam da igram agresivnije, pošto mi je trener kazao da sam se malo povukla. U drugom setu sam se malo približila osnovnoj liniji, počela da izlazim na mrežu i servis mi je bolje funkcionisao. U prvom setu sam zavisila od drugog servisa konstantno. Loptice nisu onakve kakve bih ja volela. Mrtve su loptice. Nakon dva, tri gema igranja postanu dlakavije. Određene loptice izgube tu ’kosu’. Postanu toliko teške i spore, ne odskače, spin ostane nizak u zoni udarca. Pričala sam baš o tome sa Ćorićevim trenerom. Da li su tereni drugačiji, šta se događa? Svi kažu da su lopte problem. Nakon par gemova postanu kao medicinke“, počela je Martić za Nova.rs.

Analizirala je dešavanja u ženskom tenisu, a onda sa oduševljenjem govorila o Olgi Danilović. Zaista veruje u to da bi mogla da bude deo teniske elite samo ukoliko pokaže konstantnost.

„Ženski tenis je super. Ima Švjontek, Sabalenka, Ribakina, tri vodeće koje jako dominiraju, a i ostali deo je jako otvoren. Nivo se podigao. Ženski tenis svakog dana sve više napreduje. Jako je teško komentarisati situaciju na Balkanu. U Hrvatskoj smo Dona i ja. Tu su i mlade cure koje će možda da pričekaju godinu, dve, tri. Svako ima svoj put, sve je individualno. U srpskom tenisu moja miljenica je Olga Danilović. Za nju znam, ostale ne pratim baš preterano, iskreno. Olga je jako dobar igrač. Pokazala je to u više navrata. Možda konstantu (da popravi). Mi Balkanci sporije sazrevamo, kasnije. Mislim da joj i toga malo treba. Pitanje je vremena kada će ona postati dobar, konstantan igrač. Trenutno još uvek oscilira.“

Petra Martić
Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

U Parizu ima samo jednu želju, da popravi svoj najbolji rezultat koji je grend slem četvrtfinale i to upravo na šljaci.

„To mi je velika želja. Ne samo tu, već i na svim ostalim grend slemovima. Svuda sam stizala do četvrtog kola, 100 puta (smeh). Stvar je balansa. Emocije treba izbalansirati, to je najbitniji deo. Prošle godine sam došla tu i želja me je malo povukla u pogrešnom smeru. Balans da ostaneš u momentu, želja i ambicije su velike, ali moramo ići meč po meč. Samo polako i mirno.“

Razlika između igračica iz Top 10 i Top 100 je samo u jednoj stvari.

„Velika stvar je vera. Jednostavno ta disciplina. Oduvek je to pravilo najveću razliku. One su mentalno, kada je potrebno, najbolje su. I kad ne igraju dobro, izvuku meč jer jednostavno imaju pet odsto vere više nego druge. Tačno znaju šta žele da odigraju, to je jednostavno ključ“

Sara Soribeš Tormo je sledeća rivalka Petre, a one se baš dobro poznaju.

„Znam protivnicu, nisam nikad s njom igrala. Dobre smo prijateljice. Drago mi je što se vratila, bila je povređena dosta dugo. Neugodna igračica, trči, ne da ništa. Moraću da radim protiv nje, da budem disciplinovana. Meč je u mojim rukama. Nije neko ko će me ’izlupati’. Sa druge strane, moram da ostanem disciplinovana, da ne pobedim sebe“

Kako izgleda njeno slobodno vreme? Pa, ujutru bi trebalo sačekati da vreme posveti sebi, a onda mogu da krenu obaveze.

„Volim da gledam tenis, pogotovo kad je grend slem. Malo više volim muški nego ženski da pratim. Idem na večeru, veliki sam ljubitelj i kafe. Moje jutro uvek bude mirno, ne vidimo se do 11, 12 (smeh).“

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Muški tenis je i po njenom mišljenju ušao u novu fazu.

„Drago mi je što je muški tenis otvoren. Očigledno Nadala nema, tako da Alkaraz, Novak… Biće zanimljivo“, ispričala je.

Onda je usledilo očekivano pitanje Alkaraz ili Đoković. Pet sekundi je vagala u glavi, a na komentar „Toliko je teško odabrati“, samo je uzvratila.

„Pa da, šta god da kažem ‘lupila’ bih bezveze, nemam uopšte osećaj“, poručila je Martić.

Klupski fudbal joj nije sfera interesovanja, pa tako nije čula da je Hajduk osvojio Kup.

„Nisam ni znala. Ne pratim baš fudbal. Pratim samo reprezentaciju. Ne živim tamo. Dok sam živela u Hrvatskoj, onda u novinama pročitaš, sve je o fudbalu, pa bih znala. Sada to više nemam. Da mi niste rekli…“

EPA-EFE/ANDY RAIN

U jednom ovako otvorenom razgovoru nije moglo da se ne govori o GOAT debati jer mnogi vide Rodžera Federera, Rafaela Nadala ili Novaka Đokovića kao najboljeg ikada.

„Sve je to individualno. Nema ni potrebe za debatom. To su tri vrhunska igrača, najbolji ikada. Igrali su u istoj generaciji, ima par godina između njih, ali svejedno. Igrali su 20 godina zajedno. Svi su fenomenalni. Nekome će uvek biti Federer, nekome Nadal, nekome Đoković. Po meni je to malo zamarajuće. Novak će verovatno biti po broju titula. Neko drugi će reći da je Federer imao uticaj kao niko nikad. Ko god šta voli“, diplomatski je odgovorila.

Mnogo stvari nedostaje balkanskom tenisu u ovom trenutku, ipak najevidentnije od svega je odustvo WTA turnira. Čak i u trenucima kada Hrvatska ima Umag, a Srbija Beograd, WTA turnira nema ni na mapi. To predstavlja veliki problem za prelazak iz juniorskih u seniorske vode.

„Sigurno bi to olakšalo, pogotovo našim mladim curama. Možda nama starijima to i ne znači toliko. Lepo je, ali nije od prevelikog značaja. Devojkama od 18 godina, koje nemaju priliku da igraju takve turnire još uvek, da dobiju pozivnicu za veći turnir je sigurno ogromno iskustvo i može da im pomogne u daljim takmičenjima. Kada sam bila tih godina, kada bih samo trenirala sa nekim ko je više rangiran, drugačije se osećaš. Neki polet, nalet, vetar u leđa. Tako da bi to sigurno njima olakšalo, a i svakako je da je lepo da provedeš sedam dana kod kuće“, završila je Martić za Nova.rs.

BONUS VIDEO Đoković sa srpskim biserom igrao neobičnu igru koju je izmislio