Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Ako je i od premijera države Viktorija Danijela Endruza, dosta je! Tenis, a posebno Australijan open ne bi više smeli da trpe zbog političkih hirova pojedinaca.

Nepuna dva meseca pre najavljenog početka prvog grend slema sezone, sve je u debeloj magli, gustoj kao testo i niko sa sigurnošću više ne može da pruži odgovor, hoće li i kada eventualno biti Australijan opena, a ukoliko ga i bude, kako će sve to izgledati.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa australijskog kontinenta poslednjih dana stizale su kontrodiktorne vesti, od onih da će „turnira sigurno biti“, do ovih poslednjih da je sve još nejasno i da postoji namera državnih zvaničnika da pomere termin održavanja takmičenja za mart, pa možda čak i april 2021!

PROČITAJTE JOŠ: Novak se obratio Timu posle meča u Londonu

Sve to smo, imali i 2020. Setite se prolećnog korona haosa i momenta kada su čelnici Rolan Garosa odlučili da turnir sa termina krajem maja i početkom juna, pomeri za septembar i početak oktobra.

Sada takva opcija, ma koliko se iz Tenis Australija upinjali da je demantuju, zaista postoji i neko je, najverovatnije, pustio probni balon, kako bi se videlo kakva će biti reakcija javnosti, ali pre svega samih igrača, kojima je u ovoj situaciji, svakako najteže.

Niti su u poziciji da planiraju, niti mogu bilo šta da preuzmu, mogu samo da čekaju i nadaju se najboljem.

Danijel Endruz je zbog izrazito restriktivnih korona mera u državi Viktorija, postao izuzetno nepopularan. Pre svega zbog ničim objašnjivog potpunog karantina, koji je trajao više od četiri meseca, čime je postavljen planetarni rekord i sve to u vreme relativno niskih i stabilnih brojki zaraženih koronavirusom.

Premijer Viktorije sada kao da se igra nadvlačenja konopca sa čelnicima Tenis Australija, pre svih direktorom Kregom Tajlijem.

Nedopustivo je da u godini kada su imali najviše vremena od svih da razmisle o svemu i pripreme se za jedan ili drugi scenario, na manje od dva meseca do početka takmičenja ne znaju ni najosnovnije stvari koje se tiču samog ulaska tenisera u zemlju, mera karantina i svega što prati protokole o bezbednosti učesnika.

Pitanje je, kako je to uopšte moguće i ima li sve smisla?

Svet sporta je zapanjen da u jednoj zemlji imamo sasvim dva različita aršina – dok se u Melburnu, dakle u državi Viktorija, vodi pravi rat oko toga da se dozvoili teniserima da treniraju i igraju, dotle se u Kvinslendu, na ragbi utakmici između Kvinslenda i Novog Južnog Velsa, 18. novembra na tribinama okupi 49.155 gledalaca!

U pitanju je rekordna poseta jednom sportskom događaju u eri pandemije koronavirusa na celoj planeti.

Pitanje je – zašto u Kvinslendu može na jednom mestu da bude skoro 50.000 ljudi, a u Viktoriji mora da se drži distanca od dva metra? Zar kretanje virusa poznaje unutardržavne granice?

PROČITAJTE JOŠ

Odgovor je jednostavan, i jasno je da je sve ovo administrativne i političke prirode. Drugog, logičnog objašnjenja nema.

Ipak, kad je tako, čelnici Tenis Australija i države Viktorija dužni su da teniserima daju odgovor na brojna pitanja koja imaju, kako se ne bi dogodilo da mnogi od njih bojkotuju turnir, kako se sve otvorenije najavljuje.

Bret Filips, jedan od poznatijih teniskih komentarora u Australiji, rekao je da otvoreno sumnja u nameru čelnika države da pomeri početak turnira.

„Ovo je haos, razgovori su toliko teški, sve je potpuno ludo. Ovo su neverovatno teška vremena za Tenis Australija. Mrzeo bih da se nalazim na mestu administrativaca u Tenis Australija 2020. Ni sledeće godine se stvari u mnogim sportovima neće vratiti u normalu. Sada se tako priča o Australijan openu. Moj snažan osećaj je da zbog svega što se u Viktoriji dešavalo u proteklih sedam ili osam meseci, oni drže vrlo opreznog pristupa. Strepim da će Australijan open biti pomeren čak za mart ili april, to je svakako bio jedan od scenarija o kojim se razgovaralo“, rekao je Filips.

Za to vreme, najboljih osam tenisera koji su igrali ove nedelje u Londonu, bili su u potpunoj neizvesnosti.

Pre svega, sezona im se završava, a ne mogu da isplaniraju ni kako će trenirati u toj kratkoj pauzi, kao ni kada će i da li će putovati u Australiju. Hteli su tamo da krenu već polovinom decembra, ali kako stvari stoje, neće im biti dozvoljeno pre prvog dana januara 2021. Sve je, pa i to pod velikim znakom pitanja, iako ih uveravaju kako će turnira biti.

Australijan open
Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Novak Đoković je, kao osmostruki i aktuelni šampion Melburna, poslao neku vrstu apela čelnicima turnira u Australiji.

„Nadam se da ćemo imati podršku i razumevanje od strane Vlada Australije i države Viktorija, te da će dozvoliti igračima da se takmiče u drugoj nedelji najavaljenog karantina. To bi nam mnogo pomoglo oko pravljenja kalendara i svega što uz to ide, a ne bismo izgubili nedelju dana koja nam je veoma važna. Tako bismo imali barem nedelju da se takmičimo pre Australijan opena, što je za većinu igrača važno. To da nemamo zvaničan meč pre početka Australijan opena, pre grend slema, bila bi velika i teška odluka“, rekao je Đoković u Londonu.

Isto govore i ostali igrači, koji su jedva priveli ovu čudesnu i epidemijom prekinutu sezonu, kraju.

Konačno, za Novaka Đokovića, ovo što se dešava zaista oko Australije može biti daleko veća prepreka nego što izgleda.

Nisu mu problem, ni Federer, ni Nadal, ni Tim, sa njima zna kako se igra, kad ukrste rekete na terenu.

Na putu ka planiranim ciljevima, tačka zvana Melburn, za njega zaista ima veliku važnost, a najveći protivnik je nažalost nedvidljiv – korona i sve igre koje sa sobom opravdano ili neopravdano nosi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare